Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Svet

25. 03. 2015.

Izvor: N1

Nastavljena pretraga područja gde je pao avion

Spasilački helikopteri su jutros nastavili da pretražuju oblast u francuskim Alpima na koje se srušio avion nemačke kompanije Džermanvings, odnevši u smrt svih 150 putnika i članova posade.

Po oblačnom vremenu i temperaturama nešto iznad nule, helikopteri nadleću široko područje sa rasutim ostacima Erbasovog aviona na letu iz Barselone za Dizeldorf, dodaje AP. 

Zvaničnici upozoravaju da bi operacija mogla da potraje danima u udaljenoj planinskoj provaliji između Dinja i Barseloneta.

N1 u Francuskoj: Antonio Zavada o nastavku potrage

Potraga je prekinuta zbog loših vremenskih uslova – tlo je smrznuto, a ponegde ima i snega. Takođe, mesto nesreće je vrlo nepristupačno", izveštava novinar N1 Antonio Zavada iz Francuske i dodaje da se potraga odvija helikopterima jer nikako drugačije nije moguće doći do mesta pada aviona.

Naglasio je i da će nakon jučerašnjeg pronalaska prve crne kutije, ovih dana biti u fokusu traženje druge koja je potrebna kako bi se analizirali svi detalji kobnog leta. "Službenici će verojatno biti oprezni u iznošenju detalja nesreće jer je ovo prva velika avionska nesreća na evropskom tlu nakon dugo vremena pa neće žuriti sa detaljima uzroka nesreće", istakao je Zavada koji se nalazi u blizini mesta pada aviona. 

Tela putnika će stizati u mesto Sijen de Alp koje se nalazi desetak kilometara od pada aviona a tu će se okupljati i porodice poginulih. "U poslepodnevnim satima u ovo područje će stići i Merkel i Oland koji će obići ključne lokacije mesta nesreće", naglasio je Zavada.

Crna kutija oštećena ali upotrebljiva

Crna kutija je nađena na mestu nesreće koja će otkriti šta se dešavalo u avionu posle gubitka radio-kontakta sa kontrolnom leta Francuske.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev izjavio je danas da je crna kutija oštećena, ali da veruje da je "upotrebljiva".

Kaznev je za radio RTL kazao da istražitelji rade na izvlačenju informacija iz crne kutije.

Iako su zvaničnici govorili da se ne isključuje nijedan uzrok nesreće, Kaznev je izjavio da je malo verovatno da je u pitanju teroristički napad.

Lideri Nemačke, Francuske i Španije posetiće danas mesto nesreće.

Zastave u EU na pola koplja

Zastave Evropske unije ispred evropskih institucija u Briselu spuštene se jutros na pola koplja u znak žalosti zbog avionske nesreće u Francuskoj u kojoj je poginulo 150 osoba.

Zastave će biti spuštene i u svim diplomatskim predstavništvima EU u svetu, najavljeno je iz Evropske komisije.

Džermanvingsov avion A320 poleteo je juče ujutro iz Barselone u Španiji, i bio je na nešto od manje od sat vremena udaljen od odredišta, aerodroma u Dizeldorfu, kada je naglo počeo da gubi visinu.

Piloti nisu poslali znak za uzbunu, i kontrola leta je u jednom trenutku izgubila i radarski i radio kontakt, saopštile su francuske vlasti nadležne za civilni saobraćaj.

Avion se srušio na Alpe, na jugu Francuske, udarivši u teško pristupačne obronke na oko 1.500 metara nadmorske visine.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije