Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  Brnabić u Nemačkoj: Ne očekujem "kvantitativne" pomake po pitanju Kosova
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

18. 09. 2019. Berlin

Izvor: Beta

Brnabić u Nemačkoj: Ne očekujem "kvantitativne" pomake po pitanju Kosova

Premijerka Srbije Ana Brnabić kaže da je cilj njene posete Nemačkoj da dodatno učvrsti odnose sa tom zemljom, kao i da nema očekivanja da će biti "nekih kvantitativnih" pomaka po pitanju stava o Kosovu prilikom susreta sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

"Nemačka je stvarno jedan od najznačajnijih ekonomskih i političkih partnera Srbije, ekonomski daleko najznačajni, politički svakako jedan od najznačajnijih, ona je jedna od najuticajnijih zemalja EU i jedan od najvažnijih i političkih i ekonomskih činilaca u svetu. Meni je važno da dam poruku da, koliko god se naši pogledi o nekim važnim stvarima ne slažu, mi želimo da budem posevećen partner Nemačkoj", rekla je Brnabić novinarima u Berlinu na početku dvodnevne posete. 

Ona je rekla da danas kada se govori o pitanju dugoročne normalizacije odnosa sa Prištinom, a pre svega o pitanju regionalne saradnje, te regionalne saradnje ne bi bilo u obliku u kome je danas bez Berlinskog procesa, koji je pokrenula upravo kancelrka Angela Merkel 2014. godine. 

Brnabić je rekla da joj je drago što dolazi sa dobrim uspesima i nekim konkretnim rezultatima i ukazala na otvaranje sedišta Transportne zajednice u Beogradu, kao i otvaranje prvog integrisanog graničnog prelaza sa Severnom Makedonijom. Ona je dodala da su to rezultati Berlinskog procesa, inicijative koju je pokrenula kancelarka Angela Merkel. Brnabić je rekla da postoji još mnogo izazova u regionalnoj saradnji. Kao jedan od glavnih izazova navela je postupke Prištine, koja je, po njenim rečima, umesto saradnje izabrala da postavljanjem barikada i tarifa prekrši Cefta sporazum i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. 

Premijerka Srbije je rekla da će sigurno o tome govoriti sa nemačkom kancelarkom.

Privrednici sa kojima je razgovarala Brnabić su rekli da odnosi sa Prištinom i zamrznut konflikt na Kosovu i dalje predstavljaju izvor nestabilnosti. Kao drugu stvar koju su rekli je da mora da se uradi povezivanje regiona. Kako su naveli, Srbija jeste veliko tržište i najveće u regionu, ali je i dalje malo tržište za nemačke kompanije.

Bez regionalnog povezivanja Srbija nije konkurentna, rekla je Brnabić i dodala da na tome treba više da se radi u budućnosti.

Predsednica Vlade počela je dvodnevnu posetu Berlinu sastankom sa predsednikom Saveznog udruženja nemačkih preduzeća srednje veličine Mariom Ohovenom. Ona se sutra sastaje sa nemačkom kancelarkom.

čet

19.09.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 13:09

BRUKA

Ova osoba je sedela zavaljena na stolici kada se intonirala Srpska i Nemacka himna, imitirala je Merkelovu koja je takodje sedela ali iz zdravstvenih razloga.

Odgovori

Ostavi komentar

Najčitanije