Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  Srpska lista: Prekinuli smo bojkot Skupštine Kosova da nam ne bi oduzeli mandate
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

22. 03. 2019. Priština

Izvor: Insajder, Kossev

Srpska lista: Prekinuli smo bojkot Skupštine Kosova da nam ne bi oduzeli mandate

Poslanici Srpske liste danas su nakratko prisustvovali sednici Skupštine Kosova, čime su prekinuli bojkot parlamenta, koji su započeli u novembru prošle godine, nakon uvođenja taksi na robu iz Srbije. Kako su naveli u saopštenju, na sednicu su došli da bi sprečili oduzimanje poslaničkih mandata, do čega prema kosovskim propisima dolazi ukoliko se duže od šest meseci odsustvuje sa sednica parlamenta.

"Naši poslanici su time ispunili svoju formalnu obavezu. Naglašavamo da nama nije stalo do samih poslaničkih mandata, već da smo, kao nosioci demokratski izražene volje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, dužni da sprečimo da na naša mesta budu dovedeni 'privatni Srbi' Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja", ističe se u saopštenju Srpske liste.

Ta stranka poručuje da su današnjim pojavljivanjem na sednici sprečili da srpski poslanički mandati budu dodeljeni Slobodanu Petroviću. Inače, sukob između Srpske liste i Samostalne liberalne stranke, čiji je Petrović predsednik, eskalirao je nedavno fizičkim obračunom, a u sve se uključila Kancelarija EU na Kosovu sa zahtevom kosovskoj policiji da do kraja rasvetli ovaj sukob.

“Dolaskom na sednicu sprečeno je ponavljanje scenarija po kojem je na mesto ministra poljoprivrede dovedena javnosti nepoznata osoba bez ikakve političke težine i uporišta u srpskom biračkom telu”, piše u saopštenju Srpske liste.

Podsetimo, krajem februara je na mesto ministra poljoprivrede Nenada Rikala iz Srpske liste postavljena Dijana Živić iz Samostalne liberalne stranke. Takvu odluku je premijer Kosova Ramuš Hardinaj objasnio time da je Živić odabrana upravo zato što Srpska lista bojkotuje kosovsku vladu.

Pre sednice kosovskog parlamenta, održan je sastanak Predsedništva, kome su takođe na početku prisustvovali i poslanici Srpske liste, ali su ubrzo napustili salu.

Na današnjoj vanrednoj sednici Skupštine Kosova usvojena je Rezolucija o obustavi aktivnosti kazina i igara na sreću i izmenama i dopunama odgovarajućeg zakona.

Poslanici Srpske liste započeli su bojkot sednice Skupštine Kosova krajem novembra prošle godine, nezadovoljni odlukom Vlade o uvođenju takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH.

Nema komentara.

Ostavi komentar