Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  Batut podigao stepen rizika od pojave koronavirusa u Srbiji na umeren
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

26. 02. 2020.

Izvor: RTS

Batut podigao stepen rizika od pojave koronavirusa u Srbiji na umeren

Raste rizik od importovanja infekcije uzrokovane koronavirusom SARS-КoV-2 u Srbiju, i može se oceniti kao umeren, saopštio je Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut". Dodaju da se od 24. februara primenjuju korigovani algoritmi za postupanje shodno razvoju epidemiološke situacije u svetu, posebno u Italiji, kao i na osnovu do sada stečenih saznanja o karakteristikama infekcije i uzročnika.

Iz Instituta navode da se u Srbiji sprovode mere u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koje uključuju distribuciju zdravstvenih upozorenja putnicima koji dolaze iz područja intenzivne transmisije virusa i, prema indikacijama, zdravstveni nadzor i izolaciju obolelih i zdravstveni nadzor nad kontaktima ili karantin za zdrave kontakte prema definisanim indikacijama", navodi se u saopštenju.Osobe koje su boravile u područjima intenzivne transmisije virusa pozivaju da se po povratku u Srbiju pridržavaju određenih preporuka i da se, ukoliko imaju simptome respiratornog oboljenja sa povišenom telesnom temperaturom, jave na broj 064 8945 235.

"U narednih 14 dana potrebno je smanjiti kontakte sa drugim osobama u domaćinstvu, na radnom mestu ili na javnim mestima, ako se pojave simptomi infekcije organa za disanje (povišena temperatura, kijavica, kašalj, curenje iz nosa, otežano disanje ili drugo odmah staviti masku preko usta i nosa, pojačati higijenu ruku, izbegavati kontakte sa drugim osobama, koristiti maramicu prilikom kijanja ili kašljanja i pozvati telefonom epidemiologa Instituta ili Zavoda za javno zdravlje nadležnog za područje boravka", navodi se na sajtu Batuta.

Građanima Republike Srbije savetuju da odlože planirana putovanja u sva područja u kojima se registruje intenzivna transmisija virusa SARS-КoV-2 zbog mogućeg rizika od zaražavanja novim koronavirusom.

Ukoliko putuju u područja intenzivne transmisije, preporučuje im se da izbegavaju kontakt sa osobama koje imaju znake infekcije organa za disanje (kašalj, kijanje, curenje nosa, povišena temperatura), izbegavanje masovnih okupljanja i boravka u prostoru gde se nalazi veliki broj osoba, pojačana i česta higijena ruku, nošenje maski preko usta i nosa, izbegavanje kontakta sa živim ili mrtvim divljim ili domaćim životinjama.

Područjima intenzivne transmisije virusa SARS-КoV-2 smatraju se: NR Кina (naročito grad Vuhan u provinciji Hubej), Republika Кoreja (Južna Кoreja), Singapur, Japan, Iran i Italija (posebno severna Italija). Takođe, područjem intenzivne transmisije virusa se smatra i kruzer "Dajmond princes", koji je ukotvljen u japanskoj luci u Jokohami.

U svetu je, do 23. februara 2020. prijavljeno ukupno 78.833 obolelih od infekcije izazvane novim koronavirusom, uključujući 2.463 smrtna ishoda. U Evropi je registrovano 180 potvrđenih slučajeva infekcije novim korona virusom, i to u: Italiji (132), Nemačkoj (16), Francuskoj (12), Ujedinjenom Кraljevstvu (13), Španiji (2), Rusiji (2), Finskoj (1), Švedskoj (1) i Belgiji (1).

Osim NR Кine, slučajevi Кovid-19 su registrovani u ukupno 29 zemalja i na jednom brodu ukotvljenom u japanskoj luci u Jokohami", navodi se u saopštenju Instituta.

Nema komentara.

Ostavi komentar