Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  Koje mere preduzima Agencija za bezbednost saobraćaja da se smanji broj udesa
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

18. 08. 2019. Beograd

Autor: 2 Izvor: Blic

Koje mere preduzima Agencija za bezbednost saobraćaja da se smanji broj udesa

Čak 149 ljudi poginulo je u udesima od 1. juna do danas, gotovo isto koliko i za prvih šest meseci 2019, a bilans crnog leta na drumovima se svakodnevno uvećava.

"Blic" postavlja pitanje da li aktivnosti Agencije za bezbednost saobraćaja uopšte utiču na prevenciju nesreća i na svest vozača o opasnostima na drumu, pogotovo što je broj poginulih drastično porastao.

"Efekat naših kampanja možemo da sumiramo i premerimo tek na kraju godine. U prethodnoj godini su dale značajne rezulatate", odgovara v. d. direktora ove agencije Jasmina Milošević na pitanje da li je ova institucija radila analizu kakav je uticaj njihovih kampanja na vozače.

Da je ovog leta na srpskim putevima nastradao veliki broj ljudi, a brojke su više nego crne, 149 mrtvih za 77 dana, među kojima i porodice sa decom, priznaje i Miloševićeva, koja navodi da se "krajem juna i početkom jula ove godine uočava povećanje stradanja u saobraćaju".

"Treba napomenuti da je povećano stradanje u saobraćajnim nezgodama tokom letnjih meseci uobičajeno i već duži niz godina najviše lica strada u saobraćajnim nezgodama upravo u letnjim mesecima. Ako posmatramo statistiku iz prethodnih nekoliko godina, u letnjim mesecima u Srbiji pogine oko 40 odsto više lica na državnim putevima nego što je prosek za ostalih 11 meseci u godini. Upravljanje vozilom u letnjim mesecima, zbog svega navedenog, zahteva dodatni oprez", ukazuje ona.

Ni veliki broj nesreća koje se svakodnevno dešavaju, pa ni statistički podaci koji godinama unazad prikazuju da su letnji meseci najkritničniji na našim putevima i znak za crveni alarm koji zahteva dodatnu opreznost na putevima i znatno veći apel vozačima, nisu naveli Agenciju da pokrene vanredne preventivne akcije kako bi dodatno apelovali na vozače. Naime, Agencija je ostala dosledna unapred osmišljenim projektima koji su u toku, ali i koji će početi tek od septembra.

Kako navodi Miloševićeva, u ovom trenutku Agencija sprovodi nekoliko projekata koji se bave bezbednom vožnjom, među kojima su kampanje "Um na drum", koja apeluje na promišljeno donošenje odluka mladih u saobraćaju, kampanja za povećanje upotrebe sedišta i pojasa za decu, ali i "Vozi odmoran", koja je namenjena tranzitnim putnicima i putnicima koji kreću na duža putovanja.

"Na svim graničnim prelazima u saradnji sa Upravom granične policije, dele se edukativni i promotivni materijali u kojima se nalaze saveti kako da se bezbedno stigne do odredišta. U narednom periodu, Agencija za bezbednost saobraćaja planira da podeli i ove godine svakom đaku prvaku besplatan primerak knjige 'Pažljivkova pravila u saobraćaju', kao i bojanku. Sa početkom školske godine nastavljamo sa sprovođenjem saobraćajno-interaktivnog časa 'Pažljivkova pravila u saobraćaju' u lokalnim samoupravama. Planiramo da obiđemo 50 lokalnih samouprava i očekujemo da će saobraćajno-interaktivnom času prisustvovati oko 15.000 dece", navodi Miloševićeva za "Blic", bez objašnjenja zašto ne pokrenu vanrednu akciju kako bi skrenuli pažnju vozačima.

Direktorka Agencije navodi da su nove akcije tek u pripremi.

"Pripremamo i realizaciju kampanje za povećanje upotrebe zaštitnih sistema, i u toku je izrada edukativnih spotova. Nastavićemo i dalje rad na terenu sa obukama za roditelje, koje ćemo sprovesti u 25 lokalnih samouprava u kojima ćemo podeliti 1.000 auto-sedišta. U planu je organizacija noćnih akcija za bezbednost u saobraćaju, te rad sa osobama koje su stradale u saobraćajnim nezgodama. Od septembra počinje trening bezbedne vožnje za mopediste i bicikliste", kaže ona i dodaje da su od septembra planirane realizacije aktivnosti u najmanje 15 lokalnih samouprava usmerene ka starijim od 65 godina, gde će im biti podeljeni različiti edukativni i promotivni materijali.

Nema komentara.

Ostavi komentar