Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  Vučić o aferi „ruski obaveštajac”: Ne menjamo odnos prema Rusiji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

22. 11. 2019. Beograd

Izvor: Insajder

Vučić o aferi „ruski obaveštajac”: Ne menjamo odnos prema Rusiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost da su kontraobaveštajne strukture Srbije dokumentovale 10 kontakata ruskog obaveštajca Georgija Klebana sa tri konspirativna izvora u Srbiji, ali i dodao da Beograd zbog toga neće menjati politiku prema Moskvi. Događaj s video snimka koji je objavljen na jutjubu 17. novembra bio je poznat srpskim obaveštajnim agencijama, naveo je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da je u pitanju penzionisani srpski potpukovnik Z.K. i pripadnik vojne obaveštajne službe Rusije Georgij Kleban, čiji su susreti sa pripadnicima Vojske Srbije više puta dokumentovani. Kleban se, kako je rekao predsednik Srbije, više ne nalazi na teritoriji Srbije.

Na video snimku koji je 17. novembra objavljen na Jutjubu vidi se susret dvojice muškaraca na parkingu, odakle obojica odlaze do automobila jednog od njih dvojice. Navodni „ruski obaveštajac” daje plastičnu kesu „srpskom agentu”, koji tu kesu ostavlja u parkiranom automobilu. Dvojica muškaraca zatim odlaze u obližnji kafić, nakon čega se rastaju. Kada muškarac, označen u opisu videa kao „srpski agent”, nakon sastanka ode do svog automobila i otvori plastičnu kesu koju je dobio, u njoj nalazi kovertu sa novcem.

„To nije snimak VBA, ali je upoznata sa događajem od 24. decembra 2018, kada su prateći objekat obrade naše službe bezbednosti došle do podataka da će se u Zemunu negde oko 18 časova penzionisani potpukovnik Z.K. sastati sa Klebanom. Opservacijom je uočen dolazak taksijem i susret, a dokumentovanje nije bilo moguće jer su naši pripadnici primetili više lica koji su bili u kontrapratnji“, rekao je Vučić o objavljenom video snimku.

Kako je objasnio, na Zemunskom keju su uočena tri lica koja su došla automobilom marke „audi“, koji su zbog udaljenosti bili neočitljivi.

„Republika Srbija je u više navrata konstatovala, fotodokumetovala, video i audio dokumentovala Klebana sa pripadnicima Vojske Srbije. Izvršeno je samo za Klebana 10 kontakata sa tri konspirativna izvora, od toga je tri puta uručio novac, za to imamo foto i video i audio dokumentaciju“, naveo je Vučić.

Vučić je objasnio da je Z.K. postao objekat obrade prvi put zbog kontakta sa hrvatskom obaveštajnom službom 2012. godine, a da je 2017. uočen značajan niz kontakata sa ruskom obaveštajnom službom.

„Mi smo izloženi snažnom obaveštajnom radu i mnogih drugih zemalja, da to ponekad prevazilazi mere pristojnosti… Neki vojni izaslanici se u našoj zemlji pojavljuju na teritoriji Raške oblasti ili Sandžaka u svojim uniformama gde razgovaraju direktno predstavljajući svoje izaslanstvo političkim rešenjima koja bi rušila integritet Srbije. Reakcija Srbije je takođe bila izuzetno snažna i ta lica više neće imati pristup na bilo koji način niti informacijama niti događajima od značaja u Srbiji. Reč je o pripadnicima austrijske, nemačke i bugarske službe, ako nisam pogrešio“, naveo je predsednik Srbije.

ned

24.11.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 15:15

prazne price

Sve potanko ispricao samo kao i obicno sustine nema, sta je to penzionisani potpukovnik odrukao.

Odgovori

Ostavi komentar

Najčitanije