Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

20. 07. 2019.

Autor: 2 Izvor: RSE

Volters za RSE: NATO želi stabilan Zapadni Balkan

Stabilnost i bezbednost Zapadnog Balkana je od najvećeg značaja za NATO i sve nacije u tome igraju važnu ulogu - kaže u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) vrhovni komandant NATO snaga u Evropi general Tod Volters, koji je tokom ove nedelje održao sastanke sa zvaničnicima Srbije, Kosova i Bosne i Hercegovine.

„Bez obzira na to da li žele da se priključe NATO savezu, mi smo odlučni da pomognemo zemljama u regionu da primene važne reforme zarad koristi svih zajednica“, naglašava Volters koji se ove sedmice u Beogradu susreo sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a potom u Prištini sa kosovskim premijerom, sada u ostavci, Ramušom Haradinajem.

Volters ističe da NATO ima istoriju dobrih rezultata u projekcijama stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

„NATO snage čuvaju mir na Kosovu od 1999. Pomogli smo da Kosovo izgradi Kosovske bezbednosne snage u skladu sa standardima NATO-a. U Bosni i Hercegovini, sedište NATO-a u Sarajevu pomaže reforme odbrane duže od decenije. Imamo takođe kancelariju u Skoplju kroz koju podržavamo reformu odbrane, kao i kancelariju u Beogradu koja promoviše praktičnu saradnju sa NATO-om“, navodi Volters.

Celokupan intervju možete pročitati na sajtu Slobodne Evrope

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije