Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  Vilson: Zemlja koja ide u EU ne treba da prima naoružanje iz Moskve
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

06. 08. 2019.

Izvor: N1, FoNet

Vilson: Zemlja koja ide u EU ne treba da prima naoružanje iz Moskve

Zemlja koja ide u Evropsku uniju, ne treba da prima naoružanje iz Moskve, rekao je za Glas Amerike izvršni potpredsednik Atlantskog saveta Dejmon Vilson povodom isporuke ruskih tenkova Srbiji.

Upitan da li time Srbija šalje signale Zapadu i kako vidi nabavku oružja, Vilson je rekao da je to štetno i neodgovorno i da je to pokušaj da se oslabi normalizacija.

"Put Srbije ka EU je kroz normalizaciju odnosa sa Kosovom, ne kroz rusko naoružanje, ne preko oružja iz Moskve. Sve dok je Kosovo otvoreno pitanje, videćemo ruske pokušaje, videćemo srpske igre, sve te neke kontroverzne odnose", rekao je Vilson.

On je ocenio da trenutne odluke mogu da štete samim ciljevima Srbije.

"Zemlja koja ide u EU, ne prima naoružanje iz Moskve, to nije kompatibilno", istakao je Vilson i dodao da razume da je Rusija uz Srbiju po pitanju Kosova u UN.

Komentarišući izjavu zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Metjua Palmera da se nada da srpska opozicija neće bojkotovati izbore, Vilson kaže da on veruje u Ustav i demokratske institucije.

"Ako ste srpska opozicija, teško je. U teškoj je situaciji i to mi je jasno. Ne sviđa mi se medijska situacija u Srbiji, jako je teško", naveo je Vilson.

On je primetio da postoji trend bojkota, naročito na Balkanu i osporavanja legitimiteta parlamenta.

"Jako imam razumevanja za teške uslove u kojima deluje srpska opozicija, to nije lak zadatak. Istovremeno je važno biti na terenu, razgovarati sa ljudima i zajednicama šta ih muči, da uđu u trku, da budu odgovorni i da se bore za političke ideje preko dostupnih mehanizama, dok pokušavaju da poboljšaju demokratske procese", ukazao je Vilson.

On je istakao da zna da to nije idealno, ali ga brine i da se samo kaže: "Nećemo da učestvujemo".

"Gde to vodi zemlju? To nije baš optimistično, ako vidite da su na terenu jedni glasovi i samo jedna snaga", rekao je Vilson.

Nema komentara.

Ostavi komentar