Radio Boom93 :: Srbija http://www.boom93.com/info/srbija/rss.html sr http://www.boom93.com/sw4i/thumbnail/Srbija.jpg?thumbId=29479&fileSize=39281&contentType=image/jpeg&lastModified=1327146449000 Radio Boom93 :: Srbija http://www.boom93.com/info/srbija/rss.html SNS odlučio - nema vanrednih parlamentarnih izbora http://www.boom93.com/info/srbija/42417/sns-odlucio---nema-vanrednih-parlamentarnih-izbora.html Glavni odbor Srpske napredne stranke odlučio je na današnjoj sednici da se ide samo na izbore u Beogradu i da neće biti vanrednih parlamentarnih izbora. ]]>

Funkcionerka SNS Maja Gojković je rekla da su se čuli različiti predlozi na Glavnom odboru. Rasprava je trajala dugo i čula su se mišljenja svih članova strane, rekla je ona.

"Ko zna šta može da se desi u budućnosti, u Srbiji i u Evropi, ali je trenutno ovo odluka

Predsednik SNS i Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na početku sednice da smatra da treba ići samo na redovne izbore za Skupštinu grada Beograda.

kad je reč o izborima", rekla je ona.

]]>
Sat, 18 Nov 2017 13:48:00 +0100 Srbija http://www.boom93.com/info/srbija/42417/sns-odlucio---nema-vanrednih-parlamentarnih-izbora.html
Ditman i Oricio: Bez slobodnih medija nema snažnog demokratskog društva http://www.boom93.com/info/srbija/42398/ditman-i-oricio-bez-slobodnih-medija-nema-snaznog-demokratskog-drustva.html Bez slobodnih medija nema snažnog demokratskog društva, a sloboda izražavanja je ključni deo celokupnih reformi u Srbiji, rekli su danas ambasador Nemačke Aksel Ditman i šef Misije OEBS-a Andrea Oricio na otvaranju konferencije "Agenda za promene: Razvoj medija u digitalnom dobu" u Beogradu. ]]>

Ditman je na početku dvodnevne konferencije u organizaciji Misije OEBS-a u Srbiji rekao da su "mediji ključni za otvoreno društvo".


"Važno je da se obezbedi nezavisnost medija. Vlada mora da garantuje uslove za fer tržište, transparentno vlasništvo, ali i visok nivo transparentnosti oglašavanja i sufinansiranja projekata", rekao je Ditman u govoru na skupu.

Ditman je dodao da je važno sprečiti zatrašivanje novinara i obezbediti njihovu sigurnost.

Nemački ambasador je zahvalio organizatorima konferencije koja, kako je rekao, "povezuje dve veoma važne teme izazove i prilike digitalizacije".

"Digitalizacija je od ključnog značaja za mnoge oblasti života i to je, kako je navela premijerka Ana Brnabić, jedan od prioriteta Vlade Srbije", rekao je Ditman.

On je ocenio i da će digitalizacija odredjivati način na koji će mediji ubuduće funkcionisati, ukazavši na "munjevitu tranziciju" sa štamnpanih na digitalna izdanja medija, i na promenu uslova u kojima rade novinari.

Andrea Oricio je rekao da je "digitalizacija medija i informative važan element planova Vlade Srbije za digitalizaciju" i da je Misija OEBS-a "tu da pruži podršku".

"Sloboda izražavanja je ne samo osnovno pravo, već i sastavni i ključni deo celokupnih reformi u Srbiji", rekao je Oricio.

Šef Misije OEBS-a je rekao da mediji moraju da ostanu otvoreni, pluralistični i demokratski.

"Jasno je da je internet neizbežan za plasiranje informacija.., a pokušati da se kontroliše, bila bi katastrofa za medijski pluralizam", upozorio je Oricio.

On je izjavio da nema snažnog demokratskog društva bez slobodnih medija.

Zvaničnica Ministarstva trgovine i telekomunikacija Srbije Irina Reljin je rekla da je digitalizacija "najvažniji zadatak".

"Imamo veliki zadatak pred sobom, da budemo spremni za novu eru koja nastupa svuda u svetu, pa i u Srbiji", rekla je Irina Reljin.

Organizatori konferencije pročitali su pismo upućeno iz Ministarstva kulture i informisanja Srbije, u kojem je navedeno da zvaničnici tog ministarstva nisu u mogućnosti da prisustvuju današnjoj konferenciji, zbog neplaniranih i hitnih aktivnosti, mada su dodali da je tema konferencije "Agenda za promene: Razvoj medija u digitalnom dobu" veoma značajna.

Cilj konferencije je da uz podršku stručnjaka doprinese boljem razumevanju i znanju o ključnim principima savremene medijske politike u demokratskim društvima.

]]>
Fri, 17 Nov 2017 10:53:00 +0100 Srbija http://www.boom93.com/info/srbija/42398/ditman-i-oricio-bez-slobodnih-medija-nema-snaznog-demokratskog-drustva.html
Djukić Dejanović: Uskoro Strategija za prevenciju i zaštitu dece od nasilja http://www.boom93.com/info/srbija/42377/djukic-dejanovic-uskoro-strategija-za-prevenciju-i-zastitu-dece-od-nasilja.html Strategija za prevenciju i zaštitu dece od nasilja biće doneta u narednih dva do tri meseca, a kada bude usvojena ministri i predstavnici inistucija znaće svoju preciznu ulogu u celom tom procesu, izjavila je večeras ministarka bez portfelja zadužena za demografski razvoj i populacionu politiku Slavica Djukić Dejanović. ]]>

Djukić Dejanović koja je i predsednica Saveta za prava deteta rekla je gostujući na lokalnoj televiziji da se uporedo sa strategijom radi i akcioni plan koji podrazumeva taksativno nabrojane uloge ministarstva, obrazovnih institucija, kao i to gde je mesto socijalne politike u svemu, a gde roditelja.


Ona je rekla da čvrsto veruje da će strategija i akcioni planovi biti "na delu" već u 2018. godini, a dodala je da će se taj dokument razlikovati od ranijih i da će sadržati "kratku sliku stanja na polju nasilja" ali i politiku koju u vezi sa tom temom treba primenjivati.

"Mora se ići na prevenciju nasilja i taj dokument će odrediti ulogu nadležnih, kako dijagnostikovati u socijalnom smislu trenutak koji može da inicira nasilje i kako treba reagovati u datom slučaju i kako sankcionisati nasilje", rekla je Djukić Dejanović.

Prema njenim rečima Srbija je kao društvo do sada bila usmerena na traganje za tim ko je kriv i na kažnjavanje krivca, što je pogrešan metod.

"Stručnjaci o tome govore decenijama. Hajde da upoznamo dete koje nosi crte možda budućeg nasilnika, u obdaništu, porodici, dvorištu gde se igra. To  je ono dete koje na mali povod reaguje drastično, baca se, ljuti, ne udara svojom glavom nego drma drugo dete, lomi igračke, nasilno je prema životinji", rekla je ministarka.

Ne možemo dete kriviti što je takvo ali možemo da usmerimo taj način pražnjenja agresivnosti i energije koju ima na sport, društvene igre, razgovor, navela je ona i dodala da u tom smislu psiholozi, socijalni radnici, nastavnici i roditelji treba da stiču znanje kako to da se radi.

Prema njenim rečima, Strategija za prevenciju i zaštitu dece od nasilja davaće smernice ministarstvima obrazovanja, rada i socijalne politike, zdravlja i finansija, što iziskuje i kadar i prostor i opremu ali i novac.

