Radio Boom93 :: Srbija http://www.boom93.com/info/srbija/rss.html sr http://www.boom93.com/sw4i/thumbnail/Srbija.jpg?thumbId=29479&fileSize=39281&contentType=image/jpeg&lastModified=1327146449000 Radio Boom93 :: Srbija http://www.boom93.com/info/srbija/rss.html Opet kolone na granici, višesatno čekanje http://www.boom93.com/info/srbija/49946/opet-kolone-na-granici-visesatno-cekanje.html Na putevima u Srbiji povećan je broj vozila, a na graničnim prelazu Batrovci na izlazu iz zemlje formirane su kolone, zadržavanje je višesatno, saopštio je AMSS ]]>

Prema poslednjim podacima Uprave granične policije na Horgošu se čeka oko dva sata, dok se na Kelebiji čeka oko sat vremena na izlazu iz naše zemlje.

Na Gostunu sa Crnom Gorom zadržavanja su oko 40 minuta, dok je saobraćaj za sada samo pojačan na granici sa Makedonijom i Bugarskom, ali vreme čekanja se često menja u toku vikenda.

AMSS savetuje da se ka Hrvatskoj koriste granične prelaze Šid, Sot ili Bačku Palanku, a sa Mađarskom Bački BregPrelazi Bački Vinogradi, DJala, Bajmok i Horgoš II otvoreni su od 7-19 sati, ali su i na ovim manjim prelazima moguća duža zadržavanja u toku dana.

]]>
Sat, 18 Aug 2018 10:24:00 +0100 Srbija http://www.boom93.com/info/srbija/49946/opet-kolone-na-granici-visesatno-cekanje.html
Udruženja: Nismo tražili informacije nego odgovornost http://www.boom93.com/info/srbija/49934/udruzenja-nismo-trazili-informacije-nego-odgovornost.html Novinarska i medijska udruženja obaveštavaju javnost da na sastanku Koordinacione grupe za saradnju sa medijima i Tima za dijalog, održanom juče, nisu “zahtevala informacije” o slučaju Južnih vesti, kako se danas navodi u saopštenju Vlade Srbije, već su odlučno tražila da se ovaj problem hitno reši. ]]>

Predstavnici NUNS-a, NDNV-a, Asocijacije medija, ANEM-a, Lokal presa i AOM-a u Timu za dijalog na sastanku su oštro reagovali na zloupotrebe Poreske službe u slučaju kontrole preduzeća koje je osnivač Južnih vesti, što se u Vladinom saopštenju ne pominje.

Udruženja i asocijacije se ne slažu da je kontrola sprovedena u skladu sa zakonom, kako tvrde predstavnici Koordinacionog tela, već su zahtevali, na osnovu jakih argumenata, da odgovornost snose direktor Poreske uprave u Nišu i postupajući poreski inspektori.

Novinarska i medijska udruženja će u nastavku dijaloga sa Vladom insistirati na razrešenju slučaja Južne vesti, s obzirom na činjenicu da ovaj presedan može da bude korišćen za dalje gušenje medija i medijskih sloboda.

]]>
Fri, 17 Aug 2018 17:23:00 +0100 Srbija http://www.boom93.com/info/srbija/49934/udruzenja-nismo-trazili-informacije-nego-odgovornost.html
Putin dolazi u Srbiju na veliku vojnu paradu za Dan primirja http://www.boom93.com/info/srbija/49916/putin-dolazi-u-srbiju-na-veliku-vojnu-paradu-za-dan-primirja.html Povodom stogodišnjice pobede u Prvom svetskom ratu Srbija priprema veliku vojnu paradu na kojoj se, među brojnim uglednim zvanicama iz sveta, očekuje i ruski predsednik Vladimir Putin, pišu Večernje novosti. ]]>

Pored palate Srbija u Novom Beogradu na Dan primirja 11. novembra u svečanom defileu najavljeno je 100 novih tenkova, a prvi put će javnosti će biti predstavljen i novi raketni sistem protivvazdužne odbrane kratkog dometa.

"Na ceremoniji kakva odavno nije viđena kod nas Vojska Srbije pokazaće svu svoju vatrenu moć. Ispred visokih gostiju proći će najsavremenije domaće naoružanje, kao i najnovija pojačanja iz sveta", rekao je neimenovani sagovornik Večernjih novosti.

]]>
Fri, 17 Aug 2018 12:24:00 +0100 Srbija http://www.boom93.com/info/srbija/49916/putin-dolazi-u-srbiju-na-veliku-vojnu-paradu-za-dan-primirja.html
Ružić raspisao izbore za Nacionalne savete nacionalnih manjina http://www.boom93.com/info/srbija/49915/ruzic-raspisao-izbore-za-nacionalne-savete-nacionalnih-manjina.html Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić raspisao je danas izbore za Nacionalne savete nacionalnih manjina koji će biti održani 4. novembra. ]]>

Na konferenciji za novinare, Ružić je kazao da se na poslednjem biračkom spisku do 15. avgusta upisalo 475.000 gradjana Srbije koji mogu da glasaju na tim izborima i da će izbori biti održani za 22 nacionalna saveta. 

On je dodao da će se članovi za 18 nacionalnih saveta birati neposredno, dok će se za četiri saveta organizovati posredno, odnosno elektorsko glasanje. 

Neposredno će se birati pripadnici saveta albanske, aškalijske, bošnjačke, bugarske, bunjevačke, vlaške, grčke, egipatske, madjarske, nemačke, poljske, romske, rumunske, rusinske, slovačke, slovenačke, ukrajinske i češke nacionalne zajednice. 

Posredno će se birati članovi nacionalnih saveta makedonske nacionalne manjine, ruske, crnogorske i hrvatske zajednice. 

Ružić je dodao da je rok za predaju lista za neposredne izbore 15 dana pre njihovog održavanja, a za elektorske 30 dana. 

"Na ovaj način afirmišemo činjenicu da u Srbiji živi skoro 13 odsto nacionalnih manjina. Imamo obavezu da takvu dragocenost čuvamo i da se borimo za tolerantnije društvo", rekao je on. 

On je kazao da je upis u birački spisak kontinuiran proces i da traje i nakon izbora. 

Ružić je još jednom pozvao sve gradjane da iskoriste svoje biračko pravo i upišu se u birački spisak.

]]>
Fri, 17 Aug 2018 11:34:00 +0100 Srbija http://www.boom93.com/info/srbija/49915/ruzic-raspisao-izbore-za-nacionalne-savete-nacionalnih-manjina.html
Server: Na Balkanu pogrešno interpretirane poruke Vašingtona http://www.boom93.com/info/srbija/49906/server-na-balkanu-pogresno-interpretirane-poruke-vasingtona.html Nema jasnih dokaza o tome da Sjedinjene Države podržavaju ideju podele Kosova, o čemu kosovski i srpski zvaničnici sve češće otvoreno govore, kaže u razgovoru za RSE Danijel Server (Daniel Serwer) ekspert za balkanska pitanja i profesor Univerziteta Džons Hopkins (Johns Hopkins University) u Vašingtonu. ]]>

"Ana Brnabić, premijerka Srbije i Ivica Dačić, srpski šef diplomatije, bili su u Vašingtonu i forsirali su tu ideju, i kroz kontakte sa ljudima koji su bliski američkom predsedniku Donaldu Trampu. Amerikanci su rekli: 'Ok, slušaćemo šta imate da kažete, sa kakvim idejama ste došli'. Ja zaista ne mislim da su Amerikanci imali nameru da potvrde ispravnost takvog koncepta. Jedino što su učinili je da saslušaju. To je nadalje na Balkanu interpretirano kao podrška. Ja nisam uočio prisustvo podrške u Vašingtonu za konkretnu ideju podele Kosova. I verujem da će Amerikanci na kraju reći veoma jasno - ne", kaže Server.

Server: Mislim da je Srbija uvek bila zainteresovana za tu ideju. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ju je nedavno lansirao. To je dugo vremena bila prisutna ideja u Beogradu. Istinska promena u poslednje vreme se vidi u tome što predsednik Kosova Hašim Tači govori o tome. Lično mislim da je to bila velika greška sa njegove strane. Vučić je govorio samo o promeni granica na severu Kosova, dok Tači želi samo promenu granica na istoku Kosova.

Kao što znate, ne može biti jednosmernih promena granica, morale bi se razmeniti teritorije. A razmena teritorija pogađa interese svih, zato što je Srbija uvek htela da održi kontrolu nad severno - južnim putem ka moru, ka Solunu u Grčkoj, a i Kosovo je uvek želelo da zadrži kontrolu nad izvorima snabdevanja vodom na severu Kosova. Tako da ne verujem da će se dogovor na ovom polju održati. Takođe mislim da je Angela Merkel učinila veliku uslugu svima tako što je rekla - ne. Mislim da bi i Amerikanci trebalo da kažu - ne, takođe. U tome su bili spori, ali nadam se da će reći jasno i neupitno - ne.

RSE: Da li očekujete, pokušajmo da zamislimo takvu situaciju, da će ukoliko Srbija i Kosovo postignu dogovor koji bi podrazumevao i moguću podelu Kosova, to biti još jedan problem u njihovim evrointegracijama?

Server: To bi zasigurno rezultiralo masovnim migracijama kosovske populacije. Kosovo mora biti veoma, veoma pažljivo po tom pitanju. Veoma je jasno da ukoliko četiri opštine na severu Kosova budu date Srbiji, da će se Srbi koji žive južno od reke Ibra morati da se evakuišu. Otac Sava Janjić (iguman manastira Visoki Dečani na Kosovu, prim.aut.) je bio veoma jasan u objašnjavanju kakve implikacije bi podela Kosova mogla imati i on se jasno tome usprotivio. On se takođe protivi i nezavisnosti Kosova, ali i podeli zbog posledica koje bi to moglo imati po Srbe koji žive južno od Ibra.

U slučaju podele, Kosovo ne bi ostalo nezavisna država jer bi podela vodila pokušajima ujedinjenja sa Albanijom ili sa delovima Makedonije naseljenim Albancima. Tako bi nastao haos na Balkanu. To bi bio kraj svake nade za priključenje Evropskoj uniji, kao i za svaki očekivani vremenski okvir u kom bi to trebalo da se realizuje. Dakle, u ovome leži velika opasnost za evropske i NATO ambicije obe strane, i Prištine i Beograda. I trebalo bi da budu potpuno uvereni u to da su već otvorili Pandorinu kutiju i da bi trebalo da je zatvore što pre mogu.

 


]]>
Thu, 16 Aug 2018 14:02:00 +0100 Srbija http://www.boom93.com/info/srbija/49906/server-na-balkanu-pogresno-interpretirane-poruke-vasingtona.html
Martinović: Traže se inženjeri, farmaceuti, lekari http://www.boom93.com/info/srbija/49890/martinovic-traze-se-inzenjeri-farmaceuti-lekari.html U evidenciji nezaposlenih je 570.000 lica ali veliki broj poslodavaca ne može da nađe adekvatnu radnu snagu, rekao je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović u zajedničkom obraćanju sa ministrom za rad Zoranom Đorđevićem, koji se danas sastao sa direktorima svih filijala ove službe. ]]>

Lista deficitarnih zanimanja je godinama gotovo nepromenjena, u visokoj stručnoj spremi se traže inženjeri informatike, elektrotehnike, građevinarstva, mašinistva, lekari sa specijalizacijama, farmaceuti, profesori fizike, matematike, rekao je Martinović.

Kod zanimanja gde se traže konkretne veštine, tu, kaže Martinović, dominiraju zanati – bravari, zidari, moleri, zavarivači, kelneri, kuvari, mesari, pekari, a u poslednje vreme vozači i radnici obezbeđenja, negovateljice.

U strukturi lica na evidenciji nazaposlenih, trećina je nekvalifikovana ili polukvalifikovana, tako da se, kaže Martinović, ulažu veliki napori na njihovoj obuci za tražena zanimanja.

Martinović je rekao da neki poslodavci nisu upoznati šta im sve nudi Nacionalna služba za zapošljavanje, od saveta pa do podsticajnih sredstava za nova zapošljavanja.

Srbija ima sredstva, u Nacionalnoj službi za zapošljavanje i u ministarstvu, za zapošljavanje građana, rekao je Đorđević i dodao da su ta sredstva nedovoljno iskorišćena.

Službe za zapošljavanje u nekim metima nisu agilne, kao što i građani nisu dovoljno upoznati šta im one nude i da ih to štp nude ništa ne košta, rekao je Đorđević.

]]>
Thu, 16 Aug 2018 10:22:00 +0100 Srbija http://www.boom93.com/info/srbija/49890/martinovic-traze-se-inzenjeri-farmaceuti-lekari.html
Ivanovićev brat: Oliver je politički uklonjen http://www.boom93.com/info/srbija/49888/ivanovicev-brat-oliver-je-politicki-uklonjen.html Brat ubijenog predsednika Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda", Olivera Ivanovića, i sudija Apelacionog suda Kosova, Miroslav Ivanović, je ocenio da misli da je to ubistvo izvedeno "smišljeno, profesionalno i sa političkom pozadinom". "Definitivno, Oliver je politički uklonjen, jer je politički smetao", izjavio je za Danas. ]]>

On je naveo da nema nikakve informacije o toku postupka i da se taj proces "odvija pre svega u javnosti".

Na pitanje da li je njegov brat uklonjen kao mogući protivnik podela i razgraničenja na Kosovu i Metohiji, Miroslav Ivanović je rekao da je to "sasvim moguće". 

"Ja sam, inače, dosta rezervisan čovek u izgovaranju konačnih zaključaka, ali definitivno Oliver jeste imao drugačiji politički stav o podeli i razgraničenju i on se o tome već izjašnjavao na mnogo mesta i prilika. To se može videti na internetu u njegovim gostovanjima, posebno u drugoj polovini 2017. godine, pred kraj njegovog života", kazao je Miroslav Ivanović. 

On je ocenio i da bi istina o ubistvu njegovog brata mogla da bude predmet političke trgovine Beograda, Prištine i međunarodne zajednice, kao i da kosovski pravosudni sistem ima sposobnost da taj slučaj reši do kraja, ali da on "mora prvo da dođe do pravosuđa".

"Vidi da se politički lideri Beograda i Prištine izjašnjavaju na tu temu, čak su u određenim momentima govorili da su nadomak otkrivanja izvršioca, nalogodavaca i kompletne političke pozadine ubistva. Međutim, i sa tim se stalo", rekao je Miroslav Ivanović i dodao da su te izjave bile toliko koncizne "da se maltene moglo pretpostaviti da će se samo još ime objaviti". 

On je rekao i da u proteklih sedam meseci nije imao kontakt ni sa jednim od političkih lidera koji su slučaj komentarisali, što bi, po njegovim rečima, pokazalo ozbiljnost da se dođe do kraja postupka. 

"Pre svega policija i tužilaštvo moraju da završe svoj deo posla... Mislim da kosovsko pravosuđe, policija i tužilaštvo to mogu, jedino je potrebno da to iskreno i hoće", rekao je Miroslav Ivanović.

Lider Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" (GI SDP) Oliver Ivanović ubijen je pre sedam meseci u Kosovskoj Mitrovici, a njegove stranačke kolege ukazuju da se i dalje ne zna ko je to učinio.

Funkcionerka GI SDP Ksenija Božović rekla je da od istražnih organa, tužilaštva i kosovske policije nisu dobili nikakve detalje dokle se stiglo sa istragom ubistva.

]]>
Thu, 16 Aug 2018 10:09:00 +0100 Srbija http://www.boom93.com/info/srbija/49888/ivanovicev-brat-oliver-je-politicki-uklonjen.html
Srbija i EU - poglavlje o spoljnoj politici čeka u fioci http://www.boom93.com/info/srbija/49886/srbija-i-eu---poglavlje-o-spoljnoj-politici-ceka-u-fioci.html Srbija je za četiri godine pregovora u procesu pristupanja Evopskoj uniji otvorila 14 od ukupno 35 poglavlja. Među njima je i najteže 35 - koje govori o odnosima sa Prištinom. Ipak, ni u najavi nije otvaranje poglavlja 31 - ono je manje teško ali i dalje ne lako, a tiče se usaglašavanja spoljne politike sa politikom Evropske unije. ]]>

Međutim, za sada nema ni glasnih kritika iz EU zbog toga - da li se Srbiji na neki način gleda kroz prste dok pregovara sa Prištinom?

Poglavlje po poglavlje, dva po dva, za sada otvorenih manje od pola. Jedno od neotvorenih je i donekle sporno - 31.

"Znači, mi smo sada negde na pola puta da li će se i kada uopšte otvoriti to poglavlje", kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Kaže za N1 Ivica Dačić, ali bez procene o kom se vremenskom okviru radi. To "na pola puta" svakako ne znači "uskoro" jer je, prema saznanjima portala European Western Balkans, "na čekanju" iz političkih razloga.

"Izveštaj o skriningu za poglavlje 31 u pregovorima sa Srbijom, nalazi se u fioci nekog mnogo moćnijeg ministarstva spoljnih poslova jedne od država članica", navodi portal "European Western Balkans".

O kojoj zemlji se radi i šta to zapravo znači, objašnjava novinar ovog portala Nikola Burazer.

"Možemo da pretpostavimo da je u pitanju Nemačka ili neke druge države koje po tom pitanju stoje, da kažemo, u skladu sa nemačkom politikom, jer jednostavno Nemačka i neke druge članice EU smatraju da je pitanje Kosova daleko važnije u ovom trenutku i da bi pritiskanje Srbije po tom pitanju poglavlja 31 moglo da bude kontraproduktivno, a u vezi sa rešavanjem pitanja Kosova", objašnjava Nikola Burazer, portal "European Western Balkans".

Evropska unija razume delikatnu poziciju Srbije, dodaje šef diplomatije Ivica Dačić i objašnjava da bi bilo političko samoubistvo razmatrati usaglašavanje i uvođenje sankcija Rusiji, koja podržava politiku Srbije prema Kosovu. EU čeka sporazum sa Prištinom ali, tvrdi Dačić, ne krije ništa u fioci.

"Nije tačno da stoji u fioci jedne članice, već se zapravo razmišlja i razmatra kada je najbolje da se to poglavlje uopšte otvori. Logično je da mi ne možemo da povećavamo procenat usaglašenosti spoljne politike dok nemamo napredak u dijalogu", kaže Dačić.

Nema svrhe povećavati procenat trenutno, jer je spoljna politika zbog unutrašnjih problema najslabija zajednička politika Evropske unije, smatra profesor Mihailo Crnobrnja. 

"Moje uverenje je da je bolje sačekati trenutak da se oni resetuju, što bi rekli klinci. Dakle, kada EU dobije onu fizionomiju koju mora da dobije, a to neće biti fizionomija od pre pet godina. Odlaganje prihvatanja spoljne politike, znači - sankcije prema Rusiji i tako dalje, nama ide u korist, a ne na štetu", smatra Mihailo Crnobrnja, Evropski pokret u Srbiji.

Interesantno je da je politika Srbije bila skoro 100 odsto usaglašena sa spoljnom politikom EU do izbijanja rata u Ukrajini. Od tada svake godine opada i trenutno je 49 odsto.

]]>
Thu, 16 Aug 2018 10:01:00 +0100 Srbija http://www.boom93.com/info/srbija/49886/srbija-i-eu---poglavlje-o-spoljnoj-politici-ceka-u-fioci.html
Dve trećine mladih izloženo nasilju u vezama http://www.boom93.com/info/srbija/49835/dve-trecine-mladih-izlozeno-nasilju-u-vezama.html Dve trećine mladih Novosađana u vezama izloženo je nekom obliku nasilja, a neretko su nasilna oba partnera. ]]>

Devojke u većem broju slučajeva čine psihološko nasilje, dok su mladići skloniji seksualnom nasilju, pokazalo je najnovije istraživanje novosadskog Doma zdravlja, sprovedeno među petnaestogodišnjacima.

Nasilje u mladalačkim partnerskim vezama u periodu adolescencije je sve učestalije i sve više zastupljeno, te predstavlja ozbiljan problem mentalnog zdravlja, jer negativno utiče na celokupan razvoj osoba koje su ga pretrpele. 

Novosadski Dom zdravlja je stoga u prethodnih godinu dana realizovao istraživanje u 14 srednjih škola među petnaestogodišnjacima i održao 40 radionica. Rezultati ne bi trebalo zanemarivati. 

“Istraživanja su pokazala da dve trećine mladih doživi neki oblik nasilja u partnerskim vezama. Posledice su brojne, a podaci su isto tako pokazali da adolescenti koji doživljavaju nasilje u partnerskim vezama često ga doživaljavaju i u zrelom dobu”, navela je dr Ljiljana Stanišić, načelnica ginekologije Doma zdravlja Novi Sad. 

Polovina ispitanika smatra da je ljubomora način da se pokaže ljubav, svaki osmi ispitanik smatra da je prihvatljivo da mladić udari devojku ako ga je prevarila, svaki šesti da osoba koja pod dejstvom alkohola i droge zlostavlja druge nije odgovorna za svoje ponašanje, a svaki deseti ispitanik da je ponekad u nagovaranju prihvatljivo upotrebiti fizičku silu. 

Kako se u adolescentnom periodu prvi put ispoljava partnersko nasilje, edukacija mladih na što ranijem uzrastu - i podizanje svesti, informisanosti i znanja mladih o različitim vidovima seksualnog partnerskog nasilja, može doprineti promeni zabluda i formiranju stavova o nečinjenu, netolerisanju i smanjenju seksualnog partnerskog nasilja. 

Vrata novosadskog savetovališta za mlade su uvek otvorena i tokom godina zaista beleže dobre rezultate kako po pitanju edukacije, tako i po pitanju pomoći mladima koji su neki vid nasilja pretrpeli. I da, diskrecija zaista jeste zagarantovana.

]]>
Tue, 14 Aug 2018 10:19:00 +0100 Srbija http://www.boom93.com/info/srbija/49835/dve-trecine-mladih-izlozeno-nasilju-u-vezama.html
Na operaciju ili snimanja čeka 72.540 pacijenata http://www.boom93.com/info/srbija/49832/na-operaciju-ili-snimanja-ceka-72.540-pacijenata.html U srpskim bolnicama na operaciju ili na različite vrste snimanja čeka 72.540 ljudi. Najduže su liste čekanja za operaciju katarakte, ugradnju veštačkog kolena i kuka, koronarografiju srca, stavljanje veštačkih valvula, ali i snimanje glave i kičmenog stuba na magnetnoj rezonanci, piše Politika. ]]>

U proseku, na najtraženije intervencije čeka se oko dve godine, ali se dešava da pacijent na red za operaciju stigne i posle šest godina.

Po listama čekanja koje se objavljuju na sajtu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, na primer, čovek koji je u užičkoj bolnici zakazao operaciju ugradnje veštačkog kolena u januaru 2013. doći će na red u martu 2019. godine. A bolesnik koji je prošlog meseca stavljen na listu u Institutu "Banjica" biće operisan u januaru 2022. godine. Ako se sudi po zvaničnim listama, danas će u ovoj ustanovi biti operisan bolesnik kome je operacija kolena zakazana u decembru 2014. godine.

Kako saznaje "Politika", na kardiohirurške intervencije najduže se čeka u Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", zatim u Kliničkom centru Srbije i KC Kragujevac, dok se na VMA, u KC Niš, bolnicama u Kruševcu i Užicu, KC Kragujevac i KBC "Zvezdara" najduže čeka na ortopedske intervencije.

]]>
Tue, 14 Aug 2018 10:14:00 +0100 Srbija http://www.boom93.com/info/srbija/49832/na-operaciju-ili-snimanja-ceka-72.540-pacijenata.html
Šarčević: Tehnološki višak neki direktori, ne nastavnici http://www.boom93.com/info/srbija/49831/sarcevic-tehnoloski-visak-neki-direktori-ne-nastavnici.html Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da izmena mreže srednjih škola koja predviđa spajanje pojedinih škola, neće stvoriti tehnološke viškove među nastavnicima, već će višak biti neki direktori i sekretari škola. ]]>

Šarčević je za list "Danas" naveo da je to samo prvi korak u racionalizaciji, koja će se odvijati u više faza.

Prema njegovim rečima, prvi na udaru su "najdrastičniji primeri neracionalnog ponašanja".

List "Večernje novosti" piše da se odlukom Vlade o promenama mreže srednjih škola, gimnazije i srednje stručne škole gase u šest gradova, a da se umesto njih osnivaju nove.

Kako navodi list, od 14 obrazovnih ustanova fomirano je sedam u Kragujevcu, Novoj Varoši, Nišu, Kuršumliji, Babušnici i Kladovu.

Pomoćnik ministra prosvete Aleksandar Pajić kazao je za "Novosti" da je plan da se ove i naredne godine ugasi 40 škola i od njih formira 20 novih.

]]>
Tue, 14 Aug 2018 10:09:00 +0100 Srbija http://www.boom93.com/info/srbija/49831/sarcevic-tehnoloski-visak-neki-direktori-ne-nastavnici.html
Dačić: SAD otvorene za to da se dijalogom dodje do trajnog rešenja za Kosovo http://www.boom93.com/info/srbija/49797/dacic-sad-otvorene-za-to-da-se-dijalogom-dodje-do-trajnog-resenja-za-kosovo.html Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je došlo do promene stava Sjedinjenih američkih država, koje sada ostavljaju otvorenu mogućnost da se i dalje vodi dijalog Beograda i Prištine o nalaženju trajnog rešenja za Kosovo. ]]>

"Kada kažem promena, do sada je taj stav bio da je to već sve završeno. Ali sada se to promenilo dolaskom nove administracije. Ne predlažu rešenje, ali otvaraju mogućnost da se u dijalogu Beograda i Prištine dodje do obostranog prihvatljivog rešenja i to je na kraju krajeva i dovoljno da se ipak otvore vrata za taj dijalog", rekao je Dačić novinarima u Beogradu u hotelu "Moskva", gde se susreo sa portparolkom Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marijom Zaharovom.

On je ponovio da Srbija ne može da prizna jednostrani akt Prištine o proglašenoj nezavisnosti, pa će tako nalaženje kompromisnog rešenja biti tema svih sastanaka u narednom periodu. 

Dačić je kazao i da su o svemu tome i on i predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarali sa ruskim zvaničnicima.

"Ništa ne radimo iza ledja našeg glavnog strateškog partnera i zemlje koja nam daje podršku", rekao je ministar spoljnih poslova.

Kako je dodao, misli da je rano govoriti o tome da li podržavaju rešenje, jer daleko je mogućnost da se dodje do dogovora.

Dačić je istakao da je novo to što su mnoge zemlje u Evropi i SAD uvidele da pitanje Kosova ipak nije rešeno. 

"Što se nas tiče, naša borba za odbranu teritorijalnog suvereniteta i integriteta se nastavlja i nastavićemo da razgovaramo sa zemljama da povuku priznanje Kosova. Protiv smo prihvatanja stolice u UN, dok se ne reši status ako nema dijaloga nećemo prihvatiti jednostrani akt nezavisnosti Kosova", kazao je Dačić.

On je ponovio i da o pripajanju severnih opština Kosova i Metohije govori već deset godina.

Upitan kako doživljava izjavu lidera Dveri Boška Obradovića da je priča o podeli i razgraničenju izdaja i da bi trebalo krivično da odgovara predsednik Srbije Aleksandar Vučić zbog zalaganja za to, Dačić je kazao da je u vreme te ekipe u kojoj je sada Obradović, Kosovo proglasilo nezavisnost te da se protiv njih može podneti krivična prijava.

Zaharova jela Moskva šnit sa Dačićem u hotelu Moskva
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova danas se pred odlazak iz zvanične poste Srbiji sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem oprostila u hotelu "Moskva" uz kolač "moskva šnit".

Zaharova je Dačiću zahvalila na tome kako je osmislio čitav program posete, koja je po njenim rečima bila neverovatna.

"Imala sam priliku i da radim i vidim onu pravu Srbiju koju ne vidim kada dolazim sa zvaničnom ruskom delegacijom. Obično sam samo na aerodromima i hotelima i zvaničnim dogadjajima, a sada sam osim toga imala priliku da vidim i kako ljudi u Srbiji žive", rekla je Zaharova novinarima u Beogradu. 

Ona je inače u petak posetila Sabor trubača u Guči, za koji je rekla da je neverovatna fešta i da su joj na saboru rekli da bi voleli da vide i ruske izvodjače.

"Sabor je pun ushićenja i nadahnuća, spoj starih tradicija i modernosti koje privlače uglavnom omladinu. Na saboru su mi rekli da bi želi da vide ruske izvodjače i grupu 'Lenjingrad'. Ja sam zvala Sergeja i rekao da je to interesantna ideja i da će možda sledeće gdine i biti ostvarena", kazala je Zaharova.

Ivica Dačić zahvalio je Zaharovoj na poseti koja je, kako je istakao, bila radnog karaktera u okviru političkih konsultacija o planu saradnje dva ministarstva.

"Obavljene su radne konsultacije iz oblasti koje Zaharova vodi u ministarstvu u najširem smislu reči javna diplomatija", kazao je Dačić.
]]>
Mon, 13 Aug 2018 10:19:00 +0100 Srbija http://www.boom93.com/info/srbija/49797/dacic-sad-otvorene-za-to-da-se-dijalogom-dodje-do-trajnog-resenja-za-kosovo.html
Zaharova za RTS: Rešenje koje bude prihvatljivo za srpski narod sa poštovanjem ćemo prihvatiti http://www.boom93.com/info/srbija/49796/zaharova-za-rts-resenje-koje-bude-prihvatljivo-za-srpski-narod-sa-postovanjem-cemo-prihvatiti.html Direktorka Službe za informisanje Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je za RTS da je stav Rusije prema pitanju Kosova dosledan i striktan. Taj stav gradi se od tri komponente - međunarodne pravne osnove onoga što se dešava na Kosovu, poštovanja suvereniteta Srbije, nezavosnosti i unutrašnjeg srpskog zakonodavstva i razumevanja interesa naroda i Srbije kao države, istakla je Zaharova. ]]>

 

Govoreći o poseti Srbiji, Marija Zaharova je zahvalila srpskom narodu i rukovodstvu Srbije na mogućnosti da boravi u našj zemlji.

"Održane su konsultacije u MSP Srbije, a imala sam mogućnost da vidim vašu zemlju stvarno, ne preko fotografije, na internetu, preko filmova, Kusturice, već uživo", rekla je Zaharova.

Istakla je da je, znajući kroz šta je prošla Srbija, bila impresionirana koliko je zemlja uspela da preživi i da se revitalizuje posle teških vremena.

"Kad sam se našla u Srbiji i juče u Beogradu, Guči i po čitavom putu, ne bi mi palo na pamet da je zemlja preživela rat", rekla je ona.

Kaže da je juče doživela dve emocije, sa jedne strane to je sećanje na slike iz devedesetih godina i radost za Srbe koji žive sada punim kapacitetom i punim životom, iako problemi postoje.

Govoreći o odnosu Rusije prema Kosovu, o spekulacijama da su Putin i Tramp razgovarali o podeli Kosova, Zaharova je rekla da su to lažne vesti da bi suprotstavi Srbe i Ruse.

"Ono što se tiče našeg stava, on je tradicionalan i dosledan. U današnjem svetu doslednost je retka stvar i sa ruske strane, ruska spoljna politika se pridržava linije doslednosti", kaže Zaharova.

Prema njenim rečima, što se tiče Kosova, i odnosa Rusije prema Kosovu, odnos je dosledan i striktan stav, on se ne menja zbog političkih konjuktura.

Stav je striktan i trasparentan i on se gradi iz nekoliko elemenata, objašnjava Zaharova.

"Prvo to su međunarodne pravne osnove onoga što se dešava na Kosovu Postoji Rezolucija SB UN i tu rezoluciju niko nije ukidao i ona je na snazi, važeća je i one zemlje koje sada više od svih viču o neophodnosti poštovanja međunarodnog prava - one moraju da se sećaju toga da Rezolucija 1244 jeste na stolu", kaže ona.

Kako kaže, drugi elemenat je poštovanje suvereniteta Srbije i nezavosnosti i unutrašnjeg srpskog zakonodavstva. 

"Bar kada su sve zemlje fokusirane na demokratiju i poštovanje demokratije, potrebno je poštovati suverenitet i nezavoisnost Srbije i zakonodavstvoa Srbije - to je drugi blok elemenata na koji se gradi naš stav", rekla je Zaharova.

Prema njenim rečima, treći elemenat je razumevanje interesa naroda Srbije i Srbije kao države i u tom smislu nacionalnog interesa naroda.

"Iz ove tri komponente se gradi naš dosledni stav i možete da budete sigurni da se ovaj stav neće promeniti", rekla je ona.

Razumevanje nacionalnih interesa naroda Srbije 

Govoreći o razgraničenju, Zaharova je rekla da je jedan od elemenata razumevanje nacionalnih interesa naroda Srbije. Ono što će biti prihvatljivo za narod Srbije vezano za ovo pitanje, to će biti sa naše strane sa poštovanjem prihvaćeno, kaže portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Prema njenim rečima, pitanje je šta će biti korisno za narod Srbije.

"Prošlo je deset godina od trenutka kada su Kosovo otcepili od Srbije, više od 100 evropskih uglavnom zapadnih zemalja su priznali ovu državu, mi tako ne smatramo i pomagali su finansijski i politički 10 godina", rekla je Zaharova.

Kako kaže, od tih 100 država deset su najbogatije na svetu. "Tamo su pumali veliki novac i šta su dobili - ništa nije ispalo. Kako je bila crna rupa i ostala je crna rupa, a ranije su pričali da je Srbija kriva za to što Kosovo tako loše živi", istakla je Zaharova.

"Nemoguće je graditi budućnost na lažima, a tako je bila građena budućnost Kosova, na lažima, na kršenju međunarodnog prava, a onda ćete se setiti da je to bila nepravda džinovskih razmera koji su pokušali da šire naši američki partneri kada su rekli svetu da su Kosovo odvojili na onosvu referenduma - vi znate da referenduma nije bilo, ali svi smatraju da je to apsolutno zakonito. Nemoguće je graditi budućnost na uštrb života drugih", zaključila je Zaharova.


]]>
Mon, 13 Aug 2018 10:15:00 +0100 Srbija http://www.boom93.com/info/srbija/49796/zaharova-za-rts-resenje-koje-bude-prihvatljivo-za-srpski-narod-sa-postovanjem-cemo-prihvatiti.html
Zakon o finansijskoj podršci porodici s decom štiti državu a ne porodice http://www.boom93.com/info/srbija/49792/zakon-o-finansijskoj-podrsci-porodici-s-decom-stiti-drzavu-a-ne-porodice.html Zakon o finansijskoj podršci porodici s decom, čija primena je počela 1. jula ove godine, uprkos najavama nadležnih, neće olakšati položaj roditelja niti će doprineti povećanju nataliteta, već država tim zakonom štiti samo sebe, piše danas Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE). ]]>

Mario Reljanović sa Instituta za uporedno pravo ocenio je za VOICE (www.voice.org.rs) da je novi zakon na rečima zaštitnički, a zapravo vrlo diskriminatorski po one na koje će se odnositi.


“On je politički vrlo lepo uvijen u mašnicu i ukrasni papir, a u stvari, unutra imate praznu kutiju. Oni su dali nešto malo drugima, a uzeli su od svih ogromnu cifru. Ukupna suma novca koji se isplaćuje biti niža sada nego što je bila ranije. Širi je krug korisnika, uključeni su i oni koji nisu u radnom odnosu, ali su drastično niže naknade. Tu je država uštedela ozbiljne pare zato što onih koji su van radnog odnosa i ispunjavaju te uslove, prema nekim anketama, ima oko 15 odsto. Znači, povećaće se krug korisnika za oko 15 odsto, a smanjiće se naknade za 40, 50, nekome 60 odsto”, naveo je Reljanović.

On je rekao da nova osnovica znači da gotovo niko na porodiljskom neće dobiti 100 odsto plate.

“Svaki mesec u kojem majka nije radila se računa sa nulom, tako da, ako ste radili samo šest meseci i imali, recimo, 50.000 dinara platu, šest puta po 50 jeste 300.000 dinara. Ta suma se deli sa 18, pa se dobije 16.667 dinara”, objasnio je Reljanović.

On je kazao da su novim obračunom osnovica diskriminisane poljoprivredne osiguranice, jer moraju da uplaćuju doprinose najmanje 24 meseca pre porodjaja, a ne 18 kao sve ostale, a diskriminisane su i žene sa visokim primanjima jer je najveća naknada koju mogu da prime ograničena na tri prosečne zarade.

Dodao je da je na taj način prekršena Konvencija Medjunarodne organizacije rada o zaštiti materinstva, koja predvidja da majke, trudnice ili porodilje, za vreme korišćenja tog prava, ne mogu da imaju primanja koja su niža od dve trećine primanja koja su do tada imala.

VOICE je Ministarstvu za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja postavio pitanje zna li se precizno kolika će biti ušteda u budžetu zahvaljujući novim merama, ali odgovor nisu dobili.

Urednica portala Bebac (bebac.com) Jasmina Mihnjak za VOICE je kazala da država ne treba da plaća roditelje da bi radjali, već treba da omogući normalno okruženje.

“U ovakvom okruženju, gde na svakom koraku roditeljstva imate problem, dok trudnicama kasne plate, gde se žene i dalje plaše otkaza nakon porodiljskog, gde imate najskuplju bebi opremu, a porodiljama se umanjuju zarade, ne vidimo nikakav pomak”, navela je Jasmina Mihnjak.

Jasmina Mihnjak je kazala da je najproblematičnije to što se za osnovicu uzima 18 zarada, jer je u Srbiji teško u kontinuitetu imati posao 18 meseci, a žene vrlo često ostaju bez posla.

“Najveći problem imaće upravo mlade majke koje su ostale u drugom stanju na samom početku radnog staža. To naravno ne podstiče natalitet, jer žene neće planirati porodicu, kao i do sada, pre dobijanja stabilnog zaposlenja, što je u ovoj zemlji zaista teško. U ovome vidimo još jedan veliki problem, a to je da će trudnice i u rizičnim trudnoćama raditi do kraja trudnoće kako bi dobile veću platu”, kazala je Jasmina Mihnjak.

Novosadjanka Tanja S, koja je u devetom mesecu trudnoće, zaposlena je u prosveti i kaže da je ogorčena jer se postojeće stanje teško može izdržati.

“Odmah na početku je ta naknada kasnila tri meseca, pa smo pozajmili novac od roditelja, pošto smo podstanari, da platimo račune i ostalo. Mislila sam da ću vratiti kada dobijem sve to na gomili. Medjutim, dobila sam samo za jedan mesec i tako se nastavilo i dalje. Poslednju naknadu dobila sam krajem jula, za april. To je kašnjenje od skoro tri meseca”, navela je ona.

Dodaje da je to “samo kap u prepunoj čaši” i da ozbiljno razmišlja da, čim dete malo ojača, sa porodicom napusti Srbiju.

Pravdajući se Zakonom o finansijskoj podršci porodici s decom, Pokrajinska vlada je ukinula finansijsku podršku koju je izdvajala za treće dete, pa porodilje ostaju uskraćene za 12.000 dinara koliko je ta naknada iznosila.

]]>
Mon, 13 Aug 2018 09:50:00 +0100 Srbija http://www.boom93.com/info/srbija/49792/zakon-o-finansijskoj-podrsci-porodici-s-decom-stiti-drzavu-a-ne-porodice.html
DSS obrisao funkcionere koji nisu napustili koalicije sa SNS http://www.boom93.com/info/srbija/49741/dss-obrisao-funkcionere-koji-nisu-napustili-koalicije-sa-sns.html Predsedništvo Demokrаtske strаnke Srbije donelo je odluku dа se iz evidencije člаnstvа obrišu funkcioneri u lokаlnim sаmouprаvа u Čаčku, Požegi i Užicu, koji su odbili odluku Predsedništvа o istupаnju iz lokаlnih koаlicijа sа Srpskom nаprednom strаnkom. ]]>

Kako je saopštio DSS, odluka Predsedništva doneta je nа osnovu predlogа Izvršnog odborа te strаnke.

Predsedništvo Demokratske stranke Srbije odlučilo je u ponedeljak da svi opštinski odbori DSS-a raskinu lokalne koalicije sa SNS.

Koalicija sa naprednjacima raskinuta je u 14 opština, a razlog je, kako su objasnili "upuštanje u veleizdaju, odnosno predaju Kosova i Metohije".

]]>
Fri, 10 Aug 2018 09:20:00 +0100 Srbija http://www.boom93.com/info/srbija/49741/dss-obrisao-funkcionere-koji-nisu-napustili-koalicije-sa-sns.html
Povećanje penzija najverovatnije u novembru http://www.boom93.com/info/srbija/49738/povecanje-penzija-najverovatnije-u-novembru.html Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će uskoro biti pripremljena tačna računica oko povećanja penzija i plata u javnom sektoru i dodao da će penzije najverovatnije biti povećane u novembru. ]]>

"Ukinućemo Zakon o privremenom umanjenju penzija, što znači da će pre kraja godine, najverovatnije u novembru, biti povećanja penzija", rekao je Mali za Večernje novosti. 

Podsetio je da delegacija MMF-a dolazi u drugoj polovini septembra i da će nakon razgovora sa njima, koji neće biti laki, izneti konkretne podatke. Mali je ocenio da je Srbija na dobrom putu oporavka i rasta privrede i da je u prvih šest meseci ove godine ostvaren rast BDP od 4,5 odsto, što je, kako je dodao, najviša stopa rasta za prvih šest meseci u poslednjoj deceniji.

"Suficit u budžetu na kraju jula iznosio je 49,1 milijardu dinara, odnosno oko 410 miliona evra, a bio je planiran deficit od 16,7 milijardi dinara", rekao je Mali. 

Mali je ocenio da zahvaljujući rezultatima ima prostora i za ukidanje Zakona o privremenom smanjenju penzija i za povećanje najnižih penzija. Na pitanje da li će zbog planiranh povišica biti rebalansa budžeta, Mali je rekao da se u ovom trenutku ne razmišlja o rebalansu, s obzirom na to da u ovom trenutku povećanje i penzija i plata može da se realizuje iz postojećeg budžeta. 

Naveo je da će jedna od tema razgovora sa MMF biti i zabrana zapošljavanja u javnom sektoru. 

"Iako traje zabrana zapošljavanja, vladina Komisija za davanje saglasnosti vodi računa o prioritetima. Ljudi se zapošljavaju tamo gde je došlo do prirodne selekcije, odnosno odlazaka u penziju, a gde su neophodni novozaposleni kadrovi, poput vaspitačica i medicinskih radnika. Stimulativne mere koje primenjujemo vezane su i za to da privatni sektor, koji treba da bude nosilac rasta i razvoja ekonomije, dodatno ojača, čime se otvaraju nova radna mesta", rekao je Mali. 

Ministar finansija najavio je i smanjenje roka za povraćaj PDV, umanjenje fiskalnog opterećenja zarada, kao i donošenje posebnog paketa poreskih podsticaja za inovativne aktivnosti.

]]>
Fri, 10 Aug 2018 09:18:00 +0100 Srbija http://www.boom93.com/info/srbija/49738/povecanje-penzija-najverovatnije-u-novembru.html
Vučić: Hoćemo jasne granice, a ne provizorijum http://www.boom93.com/info/srbija/49735/vucic-hocemo-jasne-granice-a-ne-provizorijum.html Hoćemo jasne granice, a ne provizorijum kao što je danas u kome nam jedno piše, a sasvim drugo imamo na terenu, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić za "Novosti", obrazlažući ideju razgraničenja sa Albancima o kojoj je govorio. ]]>

Obrazlažući taj stav, on je kazao da nije rekao ništa novo i da opciju razgraničenja zagovara godinama. 

Vučić je dodao da ne želi da iznosi neke stvari i o čemu pregovara sa kosovskim Albancima, jer bi tako otvorio karte Srbije, za razliku od Tačija i Haradinaja, pojedinih zapadnih predstavnika, ali i onih u domaćoj javnosti koji sve znaju, "a nisu nijednom razgovarali niti prisustvovali bilo kakvim razgovorima": 

Poručio je i da 4. novembra neće biti nikakvih izbora, niti referenduma, kako to prognoziraju pojedinci iz opozicije.

]]>
Fri, 10 Aug 2018 09:13:00 +0100 Srbija http://www.boom93.com/info/srbija/49735/vucic-hocemo-jasne-granice-a-ne-provizorijum.html
Zakazano saslušanje osumnjičenje investitorke nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu http://www.boom93.com/info/srbija/49705/zakazano-saslusanje-osumnjicenje-investitorke-nelegalnog-objekta-na-pancicevom-vrhu.html Investitorka Snežana Mitković iz Smedereva, koja se oglušila o nekoliko naredbi i rešenje Ministarstva građevinarstva o rušenju nelegalnog objekta od oko 1.000 kvadrata koji je izgradila na Pančićevom vrhu, trebalo bi da bude saslušana 28. avgusta u svojstvu osumnjičene, a na osnovu krivične prijave koju je Ministarstvo građevinarstva podnelo protiv nje zbog nelegalne gradnje. To je za Insajder potvrđeno u Osnovnom javnom tužilaštvu u Brusu, koje je predistražni postupak pokrenulo po ovoj krivičnoj prijavi podnetoj 9. maja ove godine. ]]>

Dok traje polemika oko toga ko je odgovoran za to što policija u utorak 7. avgusta za kada je zakazano rušenje nelegalnog objekata na Pančićevom vrhu, nije pružila traženu asistenciju, u Javnom tužilaštvu u Brusu paraleno se vodi predistraga po krivičnoj prijavi koju je Ministarstvo građevinarstva podnelo protiv investitorke Snežane Mitković iz Smederava zbog nelegalne gradnje i u predmetu koji je formiran na osnovu informacija koje je objavio Insajder u emisiji „Vrh bezakonja“ a odnosi se na zahtev za legalizaciju koji je, kako smo otkrili, antidatiran. 

Prikupljanje dokaza, na osnovu kojih bi tužilaštvo trebalo da donese odluku da li će podići optužnicu ili ne, traje već gotovo tri meseca.  Na pitanje Insajdera dokle se stiglo u tim postupcima, u Osnovnom javnom tužilaštvu u Brusu su informaciju jedino dali na pitanje povodom podnete krivične prijave Ministarstva građevinarstva.

„Obaveštavamo vas da je povodom krivične prijave Ministarstva građevinarstva protiv Snežane Mitković iz Smedereva, u vezi izgradnje objekta na Pančićevom vrhu, na Kopaoniku bez građevinske dozvole, zbog krivičnog dela građenje beze građevinske dozvole, zakazano saslušanje osumnjičene Snežane Mitković za 28. 08. 2018. godine“, navodi se u odgovoru Tužilaštva iz Brusa.

Nakon saslušanja i na osnovu prikupljenih dokaza u predistrazi, Osnovno javno tužilaštvo će doneti odluku o „statusu krivičnog predloga“, odnosno odluku da li podiže optužnicu protiv Snežane Mitković ili ne.

Zaprećena kazna zatvora od šest meseci do osam godina

Nelegalnom gradnjom investitorka Snežana Mitković je počinila krivično delo. Umesto ski bifea od 150 kvadrata montažnog karaktera, na Pančićevom vrhu je izgradila armirano-betonski objekat. Iako je dobila nalog da zaustavi radove i ukloni objekat, ona to nije uradila. Naprotiv, nastavljena je gradnja, izgrađena septička jama od oko 180 kvadrata, a u objektu je otvoren restoran. Prema Krivičnom zakoniku, za investitora objekta koji se gradi bez građevinske dozvole, a koji i pored izdatog rešenja o obustavi radova nastavi započetu gradnju, zaprećena je kazna zatvora od šest meseci do osam godina plus novčana kazna.

Tužilaštvo u Brusu je povodom slučaja nelegalne gradnje formiralo još jedan predmet, i to nakon emisije insajdera "Vrh bezakonja" u kojoj je otkriveno da je opština Brus u ime investitorke dostavila zahtev za legalizaciju koji je bio antidatiran. Naime na njemu je upisana 2014. iako je nelegalni objekat počeo da se gradi tek 2017. Takav dokument, iako antidatiran, omogućio je investitorki da se pozove na Zakon o ozakonjenju, tuži Ministarstvo zbog odbijanja zahteva Upravnom sudu i tako odloži na neko vreme rušenje.

Iako brojni dokazi jasno ukazuju na to da objekat 2014. godine nije postojao, predsednik opštine Brus koja je izdala dokument, Milutin Jeličić je u razgovoru za Insajder uporno tvrdio da je na Pančićevom vrhu neki objekat i tada postojao.

]]>
Thu, 9 Aug 2018 10:11:00 +0100 Srbija http://www.boom93.com/info/srbija/49705/zakazano-saslusanje-osumnjicenje-investitorke-nelegalnog-objekta-na-pancicevom-vrhu.html
Vučić Srbima s Kosova: Ništa neće biti odlučeno bez vas http://www.boom93.com/info/srbija/49703/vucic-srbima-s-kosova-nista-nece-biti-odluceno-bez-vas.html Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je Srbima na Kosovu i Metohiji da nijedna odluka neće biti doneta bez njih i da će im se obratiti u septembru. Vučić se telefonski obratio Srbima okupljenim na sastanku sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Markom Đurićem na Tehničkom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici. ]]>

"Nijednu odluku bez vas nećemo da donesemo a ja ću u septembru mesecu da se obratim svim Srbima na Kosovu i Metohiji i da razgovaram sa svima vama. Želim da zajednički radimo i planiramo i živimo. Srbija je sa vama, Srbija je uz vas i uvek će biti tu", rekao je Vučić.

On je dodao su raniji događaji "pokazali ko su oni koji ne žele da Srbi imaju bilo šta na Kosovu, da mogu da žive kao ljudi i ko su oni koji su protiv prisustva Srbije na Kosovu".

"Daleko smo mi od bilo kakvog rešenja i zato ćemo nastaviti da se borimo i molim vas za podršku jer vi sa KiM znate ko se bori za Kosovo i Metohiju a ko ne", rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da će Srbija na Kosovu ulagati novca "više nego ikada".

"Zato što hoćemo da pokažemo da smo uz svoj narod bili, da uz svoj narod ostajemo i da ćemo uz svoj narod uvek da budemo", rekao je Vučić.

Đurić: Imaćete "više Srbije" na KiM

Direktor Kancelarije za KiM poručio je Srbima s Kosova da će u narednom periodu imati "više svega".

"Ono što danas odavde iz Kosovske Mitrovice želim da poručim svakom Srbinu na KiM - imate naču reč, da šta god bude bilo u narednom periodu, imaćete samo više i nemojte da vas bilo ko laže - nećete imati manje, ni novca, ni bezbednosti, ni bilo čega drugoga. Imaćete samo više - i bezbednosti, i novca i podrške, i više Srbije ovde na Kosovu i Metohiji", kazao je Đurić.

Đurić je rekao da se ponosi izdržljivošću i hrabrošću Srba sa Kosova i zahvalio predstavnicima Srpske liste i narodu "koji je prepoznao i shvatio značaj ujedinjenja oko politike Beograda i države Srbije".

"Uspeli smo da u teškom i neizvesnom vremenu u ruke državi Srbiji stavimo najsnažniji adut – slogu srpskog naroda i političkih predstavnika na Kosovu i Metohiji", rekao je Đurić, a prenosi TV Most. 

Đurića i generalnog sekretara predsednika Srbije Nikolu Selakovića na severu Mitrovice dočekalo je nekoliko desetina ljudi.

Dvojica visokih beogradskih zvaničnika su na skupu sa Srpskom listom, građanima severa preneli da Srbima na Kosovu danas nego ikada više trebaju sloga i jedinstvo.

Oni su istakli da je prethodne nedelje došlo do pokušaja da se jedan deo crkve uvede na političku scenu.

Predstavnici Srpske liste su poručili da je istorijski trenutak za Kosovo i da ovo nije političko, već nacionalno pitanje. Oni su pozvali predsednika Srbije da "nastavi borbu za bolju budućnost Srba na Kosovu".

]]>
Thu, 9 Aug 2018 10:09:00 +0100 Srbija http://www.boom93.com/info/srbija/49703/vucic-srbima-s-kosova-nista-nece-biti-odluceno-bez-vas.html
SAD: Kosovo i Srbija da smanje negativnu retoriku http://www.boom93.com/info/srbija/49702/sad-kosovo-i-srbija-da-smanje-negativnu-retoriku.html SAD ohrabruju Kosovo i Srbiju da preuzmu punu odgovornost za pregovarački proces, da umanje negativnu retoriku i da konstruktivno sarađuju, saopštio je američki Stejt department. ]]>

"Kosovo i Srbija trebalo bi da postignu dugotrajan sporazum koji se može primeniti i koji ne podstiče nestabilnost u bilo kojoj zemlji ili regionu. To će zahtevati viziju i fleksibilnost obe strane", saopštio je za Glas Amerike portparol Državnog sekretarijata, komentarišući razvoj događaja u vezi sa Kosovom prethodnih dana, posle najave predsednika Hašima Tačija da će tražiti korekciju granica.

U saopštenju se poručuje i da politika američke administracije ostaje ista - da suština bilo kojeg sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije mora da potekne od samih pregovaračkih strana, a da će Vašington nastaviti da ih podržava, kao i Evropsku uniju koja posreduje u pregovorima.

]]>
Thu, 9 Aug 2018 10:04:00 +0100 Srbija http://www.boom93.com/info/srbija/49702/sad-kosovo-i-srbija-da-smanje-negativnu-retoriku.html