Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

30. 10. 2010. Izvor:B92

Serija hapšenja po sporazumu sa CG

Trinaest osoba uhapšeno u Srbiji i Crnoj Gori pošto je sinoć potpisan sporazum dve države o međusobnom izručenju svojih državljana.

U Srbiji je uhapšeno sedam osoba, a u Crnoj Gori šest, pošto je sinoć u Beogradu potpisan sporazum o međusobnom izručenju državljana dveju zemalja.

Pet državljana Srbije uhapšeno je zbog ratnih zločina, među kojima su i oni počinjeni na području Dubrovnika. U Crnoj Gori je uhapšeno šest osoba, među kojima je i Boris Laban, za koga se sumnja da je član narko klana Darka Šarića.

Srpska i crnogorska policija tokom noći su imale pune ruke posla. Za manje od 24 sata uhapšeno je 13 osoba koje se nalaze na Interpolovim poternicama Srbije i Crne Gore.

 Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić potvrdio je da su u obe države u toku noći "obavljena hapšenja određenih ljudi".

"Što se tiče Ministarstva unutrašnjih poslova, policijski službenici našeg ministarstva su u toku noći i jutros - na osnovu potpisanog bilateralnog sporazuma između dva ministarstva pravde o izručenju sopstvenih državljana za određena krivična dela, a za kojima je raspisana međunarodna poternica od strane Interpola Podgorice - lišili slobode sedam lica", naveo je Dačić.

"Sva lica su predata dežurnom istražnom sudiji Višeg suda, posebnog odeljenja, koji im je odredio ekstradicioni pritvor", izjavio je on.

U Crnoj Gori je uhapšeno šest osoba. Prema nezvaničnim informacijama, među uhapšenima je Boris Laban, za koga se sumnja da je član klana Darka Šarića, koji je označen kao jedan od organizatora šverca više od dve tone kokaina iz Južne Amerike.

Crna Gora od Srbije potražuje preko 70 optuženih, dok Srbija traži izručenje 18 crnogorskih državljana.

Sporazum o izručenju kojim se predviđa međusobna ekstradicija državljana osumnjičenih za teška krivična dela, potpisali su Ministarka pravde Srbije Snežana Malović i ambasador Crne Gore u Srbiji Igor Jovičić, sinoć u Beogradu. Njegova primena stupila je na snagu odmah.

Više od tri meseca Srbija i Crna Gora pregovarale su o potpisivanju sporazuma o izručenju, a na kraju je potpisan nekoliko dana ranije nego što je najavljivano.

Ministarka pravde Srbije Snežana Malović objašnjava da je to učinjeno kako bi se sprečilo eventualno bekstvo osumnjičenih osoba.

"Bilo je prvobitno najavljeno da će sporazum biti potpisan 2. novembra, međutim, procena je bila sa obe strane da je potrebno da to uradimo ranije pošto je postojala bojazan da određena lica koja se traže za najteža krivična dela, kako dela organizovanog kriminala, tako i ratnih zločina, da će pokušati da izbegnu ruku pravde", kaže ona.

"Ovo je još jedan dokaz da ukoliko postoje saglasnosti između država, mi možemo da budemo korak ispred mafije ili korak ispred lica koja su osumnjičena za najteža krivična dela", poručuje Malovićeva.

Srbija od Crne gore potražuje sedam državljana koji se sumnjiče za krijumčarenje narkotika, od kojih su petorica u vezi sa operacijom "Balkanski ratnik".

Goran Soković i Dejan Šekularac, za koje se sumnja da su deo Šarićevog klana, već su jednom hapšeni na osnovu srpske poternice. Oni su međutim posle kraćeg zadržavanja, pušteni iz zatvora, pošto je crnogorsko tužilaštvo zaključilo da ne postoji osnov za pokretanje krivičnog postupka u Crnoj Gori protiv njih.

Podsetimo, Srbija je sa Hrvatskom potpisala sporazum u junu, posle čega je usledilo izručenje Sretka Kalinića.

Vekarić: Petoro uhapšenih zbog zločina

Zamenik srpskog tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić potvrdio je da je petoro državljana Srbije uhapšeno zbog ratnih zločina, među kojima su i oni počinjeni na području Dubrovnika.

Kako je Vekarić rekao, svi su uhapšeni na teritoriji Srbije i sprovedeni su kod istražnog sudije Specijalnog suda u Beogradu.

Očekuje se hapšenje i šestog osumnjičenog. Vekarić je rekao da se protiv uhapšenih u Crnoj Gori vodi krivični postupak pa će u skladu sa sinoć potpisanim sporazumom biti izručeni Crnoj Gori.

Nema komentara.

Ostavi komentar