Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  Predsednica Društva sudija: Provladina udruženja prave štetu autentičnim
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

21. 10. 2019. Beograd

Izvor: Danas, Beta

Predsednica Društva sudija: Provladina udruženja prave štetu autentičnim

Nova predsednica Društva sudija Srbije Snežana Bjelogrlić izjavila je da ne postoji samo u Srbiji trend da se osnivaju provladina udruženja, koja inače nemaju za cilj da nešto unaprede, već da unesu zabunu i naprave štetu autentičnim udruženjima, čak i među sudijama i tužiocima.

"To je trend širom Evrope", rekla je Bjelogrlić za list Danas, na konstataciju da je nedavno Evropsko udruženje sudija i tužilaca za slobodu i demokratiju (MEDEL) u svom saopštenju skrenulo pažnju javnosti na pojavu GONGO (provladina udruženja odnosno vladine nevladine organizacije) među pravosudnim udruženjima. 

Ona je rekla da Društvo sudija Srbije postoji preko dve decenije, da se suočavalo sa raznim izazovima, pa će se izboriti i sa ovim.

"Autentična strukovna udruženja, a tu mislim na Društvo sudija Srbije i Udruženje tužilaca Srbije nastavljaju svoju saradnju koja je obogaćena time što uživaju poverenje i drugih autentičnih udruženja koja se bave vladavinom prava i ljudskim pravima, a što u prošlosti nije bio slučaj", navela je Bjelogrlić. 

Ona je rekla i da je najozbiljniji problem u domaćem pravosuđu i dalje nedovoljna nezavisnost sudstva i samostalnost tužilaštva, a zatim i loši i neusaglašeni zakoni koji su, u poslednje skoro dve decenije, često menjani.

Takođe, kako je dodala, problem je neravnomerna opterećenost, odnosno preopterećenost određenih sudova i sudija. 

"To za posledicu ima slabljenje ugleda pravosuđa, nejednaku primenu prava i utiče na efikasnost sudskog sistema," rekla je Bjelogrlić.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije