Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

23. 10. 2010.

Bez političkog progona u Srbiji

Ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas izjavio da "ne vidi da se neko verodostojno može pozvati na politički progon u Srbiji kao razlog za traženje azila".

On je u intervjuu Politici rekao da u skladu sa nemačkim Osnovnim zakonom, pravo na azil mogu koristiti isključivo politički prognanici.

Od januara do septembra ove godine 1.948 državljana Srbije je podnelo zahtev za azil u Nemačkoj, a taj broj znatno je porastao u proteklom mesecu, sa 255 u avgustu na 800 u septembru, izjavio je Mas.

Kako je on izneo, u septembru je doneta odluka o ukupno 4.611 zahteva, a azil je dobio 671 podnosilac - 14,5 odsto, i opšte uzev, potpuno su različiti razlozi zbog kojih ljudi traže azil u Nemačkoj.

Ambasadoru Nemačke nije poznato da li je među njima bio i neki državljanin Srbije, ali kaže da to ne može da zamisli jer "ne vidi da se neko verodostojno može pozvati na politički progon u Srbiji kao razlog za traženje azila".

Među ljudima iz celog sveta koji traže azil ima onih koji su izloženi progonu zbog političkih ubeđenja, a drugi zbog vere ili rase. Međutim, mnogi žele da ostanu u Nemačkoj pre svega iz ekonomskih razloga, očekujući za sebe bolje životne uslove.

Sa njihovog ličnog aspekta to je razumljivo, ali, naravno, to nije razlog za odobravanje azila. Važno je da se ljudima koji nameravaju da zatraže azil u Nemačkoj jasno predoči da im se to neće isplatiti, istakao je ambasador Mas.

Prema njegovim rečima, onaj ko pokušava da dobije azil u Nemačkoj će u najmanju ruku sam morati da snosi putne troškove.

Državljanima Srbije i Makedonije čiji zahtevi za azil budu odbijeni i koji pristanu da se vrate u zavičaj, u Nemačkoj više neće isplaćivati pomoć za povratak.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije