Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Svet

04. 02. 2015. Zagreb

Izvor: Beta

Miljenić: Srbija se neće izvući

Hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić izjavio je da će Hrvatska insistirati na tome da Srbija nastavi da sudi za ratne zločine i da procesuira najviše rangirane funkcionere iz bivše JNA.

"Srbija može da prigovara, ali to jednostavno njih čeka, od tog se neće izvući. Svaki okrivljenik se može izvući samo tako da umre, inače će mu biti suđeno", rekao je Miljenić za RTL televiziju.

On je potvrdio da će nastavak suđenja za ratne zločine biti uslov za približavanje Srbije EU.

"To nije hrvatski uslov, to je uslov EU. Ratni zločini se moraju procesuirati i kazniti. Ono što je bitno i od čega se beži je procesuiranje na najvisem nivou", rekao je Miljenić.

Prema njegovim rečima, suđenja najvišim funkcionerima JNA za ratne zločine je civilizacijski čin koji će se dogoditi pre ili kasnije.

"Ako ih ne bude Srbija procesuirala, mi ćemo to učiniti", dodao je ministar.

Miljenić je ranije danas u Hagu rekao da je nezadovoljan odbijanjem hrvatske tužbe za genocid, ali da je Međunarodni sud pravde potvrdio da su JNA i srpske snage izvršile agresiju na Hrvatsku, te da je sve vođeno i organizovano iz Srbije.

Na tvrdnje iz Srbije da akcija Oluja nije bila legitimna, Miljenić je odgovorio da je to bila "legitimna vojna operacija s ciljem oslobađanja zauzetih područja".

On je, međutim, dodao da je u toj akciji bilo i loših stvari koje treba sankcionisati.

Nema komentara.

Ostavi komentar