Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Svet

24. 02. 2015.

Izvor: Tanjug

EU ispituje ugovor o izgradnji reaktora u Mađarskoj

Nadzorni organi Evropske unije spremni su da iskoriste pravo veta kako bi blokirale sporazum Mađarske i ruske državne korporacije za nuklearnu energiju Rosatom, preneo je Fajnenšl tajms.

Rosatom se priprema za izgradnju i održavanje dva reaktora kapaciteta 1.200 megavata u mađarskom gradu Pakš. Vrednost ugovora je 12 milijardi evra. Pre oko godinu dana dve zemlje su potpisale međudržavni sporazum, čiji je inicijator s mađarskse strane premijer Viktor Orban.

Prošle nedelje predsednik Rusije Vladimi Putin potvrdio je spremnost Rosatoma da finansira 80 odsto vrednosti projekta i rekao da mu on sam pridaje "ogroman značaj".

Evropska agencija za nuklearnu energiju počela je proveru sporazuma. Njeno odobrenje moraju da dobiju sve članice EU koje kupuju nuklearno gorivo.

Evropska komisija takođe može da pokrene antimonopolsku istragu u vezi sa tim što je Mađarska već 80 odsto zavisna od ruske nafte i 60 odsto od ruskog gasa. Prema mišljenju protivnika sporazuma, zemlja može u potpunosti postati zavisna od ruskih energenata.

Nema komentara.

Ostavi komentar