Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  Završen protest ispred stanice "29. novembar", policiji dat rok do sutra u 15h
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

17. 03. 2019. Beograd

Izvor: Danas,N1

Završen protest ispred stanice "29. novembar", policiji dat rok do sutra u 15h

Na poziv Saveza za Srbiju (SzS) građani su se okupili ispred zgrade Predsedništva, gde se oko podneva novinarima obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Građani su okružili Predsedništvo, tražeći da im se Vučić obrati, a onda su, nešto posle 15 časova, na poziv Boška Obradovića krenuli u šetnju do policijske stanice u Ulici despota Stefana.

Protest završen, građani se razilaze

Građani koji su nalazili ispred zgrade policijske stanice "29. novembar" u Beogradu razišli su se večeras oko 18 časova, nakon što je jedan od lidera Saveza za Srbiju Boško Obradović dao rok da se do sutra, do 15 časova oslobode svi uhapšeni zbog ulaska u zgradu Radio televizije Srbije.

Kamion sa kojeg su se govornici obraćali takođe je napustio ulicu Bulevara despota Stefana u kojoj se nalazi policijska stanica.

Kako javlja reporter agencije Beta, policija je i dalje prisutna u kordonu, ali su skinuli šlemove.

Miličković: Nezabeležen pokušaj obračuna s policijom

"Najnoviji napad na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova od strane huligana iz Saveza za Srbiju, predvođenih Draganom Đilasom, Boškom Obradovićem i Vukom Jeremićem, predstavlja nezabeleženi pokušaj obračuna sa policijskim službenicima koji, isključivo u skladu sa zakonom, obavljaju svoj posao i staraju se o javnom redu i miru", saopštio je državni sekretar MUP-a Milosav Miličković.

Kako je rekao, gađanje kamenicama i flašama pripadnika policije ispred zgrade Policijske uprave za grad Beograd, novi je divljački pokušaj povređivanja policajaca.

"Ovakvo ponašanja predstavnika i lidera Saveza za Srbiju ne iznenađuje, jer je politika nasilja jedino što oni poznaju i odlučno sprovode", kazao je.

Obradović: Rok za puštanje uhapšenih sutra do 15h

Lider Dveri Boško Obradović, obraćajući se demonstrantima sa kamiona ispred policijske stanice "29. novembar", dao je rok policiji da sutra do 15 časova oslobodi osobe privedene zbog sinoćnjeg upada u zgradu RTS-a.

"Ukoliko se to ne desi, organizatori protesta saopštiće kada ćemo se ponovo okupiti, i tada kada se ponovo okupimo iz celog Beograda, iz cele Srbije, njihovkraj je blizu, oni su gotovi, oni su prošlost", poručio je Obradović.

Ponovio je i da su za upad u zgradu RTS-a odgovorni on, Dragan Đilas, Zoran Lutovac, Borko Stefanović i ostali lideri Saveza za Srbiju, i pozvao je policiju da uhapsi njih, "a ne decu".

Rekao je i da su osobe uhapšene zbog upada na RTS "evakuisane" iz zgrade policijske stanice u sudove gde im se trenutno izriču različite mere.

Kazao je i da je Aleksandar Vučić naredio okupljanje naprenjaka ispred svih lokalnih stranačkih odbora kako bi krenuli za Beograd, i poručio da Savez za Srbiju neće da učestvuje ni u kakvim sukobima.

Vučević: Ako bude trebalo, narod će braniti državu

Oko 200 pristalica Srpske napredne stranke okupilo se ispred prostorija gradskog odbora te stranke u Novom Sadu gde im se obratio potpredsednik SNS-a Miloš Vučević koji je poručio da će ako bude trebalo i narod reagovati da brani državu.

"Nikakve ostavke, nikakva povlačenja. Dražava mora da reaguje, ako treba reagovaće i narod da brani državu", rekao je Vučević građanima koji su se okupili nezadovoljni zbog protesta u Beogradu ispred Predsedništva Srbije.

Demonstranti bacali flašice s vodom na policijsku stanicu

Deo građana približio se samom ulazu u policijsku stanicu "29. novembar" iz Porečke ulice, gde je postavljen policijski kordon.

Pojedini demonstranti gađali su zgradu policijske stanice flašicama vode, a prema navodima učesnika protesta, nekoliko osoba je privedeno tom prilikom, javljaju reporteri N1 sa lica mesta.

Kako N1 saznaje od učesnika protesta, oni su rešeni da ostanu ispred policijske stanice sve dok ne budu puštene sve osobe koje su privedene zbog sinoćnjeg upada u zgradu RTS-a.

Plan im je da se, nakon toga, ponovo upute do zgrade RTS-a u Takovskoj.

Roditelji uhapšenih pušteni u zgradu policijske stanice

Roditelji uhapšenih mladića, koji su se sa demonstrantima nalazili ispred sedišta gradske policije, pušteni su u zgradu da bi videli svoju decu, saopštili su organizatori protesta.

Prethodno je jedan od lidera Saveza za Srbiju Boško Obradović pozvao ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića, koji se nalazi u dvorištu policijske stanice, da dođe i razgovara sa roditeljima uhapšene dece.

Gojković: Fašističke metode Saveza za Srbiju

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković saopštila je da se lideri Saveza za Srbiju služe "fašističkim metodama" i da napadom na medije i institucije žele da izazovu haos na ulicama, jer su svesni da gube podršku građana, čak i onih koji su učestvovali u protestima.

"Oni koji zagovaraju politiku vešala i testera i koji su opljačkali državu i sada žele da se vrate metodama mimo izborne volje građana, moraju da znaju da ne mogu ovako uplašiti legalno i legitimno izabranog predsednika Srbije Aleksandra Vučića", navela je Gojković.

Vučić napustio zgradu Predsedništva

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić napustio je zgradu Predsedništva. Deo građana okupljen na Andrićevom vencu mu je dobacivao, a on im je samo mahnuo, seo u automobil i odvezao se.

Predsednik Srbije napusta predsednistvo posle skoro pet sati boravka u zgradi. Desetak demonstranata ga je vredjalo pred novinarima.

Đilas: Mi smo krivi, Vučiću!

Lider Saveza za Srbiju (SzS) Dragan Đilas napisao je na Tviteru da je krenuo u policijsku stanicu 29. novembar da ga uhapse zajedno sa Obradovićem, Lutovcem i Zelenovićem.

"Svi mi kojimo smo bili sinoć u RTS-u preuzimamo odgovornost što smo tražili da RTS počne istinito da informiše", naveo je Đilas.

On je poručio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da prestane da hapsi decu.

"Mi smo Vučiću krivi", napisao je Đilas.

Svi mi koji smo sinoć bili u RTS preuzimamo odgovornost što smo tražili da RTS počne istinito da informiše. Upravo idem sa Obradovićem, Lutovcem i Zelenovićem u policijsku stanicu 29.novembar da nas uhapse. Mi smo Vučiću krivi, prestani da hapsiš decu Srbije !

Nema komentara.

Ostavi komentar