Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  Evropska konfederacija sindikata: Oduzimanje reprezentativnosti sindikatima u Srbiji zabrinjavajuće
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

08. 07. 2019. Beograd

Izvor: Insajder, Danas

Evropska konfederacija sindikata: Oduzimanje reprezentativnosti sindikatima u Srbiji zabrinjavajuće

U prvoj polovini godine tri sindikata izgubila su reprezentativnost – Policijski sindikat Srbije, Vojni sindikat i sindikat Nezavisnost u Republičkom geodetskom zavodu (RGZ). Ovim sindikatima je zajedničko to što često u javnosti kritikovali svoje poslodavce, ukazujući na moguće zloupotrebe. Dok odluke da ih proglase nereprezentativnim njihovi poslodavci pravdaju neispunjavanjem zakonskih uslova, predstavnici ova tri sindikata oduzimanje reprezentativnosti vide kao kaznu zbog štrajka, protesta i podnošenih krivičnih prijava.

Evropska konfederacija sindikata za Insajder navodi da je zabrinuta aktuelnim stanjem u Srbiji u kome se, kako navode, procedure u postupcima ukidanja reprezentativnosti izostavljaju iako su obavezn.

Nakon štrajka koji je trajao više od 70 dana, akoji je iz nezadovoljstva uslovima rada u RGZ-u, između ostalih, započeo i sindikat Nezavisnost, Vlada se sporazumom obavezala da će zahteve štrajkača ispuniti do kraja maja.

Međutim, mesec dana kasnije predstavnici sindikata saopštili su da radnici koji su učestvovali u štrajku trpe šikaniranje. Iako iz RGZ-a demantuju navode da se nad štrajkačima vrši ikakav pritisak, ovom sindikatu je ubrzo oduzeta reprezentativnost.

Komentarišući ovaj slučaj za Insajder, Evropska konfederacija sindikata ocenjuje da je dovođenje u pitanje reprezentativnosti „samo izgovor za napad na ovaj legitimni sindikat”.

„Uplašeni smo zbog eskalacije konflikta u Srbiji, u kojem je reprezentativnost ovog sindikata sada pred izazovom. Trenutno stanje dodatno je za žaljenje pošto je sve urađeno bez poštovanja odgovarajućih procedura i bez dokaza koje bi sindikati mogli da dostave”, saopštila je Evropska konfederacija sindikata za Insajder.

Kako dodaju, ukidanje reprezentativnosti predstavlja „neuobičajen sled okolnosti“, koji, kako je navedeno, ne bi smeo da se dešava u zemlji sa uglednim sistemom industrijskih odnosa ili menadžmentom sa izgrađenim stavom prema demokratiji na radnim mestima.

Podsetimo, Republički geodetski zavod (RGZ) 24. juna saopštio je kako sindikat Nezavisnost RGZ nije više reprezentativan jer ne ispunjava zakonski minimum za broj pristupnica odnosno članova sindikata. Takve navode su iz sindikata demantovali, tvrdeći za Insajder da je odluka o ukidanju reprezentativnosti nezakonita, te da predstavlja posledicu štrajka, zbog čega su najavili žalbu Ministarstvu za rad.

Prema rečima izvršnog sekretara Nezavisnosti RGZ Nebojše Pejčinovića, Komisija nije osporila 427 od 516 predatih pristupnica sindikata Nezavisnost, što predstavlja više od 15 odsto zaposlenih u RGZ, koliko je potrebno za reprezentativnost.

PSS: Pritisak otkako smo počeli da upozoravamo na korupciju u MUP-u

Reprezentativnost su u poslednjih šest meseci izgubili i Policijski sindikat Srbije (PSS) i Vojni sindikat Srbije (VSS). Tako je početkom marta odlukom Ministarstva unutrašnjih poslova Policijski sindikat Srbije proglašen nereprezentativnim, a razlog za to je, prema obrazloženju MUP-a, to što ovaj sindikat ima manje od 15 odsto zaposlenih u Ministarstvu.

Sa druge strane, ovakvu odluku MUP-a PSS je video kao “otimanje reprezentativnosti na nelegalan i brutalan način", jer, kako tvrde, imaju i više od minimalnog broja članova. Razlog za ukidanje reprezentativnosti u PSS-u su videli kao pritisak jer “upozoravaju na korupciju u vrhu MUP-a”.

Zato su predstavnici ovog sindikata, prema rečima njegovog potpredsednika Vladimira Pavićevića, osim žalbe na rešenje MUP-a, Upravnom sudu podneli i zahtev za privremenu meru stavljanja van snage rešenja kojim im se ukida reprezentativnost ali je sud to odbio.

Kako objašnjava Pavićević, obrazloženje Suda za odbijanje privremene mere bilo je da je odluka već doneta, objavljena u Službenom glasniku i da je samim tim šteta sindikatu već naneta.

“Mi smo proverili sve Službene glasnike, kao i naši advokati, ali i ostali saradnici. Uvideli smo, međutim, da nikada nije objavljeno u Službenom glasniku da je Policijski sindikat Srbije izgubio reprezentativnost”, tvrdi potpredsednik PSS-a.

On ističe i da postupak po žalbi na rešenje MUP-a o ukidanju reprezentativnosti i dalje traje.

VSS: Ministarstvo odbrane nema zakonskog osnova za ukidanje reprezentativnosti

Reprezentativnost je izgubio i najveći sindikat u sistemu odbrane, Vojni sindikat Srbije, koji je sa PSS-om u prethodnom periodu učestvovao u protestima protiv njihovih poslodavaca- Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva odbrane.

Takvu odluku donelo je Ministarstvo odbrane sredinom aprila, pravdajući je izmenama statuta ovog sindikata, a prema kojima ono više nije njegov poslodavac. Od tada do danas, sindikat je, prema rečima njegovog predsednika Novice Antića, zbog “nezakonitog oduzimanja reprezentativnosti” pokrenuo i tužbe i krivičnu prijavu protiv ministra odbrane Aleksandra Vulina, a Vlada formirala komisiju koja će odlučiti o reprezentativnosti.

Kako Antić dodaje, sindikat je sa Vladom potpisao i sporazum kojim se Ministarstvo odbrane obavezuje da će omogućiti uslove za nesmetan rad sindikata.

“Očekujemo da se u periodu od 15. do 20. jula reši pitanje naše reprezentativnosti. Imamo 7.400 članova a da bismo bili reprezentativni potrebno je da imamo oko 5.000, što znači da smo ubedljivo reprezentativni”, navodi za Insajder predsednik VSS-a.

Komentarišući prethodne tvrdnje Ministarstva da im je reprezentativnost ukinuta jer prema izmenama statuta sindikata ono više nije njihov poslodavac, već Republika Srbija, Antić objašnjava da je istina da Ministarstvo nije poslodavac, ali da prema Zakonu o vojsci ono ipak jeste zastupnik Republike Srbije.

“Rad VSS-a u skladu je tako i sa Zakonom o vojsci i sa Zakonom o radu, tako da nisu imali nikakav zakonski osnov da nam oduzmu reprezentativnost”, ističe Antić.

Prema njegovim rečima, ministar odbrane je nakon ukidanja reprezentativnosti naložio i da se preispitaju osnovi ovog sindikata za raspolaganje prostorijama koje su im ranije bile ustupljene za rad.

“To je zaustavljeno u međuvremenu našim pregovorima sa Vladom, tako da ta odluka ministra nije realizovana”, rekao je predsednik VSS-a.

Podsetimo, VSS je pre ukidanja reprezentativnosti u nekoliko navrata saopštavao informacije o potencijalnim zloupotrebama unutar Ministarstva odbrane, a podneo je i krivičnu prijavu zbog sumnji da je licima iz kriminogene sredine dozvoljen ulaz u strelište Vojske Srbije.

I VSS i PSS su prethodnih godina zajednički organizovali protesna okupljanja, tražeći poboljšanje materijalnog položaja vojnika i policajaca, a nedavno su se priključili i protestima „Jedan od pet miliona“.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije