Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

05. 01. 2019.

Autor: 1 Izvor: N1

Održani protesti u više gradova

Pored Beograda, građanski protesti danas su organizovani i u Nišu, Kragujevcu, Požegi i Novom Sadu.

Peti protest građana protiv nasilja pod sloganom "Jedan od pet miliona" održan je danas u Beogradu. Protest je počeo u 18 sati. Na početku su govorili glumci Branislav Trifunović i Radoslav Milenković, a zatim su okupljeni građani prošetali beogradskim ulicama. Incidenata nije bilo. Organizatori su za sledeću subotu najavili novo okupljanje.

Na čelu kolone stajali su veliki transparenti "Jedan od pet miliona" i "Stop krvavim košuljama" i dobošari.

Ispred kolone je bio kamion sa ozvučenjem sa koga se puštala muzika, između ostalog, i pesma grupe SevdahBABY "Barbara, The Singing Bot".

Okupljeni su nosili srpske zastave, transparente "Počelo je", "Ti brojiš, mi odbrojavamo", duvali su u pištaljke i trube.

Na platou ispred Filozofskog fakulteta, gde je protest počeo, deljene su razglednice sa fotografijom sa prethodnih protesta na kojima je pisalo "Subota je u Beogradu. Jedan od pet miliona".

Nije bilo novih zahteva okupljenih, a izostale su i zvanične procene o broju učesnika protesta. Reporterka N1 rekla je da su pored nje prošle "hiljade građana".

 

Nekoliko stotina građana okupilo se u centru Niša na poziv Saše Živića, lokalnog pedijatra.

On je građanima poručio da su pobedili strah svojim izlaskom na ulice. Dodao je i da skup nije stranački.

Govorio je o stanju u zdravstvu, posebno u Nišu, gde je napomenuo da je veliki broj njegovih mladih kolega i studenata otišlo iz zemlji. Građani su prošetali do Gradske kuće i tamo se kratko zadržali.

Na platou ispred nekadašnje robne kuće Beograd u centru Kragujevca u 18 časova počeo je protest "Budi jedan od pet miliona - Kragujevac".

Okupljeni duvaju u pištaljke i trube, a na protestu nema stranačkih obeležja.

Protest je organizovan u znak solidarnosti sa gradjanima koji subotom protestuju u Beogradu pod parolom "Jedan od pet miliona".

Prema rečima reportera N1 u većini ulica u blizini Trga na kojem su se ljudi okupili smanjena je rasveta.

Nema komentara.

Ostavi komentar