]]>
Fri, 17 Nov 2017 09:10:00 +0100 Srbija http://www.boom93.com/info/srbija/42377/djukic-dejanovic-uskoro-strategija-za-prevenciju-i-zastitu-dece-od-nasilja.html
Bez povećanja plata za 150.000 ljudi iako su im 2014. zarade umanjene? http://www.boom93.com/info/srbija/42374/bez-povecanja-plata-za-150.000-ljudi-iako-su-im-2014.-zarade-umanjene-.html Zaposleni u javno-komunalnim preduzećima, u Pošti, u ustanovama kulture, pravosuđu, javnom medijskom servisu, kao i u nezavisnim institucijama ostaće bez povećanja plata koje Vlada mesecima obećava. Prema procenama sindikata plate su smanjene za 600.000 zaposlenih, a povećanje će dobiti oko 450.000 njih računajući i zaposlene u vojsci i policiji. Ministar rada Zoran Đorđević kaže da se razgovara sa Ministarstvom finansija jer u državnoj kasi nema novca. ]]>

“Ja ne mogu ništa da pričam niti u ime Ministarstva finansija, niti u ime predsednice Vlade. Ali sigurno je da vodimo računa da svakom građaninu bude bolje”, rekao je Đorđević nakon 73. sednice Socijalno ekonomskog saveta.  

Većini onih koji nisu obuhvaćeni povećanjem zarada, plate su smanjene za 10 odsto 2014.

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost, Zoran Stojiljković kaže da „ne postoji logično objašnjenje zbog čega su neki radnici izuzeti od povećanja plata koje su im prethodno umanjene“.

Odgovarajući na pitanje novinara Insajdera zbog čega su od povećanja izuzeti i zaposleni u nezavisnim institucijama kao što su Poverenik, zaštitnik građana, državni revizor, članovi Fiskalnog saveta, ali i zaposleni u Agenciji za borbu protiv korupcije, Stojiljković je rekao da je to zbog toga što je formiran utisak da su tamo nešto veći dohoci, a da je zanemareno da zaposleni u tim institucijama imaju i veću odgovornost. 

„Uprava je dobila pet odsto zato što je, pretpostavljam, ona disciplinovana, pod kontrolom izvršne vlasti. To izgleda kao da su oni za razliku od drugih manje kvalifikovani i manje kompetentni“, rekao je Stojiljković navodeći da je primenjena neka vrsta arbitranosti. On je dodao da je po istom principu, visokoškolsko obrazovanje dobilo upola manje nego drugi.  

„O Pošti se već razgovara“

Na pitanje novinara Insajdera šta mogu da očekuju radnici Pošte koji protestuju između ostalog i zbog toga što je njihovo preduzeće izuzeto od povećanja plata iako im je ranije skinuto 10 odsto od zarade, Stojiljković je naveo da su predstavnici sindikata zahtevali da se utvrde pravila igre, jer se ovako šalje poruka da se samo protestima i parcijalnim reakcijama može nešto napraviti.

„Mislim da su razgovori poodmakli i da se do nekih rešenja već došlo, koliko smo mi informisani kada je u pitanju Pošta. To je ono što mogu da vam kažem u ovom trenutku“, rekao je Stojiljković.

Ljubisav Orbović, predsednik Saveta samostalnih sindikata Srbije, naveo je da će Socijalno-ekonomski savet uputiti zahtev premijerki da se reši ovo pitanje.

“Mislim da je mnogo bolje da se o tome razgovara, a ne da dolazi do protesta i štrajkova i neprihvatljivo je da 47 radnika bude sankcionisano zbog učešća u protestima. To doprinosi stvaranju nezdrave atmosfere”, rekao je Orbović. 

Nacrt zakona o zaposlenima u javnim službama bez saglasnosti Saveta ide u Vladu

Na konferenciji za novinare održanoj nakon sednice Socijalno-ekonomskog saveta Srbije rečeno je i da nije došlo do konsenzusa da Savet podrži Nacrt zakona o zaposlenima u javnim službama jer podršku Nacrtu nisu dali sindikati kulture i obrazovanja. 

I pored toga, ministar državne uprave Branko Ružić je rekao da daljeg usaglašavanja predloga zakona neće biti. Kako je naveo, i bez pozitivnog mišljenja Socijalno-ekonomskog saveta Nacrt zakona o zaposlenima u javnim službama ide na Vladu, a u decembru bi trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri. 

]]>
Fri, 17 Nov 2017 09:06:00 +0100 Srbija http://www.boom93.com/info/srbija/42374/bez-povecanja-plata-za-150.000-ljudi-iako-su-im-2014.-zarade-umanjene-.html
Oricio: Lokalni izbori nisu tema za OEBS, ali moguć izuzetak http://www.boom93.com/info/srbija/42372/oricio-lokalni-izbori-nisu-tema-za-oebs-ali-moguc-izuzetak.html Šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio izjavio je da lokalni izbori nisu pitanje za Misiju, ali da je moguće da posmatrači naprave izuzetak ako bude poziva. ]]>

Odgovarajući na pitanje o nedavnom zahtevu dela opozicije da OEBS posmatra predstojeće beogradske izbore, Oricio je za B92.net rekao to je tema kojoj se bavi autonomno telo ODIHR.

"To nije tema za Misiju, to je pitanje za ODIHR (Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava) i pitanje poziva zemlje u kojoj se održavaju izbori", rekao je Oricio.

On je još dodao da se, kako se izrazio, "normalno, lokalni izbori ne posmatraju".

"Međutim, moguće je da se napravi izuzetak koji opet zavisi od poziva zemlje. Svakako se time bavi ODIHR koji je autonomno telo u okviru OEBS porodice", rekao je Oricio.

]]>
Fri, 17 Nov 2017 09:03:00 +0100 Srbija http://www.boom93.com/info/srbija/42372/oricio-lokalni-izbori-nisu-tema-za-oebs-ali-moguc-izuzetak.html
Brnabić: Radimo sve da sprečimo odlazak lekara iz zemlje http://www.boom93.com/info/srbija/42351/brnabic-radimo-sve-da-sprecimo-odlazak-lekara-iz-zemlje.html Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da država radi sve kako bi poboljšala položaj zdravstvenih radnika i smanjila njihov odlazak u inostranstvo. ]]>

"Pokušavamo da pospešimo njihovo obrazovanje, odobravanje specijalizacija, da zaposlimo nove ljude, da im povećamo plate i omogućimo bolje uslove rada", izjavila je premijerka novinarima. 

Prema njenim rečima, problem odlaska lekara iz Srbije ima višestruke uzroke i tu nisu samo u pitanju bolje zarade u inostranstvu.

"Skoro deset godina u Srbiji su bile zabranjene specijalizacije lekara i sada će nam, kako kaže ministar zdravlja, trebati četiri do pet godina da nadoknadimo to što je neko zabranio usavršavanje", rekla je predsednica Vlade.  

Ona je navela da male plate u zdravstvu, kao razlog za odlazak lekara u inostranstvo, nisu problem samo Srbije, već svih zemalja u regionu.

"Ipak, ne mogu da se daju plate koje su konkurentne onima u Švajcarskoj i Nemačkoj, jer troškovi života nisu isti... Tu se radi o platnoj moći i mi se trudimo da to povećamo, u skladu sa našim mogućnostima", rekla je Ana Brnabić.

