Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

10. 06. 2019.

Izvor: Beta

Savet bezbednosti UN o Kosovu, na sednici Dačić

Savet bezbednosti UN raspravljaće danas o novom, četvoromesečnom izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Misije UN na Kosovu (Unmik), a Srbiju će na sednici predstavljati šef diplomatije Ivica Dačić.

U izveštaju za period od 16. januara do 15. maja 2019. godine, Gutereš je izrazio zabrinutost zbog tenzija između Beograda i Prištine i apelovao na obe strane da se uzdrže od zapaljivih izjava i provokacija koje bi mogle da izazovu nerede.

Gutereš je u izveštaju konstatovao da od februara nije održan nijedan sastanak predstavnika Beograda i Prištine pod okriljem EU i zatražio da bez odlaganja budu uklonjene sve prepreke za nastavak dijaloga. 

Naveo je da su kosovske takse na proizvode iz Srbije još na snazi i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio kontramere ukoliko one ne budu ukinute.  

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da će Dačić na sednici ukazati na potrebu kontinuiranog razmatranja pitanja Kosova u SB UN i na neophodnost da Unmik ostane angažovan na "doslednom sprovođenju zadatih ciljeva, u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom, posebno imajući u vidu porast tenzija i nestabilnu bezbednosnu situaciju na Kosovu". 

Od usvajanja Rezolucije 1244, 10. juna 1999. godine, SB UN raspravljao je o Kosovu četiri puta godišnje. U februaru je dogovoreno da ove godine budu održane tri sednice SB UN o Kosovu, a 2020. dve sednice.

Nema komentara.

Ostavi komentar