Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

04. 10. 2010.

Izvor: B92

Krenuo voz "Kargo 10"

Beograd -- Prvi teretni voz zajedničkog železničkog preduzeća Srbije, Slovenije i Hrvatske, "Kargo 10," pošao sa železničke stanice u Batajnici.

Prvi voz zajedničkog preduzeća od Paraćina do slovenačkog mesta Sežana, sa 32 teretna vagona prošao je oko 12.00 sati kroz Beograd.

Kako su saopštile Železnice Srbije, reč je o kompoziciji od 32 teretna vagona, kojim će iz Paraćina za Sežanu, u Sloveniji, biti prevezeni briketi drveta namenjeni italijanskom tržištu.

Planirano je da voz na toj relaciji saobraća svake nedelje, a godišnjim ugovorom predviđen je prevoz 50.000 tona te robe.

Ministar infrastrukture Srbije Milutin Mrkonjić je prilikom prolaska voza kroz železničku stanicu u Batajnici kazao da će zahvaljujući zajedničkom preduzeću tri države povećati devizni prihod za po 50 miliona evra godišnje.

Mrkonjić je izrazio očekivanje da će trasom Koridora 10 ubuduće prolaziti 2.000 teretnih vozova godišnje, umesto trenutnih 1.000.

Slovenački ministar saobraćaja Patrik Vlačič kazao je da će zahvaljujući tom preduzeću železnička veza između Zapadne Evrope i Turske koja je poslednjih 20 godina izgubila značaj, biti iskorišsćena.

Drzavni sekretar u Ministarstvu saobraćaja Hrvatske Danijel Mileta izrazio je očekivanje da će preduzeće "Kargo 10" doneti korist privredama i kompanijama sve tri države.

Prvi voz železničke kompanije "Kargo 10" krenuo je iz Paraćina u 8.30 i put do Sežana, u blizini italijansko-slovenačke granice, trebalo bi da pređe za 20 sati, što je desetak sati kraće nego do sada.

Svake nedelje, navela je Železnica Srbije, planirano je da saobraća po jedan voz na toj relaciji, a godišnjim ugovorom predviđen je prevoz 50.000 tona briketa.

Kako je ranije dogovoreno, sedište kompanije "Kargo 10" biće u Ljubljani. Zajednička železnica će raspolagati sa pet odsto od ukupnih vozova železnica tri države.

Jedan od ciljeva nove komapnije je skraćenje carinske procedure na graničnim prelazima, kako bi vozovi zajednicke železnice brže saobraćali.

Železnice Srbije, Hrvatske i Slovenije imaju po trećinu udela u "Kargu 10", a u istom procentu će biti deljen i profit.

Dogovor o osnivanju zajedničke železničke kompanije Srbije, Hrvatske i Slovenije postignut je krajem jula ove godine, kako bi se prevoz robe i putnika na panevropskom Koridoru 10 učinio efikasnijim, rentabilnijim i bržim, odnosno putovanje od Ljubljane do Istanbula skratilo sa sadašnjih 57 na 35 sati.

Prolasku prvog voza preduzeća "Kargo 10" kroz Beograd prisustvovali su i direktori železnica Srbije, Hrvatske i Slovenije, kao i predstavnici železnica Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije