Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Svet

10. 02. 2015. Skoplje

Izvor: Beta

Zaev: Prisluškivali 20.000 građana Makedonije

Lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev optužio je premijera Nikolu Grueskog da je zajedno sa šefom Uprave za bezbednost i kontraobaveštajnu delatnost, Šašom Mijalkovim nezakonito prisluškivao 20.000 građana Makedonije.

Kako se navodi na zvaničnoj internet stranici SDSM, Zaev je na konferenciji za novinare u Skoplju rekao da se podaci o nelegalnom prisluškivanju odnose samo na nekoliko poslednjih godina.

Zaev je najavio da će SDSM podneti krivične prijave protiv premijera Gruevskog, Saše Mijalkova i rukovodioca Pete uprave za bezbednost, Gorana Gruevskog.

"U prilogu krivičnoj prijavi je više od 300 mojih telefonskih razgovora koji su snimljeni za samo nekoliko dana. To je samo mali deo prisluškivanja mojih telefona koje je trajalo bez prekida najmanje četiri godine", kazao je Zaev.

On je rekao da po zakonu, u najekstremnijem slučaju posebne istražne mere mogu da se koriste najduže 14 meseci, po dozvoli javnog tužioca ili sudije.

Krivična prijava obuhvata i N.N. lica iz Uprave za bezbednost koja su učestvovala u nelegalnom prisluškivanju.

Zaev je rekao da je njegov cilj "vraćanje slobode, demokratije i demokratskih vrednosti u Makedoniju", navodeći da od danas SDSM i opozicija započinju projekat "Istina za Makedoniju".

"Niko u Makedoniji nije iznenađen da se prisluškuje posebno ne da se prisluškuje opozicija. Ali, ovo što ćete videti i čuti u danima pred nama, prevazilazi i najcrnja očekivanja i pokazuje da su od državne službe - Uprave za bezbednost, napravili istinskog monstruma koji prisluškuje i kontroliše više od 20.000 građana: opoziciju, novinare, privrednike i nevladin sektor", kazao je Zaev.

Pozivamo međunarodnu zajednicu da prati sve što ćemo objaviti, poručio je Zaev.

 Zaev je optužio premijera i lidera vladajuće VMRO DPMNE Nikolu Gruevskog da je zajedno s Mijalkovim i Goranom Gruevskim pratio i razgovore ministarke unutrašnjih poslova Gordane Jankuloske, i potpredsednika Vlade i ministra finansija, Zorana Stavreskog.

"Pozivamo međunarodnu zajednicu da pažljivo sledi sve što ćemo objaviti i očekujemo da se aktivno uključi u ovaj proces", rekao je Zaev.

Na konferenciji za novinare SDSM je pustila nekoliko snimaka, kako je navedeno, prisluškivanih razgovora.

Premijer Nikola Gruevski je 31. januara na konferenciji za novinare optužio lidera najveće opozicione SDSM Zorana Zaeva koji je i gradonačlenik Strumice, da je "na nelegalan način i uz pomoć stranih obaveštajnih službi organizovao mrežu prisluškivanja makedonskog državnog vrha, da bi nabavio kompromitujuće podatke uz pomoć kojih bi prinudio vladu da podnese ostavku".

Zbog afere s prisluškivanjem državnog vrha, 31. januara su podnete krivične prijave protiv četvoro osumnjičenih za nasilje nad državnim organima, ugrožavanje ustavnog poretka i demokratskih institucija.

Među njima je i Zoran Zaev, što je prvi takav slučaj u istoriji makedonskog pravosuđa, a premijer Gruevski je obavestio javnost da je "pokušan državni udar".

Zoran Zaev je danas negirao da je do snimaka prisluškivanih razgovora i dokaza o nelegalnom prisluškivanju došao uz pomoć strane obaveštajne službe.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije