Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

27. 12. 2019.

Izvor: Insajder,N1

Usvojen Zakon o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori

Skupština Crne Gore usvojila je, rano jutros, Zakon o slobodi veroispovesti. Za predlog tog zakona glasalo je 45 poslanika, dok uzdržanih i protiv nije bilo. Prethodno su privedeni svi poslanici Demokratskog fronta nakon incidenta do kojeg je došlo zbog odbijanja njihovih amandmana na predloženi zakon.

Nakon što je u načelu usvojen Predlog zakona o slobodi veroispovesti, prešlo se na glasanje o amandmanima, a posle odbijanja svih amandmana poslanici DF su burno reagovali. Prema navodima RTCG, oni su počupali mikrofone sa stolova predsedavajućih nakon čega je intervenisalo obezbeđenje Skupštine. 

Drugi poslanici su svedočili da je bačena i jedna flaša.

Poslanik DF-a Andrija Mandić rekao je nakon incidenta da nema održavanja sednice dok se obezbeđenje ne obračuna sa poslanicima DF-a.

"Mi smo rekli da smo spremni da poginemo za našu crkvu, to večeras demonstriramo", rekao je on u obraćanju preko Fejsbuka.

Ipak, da će sednica biti nastavljena uskoro, novinarima je potvrdio poslanik DPS-a Miloš Nikolić. Predsedavajući Ivan Brajović je naveo da je poslanicima DF izrečena mera udeljenja sa sednice i zabrana prisustvovanja u narednih 15 dana.

Istovremeno, širom Crne Gore blokirane su saoobraćajnice na prethodni poziv poslanika DF. Apel da se izađe na ulice ponovila je i preko Fejbuka i poslanica Marina Jočić tokom trajanja incidenta u parlamentu.

Poslanici Demokratskog fronta zapretili  su sukobima ukoliko zakon bude usvojen.

Taj poziv je naišao na odziv širom Crne Gore i blokirani su magistralnu putevi, ulazi u gradove, prenose podgorički mediji i navode da je policija privela nekoliko ljudi koji su odbili da poslušaju nalog policije i deblokiraju saobraćajnice.

Premijer Crne Gore Duško Marković se ranije, na inicijativu DF-a, sastao sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem koji je od Markovića tražio da Vlada, kao predlagač zakona, odloži raspravu o zakonu za posle Božića.

Do toga, po svemu sudeći, nije došlo.

Nema komentara.

Ostavi komentar