Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Svet

23. 10. 2010.

Usvojena reforma MMF-a

Zemlje grupe 20 najrazvijenijih i zemalja u razvoju postigle su u subotu na skupu u Južnoj Koreji dogovor o najznačajnijoj reformi ikada usvojenoj o upravljanju Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF), čiji je cilj da privrede u razvoju dobiju veća ovlašćenja u toj medjunarodnoj finansijskoj instituciji.

"Reč je o najznačajnijoj reformi koja je ikada usvojena kada je reč o upravljanju MMF-om", izjavio je generalni direktor te institucije Dominik Stros-Kan dodajući da je reč o "istorijskom dogovoru".

Kako javljaju agencije, reformom je predvidjeno povećanje kapitala institucije, dok će zemlje čije su privrede u razvoju dobiti mesta u administrativnom savetu. Najavljena su i povećana ovlašćenja kada je reč o nadzoru ekonomskih politika zemalja članica.

Projekat je još u fazi "predloga koji će biti podnet na razmatranje administrativnom savetu MMF-a na sastanku u novembru", rekao je Stros-Kan.

Dugoočekivanom reformom MMF-a, deset najvažnijih akcionara te institucije biće SAD, Japan, Nemačka, Francuska, Velika Britanija, Italija, kao i Brazil, Rusija, Indija i Kina.

Nema komentara.

Ostavi komentar