Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Svet

11. 03. 2015.

Izvor: N1

Besni rat protiv islamista

Na severu Iraka besni bitka za Tikrit koji je u rukama boraca Islamske države. Združene snage lokalnih milicija krče svoj put prema rodnom gradu Sadama Huseina i već ga drže u okruženju. Reporter CNN-a Ben Vedmen prati ovu bitku sa prve linije fronta. Snimci koje ćete videti sadrže scene nasilja, koje neko može smatrati suviše teškim.

Vođa je stigao na prvu liniju fronta. On nije u uniformi i nema oznake čina, ali Hadi al Ameri je najuticajniji vojni komandant u Iraku. On je na čelu organizacije Badr i predvodi Hašd Al Šaabi, pretežno šiitsku paravojnu miliciju, koja drži lavovski deo fronta u borbama za Tikrit.

On je ubeđen da njegovi momci mogu da slome Islamsku državu bez pomoći američke koalicije.

"Ne treba nam pomoć i ne želimo je. Ko god stavlja svoju sudbinu u ruke međunarodne koalicije veruje u fatamorganu. Iračani će sami osloboditi svoju zemlju i jednom za svagda završiti sa islamistima", kaže Hadi al Ameri.

Njegovi ljudi iz Hašd Al Šaabi milicije prednjače u borbama uz podršku iračke vojske i sunitskih plemena. Obučeniji su od regularne vojske. 

"Možemo da prisluškujemo i ometamo njihove mobilne telefone. Iračka armija nema takvu tehnologiju", kaže Moen Al Kadimi, komandant Hašd Al Šaabi

Al Ameri ima tu opremu, ali uz malu pomoć prijatelja

"Da, javno smo rekli da imamo iranske savetnike. Ponosni smo na njih i duboko zahvalni za njihovo angažovanje, jer Iran ima više iskustva od bilo koga drugog u borbi protiv terorizma", kaže Al Ameri.

Neki od savetnika su tu, govore slabo arapski. Kažu mi da su dobrovoljci. Čija god da je zasluga, iračke snage dobro napreduju, bez obzira što islamisti pale naftu, kako bi se maskirali od napada iračke avijacije.

U tri dana iračke snage su napredovale 80 kilometara, ali to nije išlo lako. Ometaju ih islamistički kamioni bombe i što su bliži Tikritu može ih se očekivati još više. Oficiri najavljuju da će ući u grad za nekoliko dana.

Nema komentara.

Ostavi komentar