Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Svet

20. 02. 2015.

Izvor: N1

Nekad talentovani fudbaler - danas vođa ISIS-a

Strani mediji prenose da je otkriven identitet brutalnog vođe ISIS-a, Abu Bakr al-Bagdadija, koga su američki vojnici navodno zarobili 2004. godine u Iraku.

Vođa ISIS-a je nekad bio sekretar koji je radio u poslovnoj administraciji. Abu Bakr al-Bagdadija su američki vojnici zarobili 2004. godine, a nedavno otkriveni dokumenti pokazuju njegov život pre nego što se okrenuo terorizmu.

Poverljivi dokumenti pokazuju da je pravo ime lidera ISIS-a ustvari Ibrahima Awad Ibrahim al Badr i proveo je deset meseci u zatvoru na jugu zemlje. Pre nego što se okrenuo terorizmu, vodio se kao "civilni zatvorenik", što znači da tada nije predstavljao ozbiljniju pretnju, a bio je i oženjen.

Veruje se da je uhapšen u akciji koja je bila usmerena na hapšenje njegovog prijatelja Nesajifa Numan Nesajifa u Faludži.

Vest je objavio Business Insider, a informacije su prikupljene prema Zakonu o pristupu informacijama.

Prema dokumentima, Bagdadi ima 43 godine, dok ga jedan prijatelj opisuje kao bivšeg jako talentovanog fudbalera, tj. "Mesija njihove ekipe". Kažu da je bio stidljiv mladić koji se interesovao za religijske studije, prie nego što se radikalizovao i postao lider ekstremista. Inače, militanti ISIS-a su šokirali svet brutalnim egzekucijama hiljada ljudi u Iraku, Siriji i Libiji, a al-Bagdadi se nekoliko puta predstavio kao vođa ISIS-a.

Nema komentara.

Ostavi komentar