Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Svet

19. 03. 2015.

Izvor: Tanjug, Beta

Sukobi demonstranata i policije ispred sedišta ECB

Četrnaest policajaca i 21 demonstrant povređeni su u neredima u Frankfurtu, tokom protesta zbog otvaranja nove zgrade Evropske centralne banke, saopštili su policija i organizatori protesta.

Policija je precizirala da je 14 policajaca povređeno, a da je 80 njih prijavilo iritacije na očima od suzavca. Organizatori protesta na tviteru su naveli da je 21 demonstrant zadobio povrede od policijskih palica, a da 107 njih ima iritacije od suzavca i biber spreja.

Policija je saopštila i da je uhapsila 16 ljudi. 

Zapaljena su četiri policijska vozila ispred glavne policijske stanice u gradu, dok su demonstranti kamenicama gađali gradsku skupštinu na kojoj su brojna stakla na prozorima razbijena.

Levičarski aktivisti okupljeni u međunarodni pokret "Blokjupaj" (Blockupy) najavili su prethodno da je cilj njihovih aktivista da, u skladu sa protivljenjem vladinim merama štednje, danas blokiraju novo sedište ECB, pred otvaranje zgrade. 

Za bezbednost u gradu danas je zaduženo ukupno 10.000 policajaca, a zvanični predstavnici pokreta "Blokjupaj" opisuju bezbednosne mere kao neviđene i optužuju policiju da stvara atmosferu straha, dok u policiji kažu da je "nasilje prevršilo meru", prenosi "Russia Today".

CNN prenosi izjavu portparolke frankfurtske policije da je zbog nasilja nad policijom uhapšeno pet osoba i privedeno još 500 radi ispitivanja.

RT navodi da policija ispaljuje suzavac na demonstrante, koji bacaju kamenice i pale automobile.

Policija je saopštila da je povređeno najmanje 88 policajaca, a predstavnici "Blokjupaja" kažu da i među demonstrantima ima povređenih pošto policija koristi vodene topove i suzavac, prenose RIA Novosti.

"Dojče vele" javlja da demonstranti sada pokušavaju da provale u novu zgradu ECB.

"Iznad glava nam leti helikopter, a vazduh je pun suzavca. Policajci su barikadama i bodljikavom žicom ogradili novu zgradu ECB", naveo je izveštač za RT iz centra Frankfurta.

Nema komentara.

Ostavi komentar