Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  Prvog dana Skupštine rasprava o izbornim uslovima - korak napred ili ne
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

02. 10. 2019. Beograd

Izvor: N1

Prvog dana Skupštine rasprava o izbornim uslovima - korak napred ili ne

Skupština Srbije počela je redovno jesenje zasedanje. Na dnevnom redu je izveštaj poverenice za ravnopravnost, za 2018. godinu u kome se navodi da je najviše pritužbi podneto zbog diskriminacije na osnovu invaliditeta. Glavna politička tema u parlamentu su izborni uslovi. Ono što je za vlast ozbiljan korak napred, za opizicju je nedovoljno da bi najavili izlazak na birališta.

Nesložni i prvog dana redovnog jesenjeg zasedanja. Dok su vlast i deo opozcije u sali, ostatak je u bojkotu. Dok je deo opozicije rešen da bojkotuje ne samo Skupštinu već i naredne izbore, ostatak je neodlučan, a vlast uverena da je za izbornu trku stvorila uslove bolje nego ikada pre.  

N1: Je li to znači da su izborni uslovi danas bolji nego 2012?

Đorđe Milićević (SPS): Mislim da su jasniji, precizniji i bolji. Mislim da je napravljen iskorak ka unapređenju izbornih uslova. 

Aleksandra Jerkov (DS): To kakvi su izborni uslovi mislim da najbolje znaju građani. Ne treba njima niko da objašnjava kako izgeldaju mediji koje informacije mogu da dobiju.

Time kako izgledaju mediji nezadovoljni su svi opozicioni političari, i oni koji su najavili i oni koji o bojkotu izbora još nisu odlučili. Ovi drugi daju predloge šta bi trebalo promeniti do kampanje, da bi u njoj učestvovali.  

"Suštinska stvar je da se večeras u Dnevniku u prvih 10 minuta u izveštaju iz parlamenta čuju i komentari koje su dale moje kolege pre mene. U tri emisije možemo da zakucamo sve eksere u politički mrtvački sanduk SNS-a i svega onog što on predstavlja", ocenjuje poslank i predsednik Nove stranke Zoran Živković.

Dok se glavni zahtev Zorana Živkovića odnosi na javni servis, za Stranku moderne Srbije (SMS) ključni problem je finasiranje kampanje. I zato je njihov zahtev izmena zakona o finansiranju političkih aktivnosti.

"Da se ograniče troškovi izborne kampanje, da se zabrani korišćenje sredstava namenjenih redovnom radu u kampanji da bi se izjednačila količina novca sa kojom svi izborni učesnici u kampanji raspolažu", predlaže Vladimir Đurić iz SMS.

Do kampanje, Vlada najavljuje izmene tri zakona, a usvojila je 11 zaključaka.

"Mislim da treba uvažiti ili barem registrovati ove gestove i međunarodne zajendice i vlasti i da tu taj stav ili-ili, ili bojkot ili smrt, prosto nije ispravan", ocenjuje poslanik Đorđe Vukadinović.

"Njihov dosadašnji rad nas ne uverava da možemo da im verujemo na reč", dodaje Jerkov.

U pokušaju da izgrade povrenje između valsti i opozicije učestvovaće i evropski parlamentarci. U Stranci moderne Srbije imaju informacije da će biti nekoliko formata razgovora i da će u njima učestvovati i neke neparlamentarne organizacije.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije