Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Svet

13. 02. 2015. Njujork

Izvor: Tanjug

"Jemen se raspada pred našim očima"

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun upozorio je na situaciju u Jemenu gde vlada haos u trenutku kada pobunjenici iz pokreta Huti nastoje da se učvrste na vlasti.

Jemen je već mesecima u krizi, otkad su šiitski pobunjenici povezani sa Iranom opkolili prestonicu, a zatim je i stavili pod svoju kontrolu.

"Jemen se raspada pred našim očima, ne možemo da stojimo po strani i gledamo. Moramo učiniti sve što možemo da se obnovi politički proces," rekao je Ban.

SAD, Britanija i Freancuska zatvorile su proteklih dana svoje ambasade i evakuisale osoblje zbog pogoršanja bezbednosne situacije u Jemenu. 

Šiitski pobunjenici, koji su preuzeli kontrolu nad većim delom Jemena, uključujući prestonicu Sanu, zaplenili su juče vozila američke ambasade, nakon što su ambasador i diplomatsko osoblje napustili zemlju. 

Američka ambasada u Sani je već nekoliko nedelja radila samo sa osnovnim osobljem, kao posledica pogoršanja situacije u Jemenu. 

Britanski ministar za Bliski istok Tobajas Elvud je apelovao na britanske državljane koji se i dalje nalaze u Jemenu da "odmah napuste tu zemlju". 

Stejt department je takođe upozorio američke građane da ne putuju u Jemen, a one koje su već tamo je pozvala da odmah napuste tu zemlju.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije