Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

04. 10. 2010.

Izvor: B92

Nikolić optužuje Tadića i Vladu

Beograd -- Predsednik SNS Tomislav Nikolić optužio predsednika Srbije i republičku vladu da su ga sprečili da prisustvuje ustoličenju patrijarha Irineja u Peći. S druge strane, portparolka DS Jelena Trivan kaže da je tužno što Nikolić pokušava čin ustoličenja patrijarha da politizuje i iskoristi u svoje političke svrhe.

Nikolić je rekao da su ga Boris Tadić i republička vlada sprečili da kao građanin Srbije i vernika SPC prisustvuje ustoličenju patrijarha Irineja u Pećkoj patrijaršiji.

On je ocenio da je time što ga je sprečila da ode na Kosovo, Vlada pokazala loš znak Srbiji, ne samo u vezi sa sudbinom pokrajine, nego i u vezi sa sudbinom ljudskih prava i razvoja demokratije.

"Istovremeno ću Evrospkoj uniji postaviti pitanje zašto je popustila i omogućila Vladi Srbije da me spreči da budem na Kosovu i Metohiji i time ugrozila moje dostojanstvo, ljudska prava i slobodu kretanja", rekao je Nikolić novinarima u parlamentu.

"Desetogodišnji miljenici EU su ponovo pokazali svoje pravo lice. Danas se osećam skoro kao 5. oktobra 2000. godine. Moglo bi da se desi da me sada neko od tih, sada već velikih državnika, na ulici premlati, kao što su verovatno imali želju pre deset godina", rekao je Nikolić.

On je naveo da je preko policije kontaktirao Ministarstvo za Kosovo i Metohiju i upoznao ih da ima poziv Sinoda SPC da prisustvuje ustoličenju patrijarha.

"Pitao sam ih da li Vlada Srbija razmišlja o tome šta znači to da političarima neće biti dozvoljeno da odu na Kosovo i da li prave spisak na koji treba da se prijavim da želim da prisustvujem činu ustoličenja", preneo je Nikolić.

Nikolić je rekao da je bio u Skoplju u privatnoj poseti, odakle je trebalo da, zajedno sa Pahomijem, u koloni prođe na Kosovo, ali da su mu javili da je to nemoguće i da je stigao nalog iz Vlade Srbije da nikome od političara neće biti omogućeno da prisustvuje ustoličenju.

On je rekao da je sam otišao na prelaz Jarina kada su ga zaustavili i da mu je predstavnik Euleksa rekao da je šef te misije usmeno naredio

da Nikolić ne sme da pređe administrativnu liniju koja je, kako je naveo, očigledno granica.

 

Demokratska stranka odgovara

 

Portparolka DS Jelena Trivan rekla je u parlamentu Srbije da je tužno što Tomislav Nikolić pokušava čin ustoličenja patrijarha da politizuje i iskoristi u svoje političke i marketinške svrhe.

Ona je novinarima u Skupštini Srbije rekla da su optužbe Nikolića da su ga vlada Srbije i predsednik Tadić sprečili da ode na Kosovo

neumesne, kao i svaka politizacija vezana za ustoličenje patrijarha.

"Tužno je što smo iz izjava Nikolića videli koliko on ne razume važnost i svetost tog čina pa kaže da je tamo mogao dobiti najveći aplauz", rekla je Trivan, koja je na subotnjoj sednici Glavnog odbora izabrana za člana Predsedništva DS.

Prema njenim rečima, ustoličenju patrijarha svi su prisustvovali da bi odali počast novom patrijarhu i da bi dokazali gde je sedište srpske duhovnosti i istorije, a ne da bi dobijali političke poene i aplauze.

Ona je navela da je ustoličenje organizovala Patrijaršija koja je zamolila političare da na taj sveti čin ne dolaze i ne politizuju ga jer je to, kako je navela, trenutak namenjen srpskom narodu a ne pojedincima za njihovu promociju.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije