Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Svet

02. 03. 2015. Sarajevo

Izvor: Fonet

Vlada FBiH nije formirana, u utorak novi sastanak

Sastanak koji je danas održan u Sarajevu s ciljem postizanja dogovora u vezi sa formiranjem Federalne vlade i raspodele ministarskih pozicija završen je oko 17.30, ali dogovor nije postignut.

Sastanku su prisustvovali čelnici Stranke demokratske akcije (SDA) BiH, Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZBiH) i Demokratske fronte (DF), koji su samo  20-ak minuta nakon početka nezadovoljni  napustili ovaj skup.   "Nismo uspeli da dođemo do dogovora što se nas tiče, SDA je spremna da izađe HDZ-u BiH u susret kada je u pitanju broj ministarstava, to je šest pozicija, a od nas se očekuje da idemo na četiri pozicije", istakao je Komšić, te dodao da je DF uradio puno ustupaka kada je u pitanju formiranje Veća ministara BiH i da su, kako je dodao, uzaludno očekivali da se poštuje njihov izborni rezultat. 


Naglasio je da je ta stranka spremna podržati tzv. manjinsku vladu, te da će glasati i za taj oblik samo da Federacija BiH dobije vlast. 

Zamenik predsednika SDA Bakir Izetbegović je kazao da je iznenađen Komšićevom odlukom i da se nada da će se predomisliti i da će se vratiti u koaliciju. 

"Nadamo se da će Komšić promeniti mišljenje i da je ovo uradio iz afekta. Svima nam je u interesu da se formira Vlada. Videćemo šta ćemo dalje raditi", rekao je Izetbegović novinarima posle sastanka. 

Dodao je da SDA radi svoj posao i da će završiti ono što je počela. Predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović je rekao da će već od sutra biti planirano kako dalje. 

"Kroz stranačka tela ćemo videti kako dalje", istakao je Čović. 

Najavio je da će utorak ponovo sesti i dogovarati u vezi sa formiranjem Vlade. 

"Zadnji rok nam je 11. mart, a ja bih ostavio prostora da već sutra zauzmemo stavove pa da se u utorak dogovorimo", istakao je Čović.

Nema komentara.

Ostavi komentar