Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  Savet za štampu za 10 godina rešio više od 700 predmeta zbog kršenja Kodeksa
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

28. 11. 2019.

Izvor: Fonet

Savet za štampu za 10 godina rešio više od 700 predmeta zbog kršenja Kodeksa

Savet za štampu obeležio je deset godina postojanja, a govornici na svečanosti istakli su važnost samoregulacije i slobode medija za svako demokratsko društvo.

Predsednik Upravnog odbora Saveta za štampu Dragan Đorđević rekao je da je "samoregulacija način da se sačuva funkcija medija da informišu građane tačno, objektivno i blagovremeno".

Istakao je da je Komisija za žalbe Saveta za štampu rešila više od 700 predmeta zbog kršenja Kodeksa novinara Srbije, a da je projekat posmatranja onlajn medija pokazao da oni u kršenju Kodeksa ne zaostaju za tradicionalnim.

Đorđević je rekao da su pred Savetom mnogi izazovi, da mediji koji krše Kodeks i dalje dobijaju novac na konkursima za sufinansiranje medija i da je zadatak Saveta da ubedi vlast da oni koji krše Kodeks ne rade u javnom interesu i ne smeju da budu nagrađeni novcem građana.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici istakao je da je svaka profesija jaka koliko i njegova etika. Prema njegovim rečima, ključni zadatak svakog demokratskog društva je da zaštiti slobodu medija i govora, a mediji su potrebni kao integralni deo društva, da bi ono bilo bolje.

Fabrici je rekao da mediji treba da budu slobodni, brzi i tačni, kako bi građani dobili potrebne informacije, i da EU želi da pomogne da Srbija ima zdravo medijsko okruženje, dodavši da na tome treba mnogo raditi.

Medijska strategija predstavlja dogovor šta treba da se uradi, a EU će insistirati da se ona i primeni, poručio je Fabrici.

Šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio pohvalio je zajedničke napore više medijskih udruženja da se stvori samoregulativno telo i istakao da mu je drago što ulogu Saveta prepoznaju i novi onlajn mediji.

Oricio je istakao da su nezavisni i istraživački novinari na meti i da se nazivaju raznim imenima, poput špijuna, kao i da se govori o njihovom privatnom životu, što nije javni interes, a naglasio je da je sigurnost novinara važno pitanje i da mora da se stvori okruženje u kojem mediji mogu neometano da ispune svoju ulogu.

Članica Komisije za žalbe Saveta za štampu Vida Petrović Škero rekla je da Komisija treba da doprinese jačanju kvaliteta medija i da vrati poverenje u medije, koje je u ranijem periodu duboko poljuljano.

Istakla je da Komisija treba da bude institucija koja će se boriti za život i realizaciju Kodeksa, kako on ne bi postao "samo papir", kao i da treba da se bori za vraćanje ugleda novinarske profesije, između ostalog i ukazivanjem na neprofesionalni rad medija, kada do njega dođe.

Prema podacima koji su podeljeni medijima, Komisija je od 2011. rešila 296 žalbi u kojima je ustanovljeno kršenje Kodeksa novinara Srbije, u 95 žalbi nije bilo prekršaja, 44 su rešene medijacijom, po 50 žalbi Komisija se nije usaglasila, 161 žalba je odbačena, a u 28 slučajeva podnosilac je odustao od žalbe.

Najviše žalbi, 355, podneto je na onlajn medije, na štampane medije ih je bilo 268, a šest na novinske agencije.

Mediji su najviše kršili Kodeks u oblastima - istinitost izveštavanja (171), odgovornost novinara (153), novinarsku pažnju (140), poštovanje privatnosti (59) i poštovanje autorstva (30). Kada je reč o podnosiocima, 122 žalbe podnele su organizacije civilnog drustva, 309 pojedinci, 39 organizacije i institucije i 55 mediji.

Nema komentara.

Ostavi komentar