Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

27. 02. 2020.

Izvor: N1

Svi dosad testirani na koronavirus u Srbiji bili negativni

Koronavirusa u Srbiji zasad nema, ali je sve bliži. Koronavirus se već pojavio u susednim državama - Hrvatskoj, Rumuniji i Severnoj Makedoniji. Virus se raširio na sve kontinente osim Antarktika, a Svetska zdravstvena organizacija ističe da broj osoba koje se dnevno zaraze koronavirusom u svetu sada premašuje broj novozaraženih u Kini.

U Srbiji još nema potvrđenih slučajeva zaraze, ali je bilo sumnje. Dosad je 11 osoba u Srbiji testirano na koronavirus i ni kod jednog nije potvrđena zaraza. Zaraženo je, međutim, dvoje državljana Srbije na kruzeru "Diamond Princess" u Japanu.

Predsednik Vučić izjavio je u sredu, posle sastanka sa predstavnicima zdravstvenih institucija, da su dogovorene komplente mere prevencije i hitne reakcije svih nadležnih organa Republike Srbije u slučaju pojave koronavirusa.

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da raste rizik od pojave infekcije uzrokovane novim koronavirusom u Srbiju i može se oceniti kao umeren.

Zdravstveni radnici poručuju da nema mesta panici, i da je npr. neuporedivo veća smrtnost od običnog sezonskog gripa nego od koronavirusa. Građanima savetuju da i sami preduzmu mere zaštite, pre svega kada je reč o ličnoj higijeni.

Koronavirus se raširio na sve kontinente, osim Antarktika. U Italiji je od koronavirusa preminula dvanaesta osoba, dok se broj obolelih popeo na 400, a tri osobe su izlečene. Slučajevi zaraze prijavljeni su i u Severnoj Makedoniji, Grčkoj, Rumuniji, Španiji, Brazilu, Alžiru... Broj osoba koje se dnevno zaraze koronavirusom u svetu sada premašuje broj novozaraženih u Kini, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija.

Nema komentara.

Ostavi komentar