Premijerka je podsetila da je do kraja godine odobreno zapošljavanje ukupno 4.000 medicinskih radnika u zdravstvu Srbije, a odlučeno je i da se plata poveća za deset odsto. 

Ana Brnabić je rekla da se radi na poboljšanju zdravstvene infrastrukture kako bi uslovi u kojima rade lekari i medicinsko osoblje bili što bolji. 

Ona je podsetila da se završava gradnja Kliničkog centra u Nišu, da se "krenulo u tender" za Klinički centar Srbije, a da se tender sprema i za Klinički centar Vojvodine. 

Premijerka je dodala da nije svejedno u kakvim uslovima rade lekari i da medicinski radnici ne bi ostali u Srbiji ni za platu od 2.000 evra, ako moraju da rade u bolnicama koje izgledaju kao poljske bolnice.

]]>
Thu, 16 Nov 2017 09:05:00 +0100 Srbija http://www.boom93.com/info/srbija/42351/brnabic-radimo-sve-da-sprecimo-odlazak-lekara-iz-zemlje.html
Anastasijević: U sistemu bezbednosti sve partijski kadrovi http://www.boom93.com/info/srbija/42350/anastasijevic-u-sistemu-bezbednosti-sve-partijski-kadrovi.html "Ne vidim razlog za sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost. Čak i da je Izetbegović to rekao o Kosovu, imate Dodika koji kaže da sanja o tome da se RS pripoji Srbiji i niko to ne vidi kao ugrožavanje integriteta BiH. Osim toga što postoji potreba da se pravi drama zbog Izetbegovića, ne vidim logiku za sednicu, kaže novinar Dejan Anastasijević ]]>

Podsećamo, ministar unutrašnjih poslova Nebojša  Stefanović rekao je da se saziva sednica Saveta za nacionalnu bezbenost zbog izjava Bakira Izetbegovića o Kosovu.

Anastasijević kaže da imamo politiku koja šalje protivrečne signale, jednu vrstu prema spolja – pormirljiv ton, odgovorno i racionalno, a unutra, kako kaže -  dreka i vika.  

"Ne znam da li je ministar Stefanović služio vojsku i koju, da li Srbije ili vojsku JNA, mi smo u JNA imali časove moralno političkog vaspitanja, to što smo slušali je bilo u dlaku prepisano - "neprijatelj je budan, ali mi ne spavamo", kao i u ovom slučaju", kaže Anastasijević.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da su "strane službe" pojačale delovanja usmerena ka Srbiji, kao i da postoje informacije da će te aktivnosti biti intenzivnije. Anastasijević smatra da cilj ovakve izjave može da bude da građani budu malo zastrašeni i dignu ruke od kontrole službi.

"Zanimljivo mi je bilo mišljenje da strane službe spremaju proteste u Srbiji, s obzirom da nam slede beogradski izbori, vidim kao neku vrstu prikrivene pretnje. Mi ne znamo šta se dešava u špijunskom svetu, time treba da se bave BIA, VBA I VOA, a BIA se više bavi servisiranjem političara, ko je šta o njima pričao u kafanama, nego što se brine o bezbednosti zemlje", smatra on. 

Predsednik skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti Momir Stojanović kaže da danima najavljivanje održavanja sednice Saveta nije uobičajena praksa kod zemalja koje se ozbiljno bave bezbednosnom politikom.

"Nikada neće videti da se u javnosti najavljuje danima, pogotovo ne šta će biti na dnevom redu, zamislite da predsednik SAD objavi kad se održava sednica Saveta za nacionalnu bezbednost. Izajava Izetbegovića je najmanji razlog da se tako bombastično, s medijskom popmom najavi sednica, sve i da su svi Bošnjaci za priznavanje Kosova, a to je nemoguće bez saglasnosti svih naroda, zato ne razumem pompu. Mislim da je to sve u dnevno-političke svrhe, zbog najavljenih izbora. biće tresla se gora, rodio se miš", kaže Stojanović. 

Na pitanje kada Savet treba da zaseda, Stojanović objašnjava da je Savet najviši organ u sektoru bezbednosti i da razmatra bezbednosne izazove i pretnje sa kojima je suočena zemlja.

"Propisano je da Biro za koordinaciju službi bezbednosti podnosi izveštaj Savetu, kod nas je prisutno u institucijama u sektoru bezbednosti dosta propusta. Neshvatljivo je da u Savetu nema ministra inostranih poslova, nema predsednika Odbora za kontrolu službi, ne razmatra se da li ćemo rizike rešavati političkim sredstvima ili smo se odlučuili za neki drugi način. Zato me čudi što nema ministra spoljnih poslova", rekao je Stojanović.  

On kaže da se sastav Saveta razlikuje od države do države i dodaje da mu se čini da je u institucijama suviše nekompetentnih ljudi, kao i da nemamo strategiju za nacionalnu bezbednost, koja bi bila okvir i putokaz.

"To je neshvatljivo, ne znam čime se rukovodi Savet, ako nema osnovne strategije. U mnogim zemljama varira sastav članstva, loše je kod nas defiinisana uloga Biroa za koordinaciju službi bezbednosti. Biro treba da radi 24 sata, 365 dana, ali mi to nemamo, sastaje se periodično. Da su službe bezbednosti u službi stranačke vojske ukazuje više činjenica, najavljene izmene zakona o BIA na mala otvaraju mogućnost da direktor odlučuje o zapošljavanju mimo svih konkursa, otvara mogućnost da se u BIA zapošljavaju nekompetentni i stranački kadrovi", kaže Stojanović. 

Dejan Anastasijević istič da na papiru postoji nekoliko kontrola bezbednosnih službi – Savet, Biro, Odbor za bezbednost, kao i tužilaštvo koje može u okviru svojih kompetencija da istražuje.

"Sve bi to trebalo u teoriji da drži kontrolu. U praksi znamo da Odbor za bezbednost funkcioniše kao partijsko telo, znamo šta je bilo sa Sašom Jankovićem kad je hteo da kontroliše VBA, kad pogledate naš sistem bezbednosti, vidite da su svi kadrovi dovedeni po partisjkoj liniji, čovek koji vodi BIA je keramičar po struci. Stefanović je doveden da bude ministar bez iskustva, obaveštajni poslovi se razlikuju od policijskih, a nemamo indicija da on ima obrazovanje za to, imamo Vulina, to ne treba komentarisati. Sistem bezbednosti je u rukama uske grupe ljudi, koji su lojalni SNS i Vučiću. Trebalo bi da znamo da su devedesetih tajne službe bile kriminalizovane, da su u njih puštani kriminalci, služba se bavila švercom nafte, droge, otmicama. Sarađivala sa kriminalnim klanovima, otele su se kontroli I ovlašćena lica su ubila premijera", rekao je Anastasijević.

Anastasijević kaže i da sve demokratske zemlje imaju mehanizme kontrole službi. Dodaje da ne mora da postoji javna kontrola, ali da se mora kontrolisati kroz Odbor za bezb, koji, kako kaže, mora da bude ustrojen drugačije i da se ne ponaša kao partijsko telo i da se čuva od stranačkih prepucavanja.

"Kontrola unutar službe koja treba da bude nezavisna od direktora, finansiska kontrola kroz skupštinska tela i kroz nezavisnu državnu agenciju koja bi trebalo da ima uvid na šta se troše pare, čitav niz mehanizama koji nisu ništa novo. Najvažniji sastojak je politička volja. A političari tako dobijaju informacije o svojim rivalima, protivnicima..", kaže Anastasijević.   

Više javno tužilaštvo u Beogradu zaključilo je da u slučaju pronađenog oružja nedaleko od porodične kuće aktuelnog predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Jajincima nema osnova za pokretanje krivičnog postupka za krivično delo iz nadležnosti tog tužilaštva.

"Na našoj teritoriji je bilo mnogo oružanih sukoba, mnogi ljudi su poneli oružje. Ja sam pomislio da je neko bacio oružje, napravili smo dramu, stalno imamo izrežirane situacije, treba da se u mnjenju napravi situacja - eto neko nam ne misli dobro, a naš predsednik, premijer, vlada misle dobro i bore se za naše dobro. Sve to služi medijskoj manipulaciji građana. Sve tri službe su bile na licu mesta, da li smo dobili neki epilog? Nismo ni na to ni na mnoga druga pitanja", smatra Stojanović.

"Teško je iz saopštenja oceniti da li su zaključili da tu nema elemenata krivičnog dela ili su samo odlučili da nije u njihovoj nadležnosti. Ja verujem da će se taj predmet šetati od fioke do fioke i neće se nikad saznati istina. Oružje je nađeno i u garaži na Novom Beogradu pa se ništa ne zna. Iskustvo govori da su najveće šanse da se počinilac uhvati privih 24 sata, a onda padaju. Ako smo imali orzužje u garaži koja je na nečije ime, automobil na nečije ime i skupo oružje i eksploziv, kako nisu mogli da se pronađu. Vrlo ozbiljne stvari kojima je moguće ući u trag", navodi Anastasijević.

]]>
Thu, 16 Nov 2017 09:02:00 +0100 Srbija http://www.boom93.com/info/srbija/42350/anastasijevic-u-sistemu-bezbednosti-sve-partijski-kadrovi.html
Jeremić: Nikad u NATO, vojna neutralnost da se unese u Ustav http://www.boom93.com/info/srbija/42347/jeremic-nikad-u-nato-vojna-neutralnost-da-se-unese-u-ustav.html Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić ocenio je da Srbija "nikako" ne treba da postane članica NATO i da vojna neutralnost zemlje treba da bude uneta u Ustav. ]]>

U intervjuu za list Danas, Jeremić je kazao i da nije trebalo premeštati dijalog o Kosovu i Metohiji iz UN na Evropsku uniju, ali je i dodao da je prilikom odlučivanja o tom pitanju bio "usamljen" i nadglasan.

"I danas mislim da to nije trebalo raditi. Ali zanimljivo je da me za to napadaju uglavnom oni koji su učestvovali u vlasti '90-godina i zbog čije smo politike i došli u situaciju da budemo bombardovani, a da Kosovo postane predmet bavljenja međunarodne zajednice. Da toga nije bilo, ne bi ni bilo potrebe da se na bilo kojoj međunarodnoj instanci pregovara", naveo je Jeremić.

]]>
Thu, 16 Nov 2017 09:00:00 +0100 Srbija http://www.boom93.com/info/srbija/42347/jeremic-nikad-u-nato-vojna-neutralnost-da-se-unese-u-ustav.html
Premijerki predati zahtevi za poboljšanje medijske situacije http://www.boom93.com/info/srbija/42316/premijerki-predati-zahtevi-za-poboljsanje-medijske-situacije.html Predstavnici Grupe za slobodu medija predali su premijerki Ani Brnabić zahteve za poboljšanje medijske situacije, među kojima su formiranje nove radne grupe za izradu Medijske strategije, rasvetljavanje svih napada na novinare, kao i povlačenje država iz vlasništva u Politici, Večernjim novostima i Dnevniku i prestanak rada ugašene agencije Tanjug. ]]>

U zahtevima se navodi da novinarska i medijska udruženja, novinari i novinarke, mediji, organizacije civilnog društva i građanke i građani okupljeni u neformalnoj Grupi za slobodu medija, od Vlade i Skupštine zahtevaju da predstavnici vlasti, prvenstveno najviši državni funkcioneri, prestanu sa javnim prozivkama i pokušajima diskreditovanja novinara i medija.

Oni traže da Vlada, ministarstva, njeni članovi i predstavnici drugih državnih institucija, kada dostavljaju pozive za javne dogadjaje, odgovaraju na pitanja novinara i zahteve medija za intervjue i izjave, na jednak način, bez selekcije i diskriminacije, tretiraju sve medije koji poštuju Kodeks novinara Srbije.

Po hitnom postupku razrešiti se napade na novinare

Grupa traži da nadležni državni organi po hitnom postupku rasvetle sve napade na novinare i slučajeve ugrožavanja njihove bezbednosti i pokrenu postupke protiv počinilaca, kao i da hitno sprovedu i objave rezultate analize dosadašnjeg postupanja policije i tužilaštva u slučajevima ubistava i napada na novinare.

Zahteva se da Ministarstvo kulture i informisanja odmah obustavi rad na novoj Strategiji razvoja javnog informisanja, zbog neodgovarajuće metodologije i strukture članova radne grupe, koja je predstavnike najbrojnijih novinarskih i medijskih udruženja onemogućila da suštinski utiču na izradu ovog kapitalnog dokumenta.

Traži se da Ministarstvo u dijalogu sa predstavnicima medijske zajednice i civilnog sektora što pre utvrdi drugačiju metodologiju rada i strukturu nove radne grupe, kako bi Strategija razvoja javnog informisanja bila u najboljem interesu novinarske profesije, medija, njihovih izdavača i građana i građanki.

Skupština da pokrene postupak za razrešenje članova saveta REM

Od parlamenta Grupa je zatražila da pokrene postupak razrešenja članova Saveta REM i da se prilikom izbora novih članova Saveta otkloni mogućnost uticaja izvršne i zakonodavne vlasti na predloge drugih predlagača.

"Skupštinski odbor za kulturu i informisanje nije nadležan da ispituje podobnost članova koje su izabrali ovlašćeni predlagači, niti Skupština da odbije da se izjašnjava o predlozima za izbor članova Saveta", navodi se u zahtevima i dodaje da izmenom Zakona o elektronskim medijima treba definisati takve kriterijume izbora članova Saveta koji bi obezbedili da kandidati budu profesionalci dokazani u svom radu, koji imaju nesporan moralni kredibilitet, kao i da se iz kruga ovlašćenih predlagača isključe organi vlasti i političke institucije.

Grupa traži da se dosledno sprovedu zakoni koji se odnose na završetak procesa privatizacije medija, utvrđivanje nedržavnog vlasništva u Politici, Večernjim novostima i Dnevniku i povlačenje države iz vlasništva tih novinskih kuća, kao i hitno brisanje JP Tanjug iz Registra privrednih društava, Tanjugovih servisa iz Registra medija i prestanak rada agencije, na osnovu Odluke Vlade Srbije od 3. novembra 2015. godine.

Traži se da se omogući zakonom garantovana uređivačka i poslovna samostalnost i finansijska nezavisnost javnih medijskih servisa i da Vlada u cilju zaštite njihove uređivačke nezavisnosti, omogući javnim medijskim servisima da se dominantno finansiraju iz takse, kao što je i predviđeno zakonom.

Zahteva se i da Ministarstvo kulture i informisanja, Komisija za kontrolu državne pomoći, Državna revizorska institucija, Komisija za zaštitu konkurencije, Uprava za javne nabavke i Savet za borbu protiv korupcije, u okviru svojih nadležnosti, kontinuirano sprovode nadzor i kontrolu trošenja sredstava za projekte na konkursima za sufinansiranje medijskih sadržaja, javnih nabavki za pružanje medijskih usluga i sponzorstva i donatorstva iz javnih prihoda.

Sprečiti zloupotrebu konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja

Od Vlade se traži da formira nezavisnu komisiju koja će analizirati sistem sufinansiranja medijskih sadržaja u javnom interesu i predložiti mere sprečavanja zloupotreba konkursa na svim nivoima, kao i da Ministarstvo precizira uslove i kriterijume donošenja odluka na konkursima za finansiranje medijskih programa i uvede delotvoran mehanizam za osporavanje odluka o dodeli sredstava, pre nego što ona budu utrošena.

Grupa traži da se poboljša radni položaj novinara kroz striktnu primenu Zakona o radu, u delu poštovanja radnih prava i osnova radnog angažovanja u radnom odnosu i van radnog odnosa, i primenu Zakona o sprečavanju zlostavljanja na radu.

Dodaje se da se od Vlade zahteva da obezbedi izvršenje rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti koja nisu izvršena, da sama postupi po svim zaostalim zahtevima za pristup informacijama i da ubuduće po tim zahtevima postupa u zakonskom roku, na način propisan Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Urediti oglašavanje državnih organa u medijima

Traži se da se sveobuhvatno i dosledno uredi oglašavanje državnih organa i drugih organa vlasti izmenama zakona o javnim nabavkama ili donošenjem Zakona o oglašavanju organa javne vlasti.

Grupa zaheva da Ministarstvo pravde formira nezavisnu komisiju za izradu evidencije i analizu sudskih postupaka protiv izdavača medija, urednika i novinara, u skladu sa praksom Evropskog suda za ljudska prava.

"Zahtevamo dosledno poštovanje autorskih prava u medijskoj sferi i takvu izmenu Zakona o autorskim pravima koja će sprečiti finansijske pritiske na izdavače medija kroz presude sa prekomernim novčanim iznosima za kršenje autorskih prava, takođe u skladu sa praksom Evropskog suda za ljudska prava", navela je Grupa.

Zahtev je i da Vlada Srbije usvoji dodatne podsticajne mere i olakšice štampanim medijima i regionalnim i lokalnim medijima, koje su taksativno nabrojane u dosadašnjoj Strategiji razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji, ali do sada ni jedna od njih nije primenjena, i da razmotri mogućnost utvrđivanja obaveznog procenta izdvajanja iz budžeta lokalnih samouprava za projektno sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog značaja.

Predstavnici Grupe za slobodu medija danas su u Vladi Srbije razgovarali sa Anom Brnabić.

]]>
Tue, 14 Nov 2017 15:30:00 +0100 Srbija http://www.boom93.com/info/srbija/42316/premijerki-predati-zahtevi-za-poboljsanje-medijske-situacije.html
Presuda Apelacionog suda: Informer i Vučićević da plate 186.000 dinara http://www.boom93.com/info/srbija/42314/presuda-apelacionog-suda-informer-i-vucicevic-da-plate-186.000-dinara.html Zbog toga što su u nizu tekstova iznosili neistine o Veranu Matiću, glavnom uredniku informativnog programa B92, Informer i urednik ovog tabloida Dragan J. Vučićević moraju Matiću da plate 186.000 dinara, na osnovu pravosnažne presude Apelacionog suda. ]]>

Apelacioni je potvrdio presudu Višeg suda kojom su februara ove godine za povredu ugleda i časti osuđeni Insajder tim, kao izdavač Informera, i glavni i odgovorni urednik Vučićević, jer su, prema navodima presude, prenosili neistinite informacije što je dovelo do ugrožavanja Matićevog kredibiliteta.

Viši sud je najpre presudio da Matiću treba da isplate 250.000 dinara, ali je Apelacioni smanjio iznos na 100.000 za duševne bolove i 86.000 za sudske troškove. 

Apelacioni je potvrdio presudu Višeg suda kojom su februara ove godine za povredu ugleda i časti osuđeni Insajder tim, kao izdavač Informera, i glavni i odgovorni urednik Vučićević, jer su, prema navodima presude, prenosili neistinite informacije što je dovelo do ugrožavanja Matićevog kredibiliteta.

Viši sud je najpre presudio da Matiću treba da isplate 250.000 dinara, ali je Apelacioni smanjio iznos na 100.000 za duševne bolove i 86.000 za sudske troškove.

]]>
Tue, 14 Nov 2017 13:44:00 +0100 Srbija http://www.boom93.com/info/srbija/42314/presuda-apelacionog-suda-informer-i-vucicevic-da-plate-186.000-dinara.html
Četvorica osuđena za paljenje američke ambasade http://www.boom93.com/info/srbija/42306/cetvorica-osudjena-za-paljenje-americke-ambasade.html U slučaju paljenja ambasade SAD u Beogradu, Dejan Vučković, Dragan Marinkov, Marko Novitović osuđeni su na šest meseci uslovno, s rokom provere od dve godine. Milan Tomas je osuđen na pet meseci, takođe s rokom provere od dve godine, dok su preostali oslobođeni zbog nedostatka dokaza. ]]>

Presuda optuženima za paljenje zgrade Ambasade SAD u Beogradu 2008. posle protesta "Kosovo je Srbija", izrečena je danas u Višem sudu u Beogradu.

Sedmorica optuženih su se teretila da su ispred tadašnje zgrade Ambasade SAD u Ulici kneza Miloša, u centru Beograda, izazvali opasnost za život ljudi i imovinu, pošto su posle mitinga organizovano došli i gađali zgradu kamenicama, bakljama i drugim predmetima, i izazvali požar.

Oslobođeni optužbe su Đorđe Tomin, Nikola Kosanović, Filip Backović. Svi su, uključujući i osuđene, tokom suđenja istakli da nisu krivi i da očekuju oslobađajuću presudu.

Oni su na prvom suđenju bili osuđeni na uslovne kazne od šest do 10 meseci zatvora, ali je Apelacioni sud poništio taj deo presude "jer je izreka presude nerazumljiva i protivrečna sama sebi".

]]>
Tue, 14 Nov 2017 10:38:00 +0100 Srbija http://www.boom93.com/info/srbija/42306/cetvorica-osudjena-za-paljenje-americke-ambasade.html
Danas oblačno, kišovito i osetno hladnije http://www.boom93.com/info/srbija/42301/danas-oblacno-kisovito-i-osetno-hladnije.html U Srbiji će danas biti pretežno oblačno i osetno hladnije, mestimično s kišom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod. ]]>

Kiša će ujutro biti jača u severnim i zapadnim krajevima, a tokom dana uglavnom slaba, povremena.

Na višim planinama jugozapadne Srbije očekuje se vlažan sneg uz formiranje snežnog pokrivača.

Duvaće slab do umeren vetar. Jutarnja temperatura biće od četiri do devet stepeni, a najviša dnevna od šest na zapadu i severozapadu, do 15 stepeni na istoku zemlje.

I u Požarevcu će danas biti oblačno i osetno hladnije, povremeno sa slabom kišom. Temperatura čitvaog dana oko sedam stepeni.

]]>
Tue, 14 Nov 2017 10:01:00 +0100 Srbija http://www.boom93.com/info/srbija/42301/danas-oblacno-kisovito-i-osetno-hladnije.html
CINS: Malom najblaže kazne za kršenje Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije http://www.boom93.com/info/srbija/42288/cins-malom-najblaze-kazne-za-krsenje-zakona-o-agenciji-za-borbu-protiv-korupcije.html Gradonačelnik Beograda Siniša Mali tri puta je prekršio Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije i sva tri puta to telo mu je izreklo upozorenje kao najblažu moguću kaznu, objavio je danas Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS). ]]>

Po navodima CINS-a, gradonačelnik Beograda dobijao je upozorenja jer nije prijavio da je preneo upravljačka prava u firmi koju je posedovao, zbog kasnog dostavljanja izveštaja o imovini i prihodima nakon što je postavljen za člana Upravnog odbora Kliničkog centra Srbije kao i zbog slanja netačnih i nepotpunih podataka o imovini. 


"Upravo zbog sumnje u namerno neprijavljivanje imovine i prihoda ili davanje lažnih podatakaAgencijaza borbu protiv korupcije podnela je od 2010. godine 63 krivične prijave protiv funkcionera širom Srbijeali u slučaju Malog to nije učinila", naveo je CINS.

Podsećajući da je za krivično delo neprijavljivanje imovine ili davanje lažnih podataka o imovinizaprećena kazna zatvora od šest meseci do pet godina, CINS je naveo da je profesorka filozofije Miljana Golubović, protiv koje je Agencija za borbu protiv korupcije podnela krivičnu prijavu 2015. godine jer nije na vreme prijavila smanjena primanja, morala da plati kaznu od 40.000 dinara. 

Odgovarajući na pitanja CINS-a, Agencija za borbu protiv korupcije je navela da "ne postoji zakonska mogućnost da se funkcioneru kome je jednom izrečena mera upozorenja u drugom postupku utvrdjivanja povrede Zakona o Agenciji izrekne teža mera, odnosno mera javnog objavljivanja preporuke za razrešenje ili mere javnog objavljivanja odluke o povredi". 

"Iz Agencije dodaju da je zbog toga u Nacrtu novog zakona o Agenciji za borbu protiv korupcijepredvidjeno da se u ovakvim situacijama može izreći teža mera poput preporuke za razrešenje. Usvajanje novog zakona kasni više od tri godine", naveo je CINS.

]]>
Tue, 14 Nov 2017 08:39:00 +0100 Srbija http://www.boom93.com/info/srbija/42288/cins-malom-najblaze-kazne-za-krsenje-zakona-o-agenciji-za-borbu-protiv-korupcije.html
Ministar optužio farmaceutske kuće za kampanju protiv MMR-a http://www.boom93.com/info/srbija/42286/ministar-optuzio-farmaceutske-kuce-za-kampanju-protiv-mmr-a.html Ko je kriv što je Srbiju zahvatila epidemija malih boginja? Pojedine farmaceutske kuće koje se kriju iza antivakcinalnog lobija, odgovaraju iz Ministarstva zdravlja. A šta taj resor radi kako bi se poštovao zakon koji propisuje obaveznu MMR vakcinu? Tvrde da čine sve. ]]>

Dvadeset i prvi vek, a u Srbiji epidemija malih boginja - čude se mahom ovih dana građani. Neodgovorni ste, jer se ne vakcinišete - poručuje im ministar zdravlja Zlatibor Lončar, i tvrdi da zna ko je kriv za glasine koje su dovele do toga da pacijenti zaobilaze MMR.   “Pa reći ću vam otvoreno.

Jedino ko ima koristi od toga to su pojedine farmaceutske kuće kojima odgovara da ono što više ne treba da bude, da ne postoji, da se od toga ljudi razboljevaju, da idu u bolnicu, onda se troši mnogo više lekova, a posebno kada dođe do komplikacija troše se najskuplji lekovi”, naveo je Lončar.  

“Ne, naprotiv, mi smatramo da je vakcinacija nešto najbolje što postoji u savremenoj medicini”, odgovara Bojan Trkulja iz Udruženja proizvođača inovativnih lekova.  

Dodaje da i donacijama podržavaju vakcinaciju. “Dakle, da budem savršeno jasan. Ni udruženje INOVIA koje okuplja 17 najvećih svetskih inovativnih farmaceutskih kompanija, niti bilo koja od naših pojedinačnih kompanija članica se ne smatraju onima na koje se takva vrsta izjava ministra zdravlja odnosi”, ističe Trkulja.  

I dok Lončar za male boginje optužuje farmaceute koji se navodno kriju iza antivakcinalnog lobija, štur je u rečima kojima opisuje šta za zdravlje nacije radi Ministarstvo. U saopštenju iz Ministarstva kratko navode: “Činimo sve”. 

U Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut“, čiji je Vlada osnivač, pitali smo šta je to sve?  

“Ništa novo sada nismo uradili osim što uvek ovakve vrste događaja, epidemije, nekako malo više uplaše javnost, pa onda i svest malo više proradi”, objašnjava dr Daria Kisić Tepavčević sa Instituta “Batut”.  

U prevodu, vesti o epidemiji su uplašile pojedine roditelje koji su odlučili da poštuju zakon. Pa je tako ovih dana u prestonici broj vakcinisanisane dece prešao 50 odsto, dok je u prvoj polovini godine postotak bio manji od 30. Ipak, upozoravaju u "Batutu" - to još nije adekvatan bedem od epidemije.  

]]>
Tue, 14 Nov 2017 08:33:00 +0100 Srbija http://www.boom93.com/info/srbija/42286/ministar-optuzio-farmaceutske-kuce-za-kampanju-protiv-mmr-a.html
Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije podnela ostavku http://www.boom93.com/info/srbija/42285/direktorka-agencije-za-borbu-protiv-korupcije-podnela-ostavku.html Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Majda Kršikapa podnela je neopozivu ostavku na tu funkciju, a njenu ostavku danas je prihvatio odbor Agencije. ]]>

Kako je saopšteno iz Agencije za borbu protiv korupcije, na telefonskoj sednici, Odbor Agencije doneo je odluku o prestanku javne funkcije Kršikape, s obzirom na to da je13. novembra podnela nepozivu ostavku.

Na istoj sednici je, kako se navodi, Odbor Agencije za vršioca dužnosti direktora Agencije za borbu protiv korupcije jednoglasno izabrao Verku Atanasković. Dogovoreno je i da na narednoj sednici Odbor Agencije donese odluku o raspisivanju javnog konkursa za izbor novog direktora Agencije. 

Kršikapa je nekadašnja sekretarka Visokog saveta sudstva Majda, a za direktorku Agencije za borbu protiv korupcije izabrana je 6. septembra. Kršikapa je izabrana jednoglasno, a prethodno je radila u Vrhovnom sudu Srbije, Vrhovnom kasacionom sudu, kao i u Visokom savetu sudstva.

]]>
Tue, 14 Nov 2017 08:28:00 +0100 Srbija http://www.boom93.com/info/srbija/42285/direktorka-agencije-za-borbu-protiv-korupcije-podnela-ostavku.html
Popović: Navodi KRIK-a politički napad na mene, Vučića i Vladu Srbije http://www.boom93.com/info/srbija/42253/popovic-navodi-krik-a-politicki-napad-na-mene-vucica-i-vladu-srbije.html Ministar za inovacije i tehnološki razvoj i predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović negirao je danas sve što je Mreža za istraživanje kriminala i korupcije KRIK u okviru projekta "Rajski papiri" pisala o njegovoj imovini rekavši da to predstavlja politički napad na njega zbog stavova o Rusiji. ]]>

"To je politički napad na mene lično, na predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vladu Republike Srbije koja vodi suverenu i nezavisnu politiku. U papirima koje su objavili oni govore o tome kako se ja zalažem za odlične odnose sa Rusijom, što je istina. Mi želimo najbolje političke i ekonomske odnose sa Rusijom, ali i sa EU, Amerikom i Kinom", kazao je Popović.


Gostujući na Radio-televiziji Srbije, Popović je upitao kakvo je to istraživanje koje se bavi njegovim "političkim stavovima" i naveo da je cilj KRIK-a jasan i da je ta mreža "isključivo u funkciji onih naručilaca njihovog izveštaja koji su iz inostranstva".

"To odgovara onima koji žele da budemo u NATO paktu, koji ne žele da budemo nezavisni kao što jesmo, onima kojima smeta što smo kupili ruske avione Migove i koji žele da uvedemo sankcije Rusiji, i koji žele da se odreknemo Kosova. Mi se Kosova i naše suverene politike odreći nećemo", rekoa je Popović.

U projektu "Rajski papiri" koji otkriva veze više od 120 svetskih političara sa ofšor kompanijama, nalazi se i ime ministra Nenada Popovića, a dokumenta otkrivaju da njegovi poslovi i imovina vrede najmanje 75 miliona dolara, dok je njihova tržišna vrednost veća od 100 miliona. KRIK je učestvovao u projektu "Rajski papiri".

Ponovio je da nije tačno ništa što je KRIK naveo, ističući da su izneli tri tvrdnje koje su lažne, zbog čega će ih tužiti i svu materijalnu dobit od toga pokloniti deci bez roditeljskog staranja.

KRIK je objavio da dokumenta pokazuju da se u Popovićevoj mreži ofšor kompanija nalaze one registrovane na Kipru i Britanskim Devičanskim Ostrvima, kao i da ima firme u Rusiji. Takodje, da nekretnine poseduje u najmanje tri zemlje – Srbiji, Crnoj Gori i Rusiji.

On je rekao da nema nijednu jedinu kompaniju na Rajskim ostrvima, da je druga laž o nameri da je hteo da prenese kompanije u ofšor zone i da to nije uspelo jer ga je advokatska kancelarija koja je to radila proglasila visoko rizičnim klijentom, a da je treća laž da on ima još ofšor kompanija.

"Sve moje kompanije su na današnji dan registrovane isključivo u Evropi i Rusiji", rekao je Popović i dodao da sve što je zaradio zaradio je sam prethodnih 25 godina baveći se biznisom i da je apsolutno sve prijavljeno Agenciji za borbru protiv korupcije.

Novinari KRIK-a naveli su da je Agencija za borbu protiv korupcije protiv Popovića pokrenula tri postupka od kojih su dva još u toku. Drugo osnovno javno tužilaštvo trenutno proverava krivičnu prijavu podnetu protiv njega zbog sumnji za zloupotrebe prilikom privatizacija.

Popović je rekao i da koliko zna u vezi njega ne postoji nijedan proces Agencije za borbu protvi korupcije, pozivajući ih da ponovo provere njegov imovinski status i poreklo cele imovine.

"Podržavam i predlog Narodne stranke da se proveri poreklo moje imovine... Ali pozivam njih i nadležne organe da provere poreklo imovine njihovog predsednika Vuka Jeremića koji je kao ministar kupio stan od milion evra u najlepšem delu Beograda", rekao je on i istakao da se zalaže i za donošenje zakona o poreklu imovine.

]]>
Mon, 13 Nov 2017 09:20:00 +0100 Srbija http://www.boom93.com/info/srbija/42253/popovic-navodi-krik-a-politicki-napad-na-mene-vucica-i-vladu-srbije.html
Mihajlović: Ponovo odmeriti snage na izborima http://www.boom93.com/info/srbija/42250/mihajlovic-ponovo-odmeriti-snage-na-izborima.html Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da je razlog za eventualne vanredne parlamentarne izbore "da opet na izborima izmerimo koliko vrede SNS i Vučić, koliko Ivica Dačić, koliko male političke partije. ]]>

Ona je u intervjuu za današnji Blic potvrdila svoju raniju izjavu da su "vanredi parlamentarni izbori možda malo dosadili građanima", ali da "nije loše da građani ocene šta smo i da li smo dobro uradili".

"To je velika provera za ljude koji rade u Vladi. Lično, volim izbore", rekla je Mihajlović. Po njenom mišljenju vlast se ne plaši lokalnih izbora u Beogradu.

"Toliko toga je urađeno u Beogradu da SNS može mirnio na te izbore", rekla je Mihajlović. Na pitanje o dve žene, kandidatkinje SNS za gradonačelnika Beograda, Mihajlović je odgovorila:

"Zaista ne znam ko su ali bih volela da žena dođe na čelo Beograda". Nije isključila mogućnostr da je ona jedna od te dve osobe, ali je istakla da sebe vidi isključivo u Vladi.

Povodom prijave koju je protiv ranijeg ministra Milutina Mrkonjića i još 13 odgovornih osoba za propuste u gradnji autoputa Ub - Lajkovac podnela u ime Ministarstva na čijem je čelu, Mihajlović je rekla:

"Tužilaštvo za organizovanui kriminal preuzelo je slulučaj i videćemo da li će naše osnovane sumnje biti dovoljne da se pretvore u optužnicu. I nije tu samo ministar, već i izvođači, podizvođači radova, nadzorni organi...Činjenica je da je put propao, da 4,5 kilometra puta moraju ponovo da se rade.. Ne da se popravljaju ne da se zalivaju bitumenom, već se mora skidati tri, četiri metra dubinskog sloja, a na nekim nasipima i čitavih 11 metara". Dodala je da ona nije "ni tužilac, ni policajac, ni sudija, a šteta je najmanje milijardu dinara i neko za to mora biti odgovoran". Zadršku u reagovanju Ministarstva objasnila je da su propusti na putu koji je završen 2014. godine, otkriveni pre nekoliko meseci.

Povodom Mrkonjićevog reagovanja, Mihajlović je rekla da "ako su vulgarne psovke odgovor na argumentovane primedbe u vezi sa propustima, njoj ostaje samo da vidi koliko validnost na sudu imaju galama, psovanje i prostakluk".

]]>
Mon, 13 Nov 2017 09:17:00 +0100 Srbija http://www.boom93.com/info/srbija/42250/mihajlovic-ponovo-odmeriti-snage-na-izborima.html
Protest radnika Pošte: "Vratite nam oteto" http://www.boom93.com/info/srbija/42249/protest-radnika-poste-%22vratite-nam-oteto%22.html Oko hiljadu građana prošetalo je danas centrom Beograda u okviru protesta Sindikata PTT Srbije i sindikata JP PTT saobraćaja Srbija "Nezavisnost". Protest se održava pod parolom „Vratite nam oteto“ jer su, kako navode, radnici Pošte nezadovoljni zaradama i odnosom nadležnih prema zaposlenima u tom javnom preduzeću. ]]>

Zahtevi demonstranata su hitan sastanak sa premijerkom Anom Brnabić, da se radnicima isplati deo od zarade iz dobiti i da im se vrati deo zarade koji je umanjen novembra 2014. godine.

Radnicima Pošte pridružili su se i sindikati Jata, Poštanske štedionice, Železnica Srbije i Telekoma, kao i organizacije koje zastupaju radnička prava. 

Okupljeni su nosili balone i zastave, a sa improvizovane bine okupljenima su se obratili predstavnici sindikata.

Na početku šetnje, u blizini zgrade Skupštine Srbije upaljene su i baklje.

Okupljeni su šetali u koloni na čijem je čelu bio veliki transparent sa natpisom "Vratite nam oteto".

Građani su nosili i transparente sa natpisima "Nećemo da budemo jeftina radna snaga", "Solidarnost je naša snaga", kao i brojne zastave sidnikata.

Podsetimo, protest je usledio posle višednevnih protesta ispred Distributivnog centra Pošte u Zemunu, čime je jedno vreme otežavan prijem i distribucija pošiljki, ali i posle susreta predstavnika reprezentativnih sindikata sa premijerkom, na kojem je, prema ranijem saopštenju, dogovorena isplata zarade iz dobiti preduzeća.

Kako je rekao predsednik sindikata PTT Srbije Aleksandar Pavlović, na sastanku sa premijerkom Anom Brnabić dogovoreno je da se zaposlenima isplati deo dobiti preduzeća i on očekuje da to bude ispoštovano već iduće nedelje.

Kada je reč o povećanju plata, Pavlović je rekao da će se razgovori o tome nastaviti u narednim danima i nedeljama, i da se zaposleni u Pošti nadaju da kraj ove i početak naredne godine ne dočekaju sa "ovako niskim platama". 

Bez komentara direktorke Pošte

V.D. direktorke Pošte Mira Petrović nije želela da da izjavu povodom ovog protesta, kao ni da odgovori na pitanja novinara redakcije Insajder da li će se sresti sa predstavnicima sindikata i ispuniti njihove zahteve. Nakon nekoliko pokušaja direktorka se nije javljala na telefon iako smo joj pitanja uputili i sms-om.

]]>
Mon, 13 Nov 2017 08:45:00 +0100 Srbija http://www.boom93.com/info/srbija/42249/protest-radnika-poste-%22vratite-nam-oteto%22.html
Skrozza: EU da ne odmaže u borbi za slobodu medija u Srbiji http://www.boom93.com/info/srbija/42233/skrozza-eu-da-ne-odmaze-u-borbi-za-slobodu-medija-u-srbiji.html Evropska unija ne treba da bije naše bitke, već samo da nam ne odmaže u naporima da se izborimo za slobodu medija u Srbiji, izjavila je predstavnica Grupe za slobodu medija, novinarka Tamara Skrozza na završnom panelu konferencije Medijski dani Zapadnog Balkana, kojem je prisustvovao i evropski komesar za proširenje Johanes Han. ]]>

Ona je pozvala predstavnike EU da se vrate vrednostima na kojima se temelji Unija i da "učine da ponovo poverujemo u njihove poruke da je sloboda medija prioritet u procesu evropskih integracija".

Uprkos informacijama koje EU ima o stanju u medijima, ona otvoreno podržava politiku odgovornu za ovu situaciju, ukazala je Skrozza i ocenila da njeni predstavnici daju izjave koje dobro zvuče, ali koje ili ne odgovaraju istini ili ne znače ništa.

Skrozza je apelovala na zvaničnike EU da iskoriste svoj uticaj u pregovaračkom procesu i spreče dalje urušavanje medijske scene i uslova za rad medija.

Vlast koristi sve legalne, ilegalne, poznate i nepoznate metode za ekonomski, politički i fizički pritisak na medije, "kako bi nas iscrpeli, istrošili, učinili poslušnim ili nevidljivim", predočila je Skrozza.

Novinari iz Srbije, koji su prisutni na ovoj konferenciji, istakla je Skrozza, "jesu odgovorni, profesionalni i proaktivni, njih ne treba podsećati da budu takvi".

Ona je apelovala na predstavnike EU da ne daju ekskluzivne intervjue medijma "koji su sredstvo propagande i sramota svih nas", kao i da u svoje izveštaje uključe podatke koje dobijaju od evropskih eksperata na terenu.

"Mi se borimo, ne za rečenice koje dobro zvuče, već za opstanak profesije i sopstveni opstanak", zaključila je Skrozza.

]]>
Fri, 10 Nov 2017 18:21:00 +0100 Srbija http://www.boom93.com/info/srbija/42233/skrozza-eu-da-ne-odmaze-u-borbi-za-slobodu-medija-u-srbiji.html
Stefanović: VBA dobro obavlja posao http://www.boom93.com/info/srbija/42217/stefanovic-vba-dobro-obavlja-posao.html Ministar unutrašnjih poslova Srbije i šef Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti Nebojša Stefanović izjavio je večeras da sistem bezbednosti Srbije ima priliku da jača i da na "ozbiljniji način štiti gradjane Srbije". ]]>

On je na svečanosti povodom Dana Vojnobezbednosne agencije (VBA) rekao da VBA radi veoma složen posao, a da stabilnost Srbije, mir, "sve ono što se dešava pozitivno u Srbiji, govori u prilog tome koliko se dobro obavlja posao".


"Neretko imamo situacije različitih ugrožavanja bezbednosti širom Evrope i sveta. Informacije, koje se tiču i terorističkih dešavanja i izazova koje nosi organizovani kriminal i svi ostali, danas su samo povod da uložimo više napora da naš sistem bezbednosti bude jedinstven i snažan i da odgovor koji dajemo bude takav da odvratimo svaku moguću pretnju našoj zemlji i njenim gradjanima", rekao je Stefanović.

Direktor VBA Petar Cvetković rekao je da su Agencija i njeni pripadnici sve svoje zadatke i ove godine, kao i prethodnih, obavljali vodjeni patriotizmom i visokom profesionalnošću, posvećeni samo jednom cilju – bezbednosti Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, Srbije i svih njenih gradjana.

"Vojnobezbednosna agencija je u svakom trenutku spremna i osposobljena, i kadrovski i tehnički, da na adekvatan i pravovremen način odgovori na sve bezbednosne izazove, rizike i pretnje usmerene protiv oružanih snaga Srbije, njenih gradjana i institucija", rekao je Cvetković.

On je naveo da je taj rad svakodnevan, naporan, pun različitih izazova i izuzetno zahtevan i dodao "da uprkos tome što je rad VBA povremeno izložen odredjenim kritikama i sumnjama, bez obzira da li je reč o nerazumevanju specifičnosti rada ove službe ili su ta preispitivanja proizvod zakonima zasnovanih ovlašćenja i prava, VBA je bila, ostaće i biće služba bezbednosti kojoj je iznad svega bezbednost njene otadžbine Srbije".

Prijem povodom Dana VBA upriličen je u Velikoj ratnoj sali Starog generalštaba, a Stefanović je na prijem došao kao izaslanik predsednika Srbije.

Na prijemu su bili i ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić, državni i vojni zvaničnici, predstavnici verskih zajednica, diplomatskog kora i brojni gosti iz kulturnog i javnog života.

Dan Vojnobezbednosne agencije 12. novembra ustanovljen je u znak sećanja na 1839. godinu kada je prvi put donet vojni zakon Kneževine Srbije u kome se spominju dela i sankcije za izdaju, špijunažu, pobunu i ostale oblike ugrožavanja bezbednosti Vojske i države.

]]>
Fri, 10 Nov 2017 09:42:00 +0100 Srbija http://www.boom93.com/info/srbija/42217/stefanovic-vba-dobro-obavlja-posao.html