Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Svet

03. 02. 2015. Skoplje

Izvor: Beta

Vladika Jovan pušten iz zatvora u Skoplju

Episkop Ohridske arhiepiskopije Srpske pravoslavne crkve (SPC) Jovan Vraniškovski pušten je na uslovnu slobodu iz zatvora Idrizovo kod Skoplja, po rešenju Osnovnog suda u tom gradu, javili su makedonski mediji.

Vraniškovski je pušten na uslovnu slobodu nakon što je Apelacioni sud u Skoplju odbio kao neosnovanu žalbu Javnog tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, koje je 19. januara uložilo žalbu na odluku Krivičnog suda o uslovnom otpustu Vraniškovskog.

Uslovna sloboda episkopu Jovanu Vraniškovskom po rešenju Krivičnog suda u Skoplju traje do 23. marta 2017. godine.

Vraniškovski je osuđen 2013. na višegodišnju zatvorsku kaznu po optužbi kanonski nepriznate Makedonske pravoslavne crkve da je, dok je bio njen vladika, proneverio 250.000 evra.

Episkop Jovan je bio vladika MPC, ali je 2004. godine stupio u kanonsko jedinstvo sa SPC i predvodi Srpsku crkvu u Makedoniji.

Za oslobađanje episkopa SPC Jovana Vraniškovskog zauzela se krajem prošle godine Makedonska pravoslavna crkva, po čijoj je tužbi osuđen.

Makedonska pravoslavna crkva je nakon posredovanja predsednika Odeljenja za spoljne poslove moskovske patrijaršije, mitropolita Volokolamskog Ilariona, krajem decembra 2014. godine pozvala makedonske vlasti "da pokažu milost" prema Vraniškovskom.

SPC smatra da je kazna vladiki Jovanu posledica političkih odluka zbog spora Srpske crkve i MPC kojoj patrijaršija u Beogradu ne priznaje autokefalnost.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije