Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

01. 10. 2018. Beograd

Izvor: Fonet

Majstorović: Članice EU da suzbiju populizam

Evropska unija (EU) mora, uprkos brojnim izazovima, da promoviše politiku „otvorenih vrata“ za sve kandidate koji ispune zahtevane kriterijume za pristupanje, ocenio je predsednik Upravnog odbora Centra za evropske politike Srđan Majstorović u intervjuu za portal European Western Balkans.

Evropska unija je savez 28, odnosno uskoro 27 država članica, koji se suočava sa izazovima koji utiču na njeno jedinstvo i jednoglasje. Ono što je evidentno neophodno je da EU uspostavi temelje buduće Unije nakon izlaska Velike Britanije koji će umnogome definisati i karakter našeg članstva u Uniji, rekao je Majstorović.

On je dodao da države članice moraju mnogo više da rade na suzbijanju populizma i na tome da se poštuju osnivačke vrednosti na kojima je zasnovana EU.

Da na taj način pokažu da je ideja Evrope i dalje živa, da ona evoluira, da prihvata određene strahove i sumnje svojih građana, da se prilagođava 21. veku i da države članice shvataju da je EU u globalnom kontekstu samo jedna mala regionalna inicijativa koja bi trebalo da služi kao mehanizam za suočavanje sa izazovima globalizacije, rekao je Majstorović.

Majstorović je rekao da u takvoj budućoj EU ima mesta za Zapadni Balkan i da EU svoje razvojne i strateške planove mora da definiše na način da Zapadni Balkan bude suštinski deo tih planova.

Uzmite na primer politiku Kine prema Evropi. NJeni planovi se umnogome dotiču i Zapadnog Balkana. Bilo bi veoma racionalno ukoliko bi EU uključila države Zapadnog Balkana u promišljanje svog dugoročnog strateškog odnosa sa Kinom u narednih deset, dvadeset, trideset godina, rekao je Majstorović.

Prema njegovim rečima, to je samo jedan od primera kako države Zapadnog Balkana moraju da postaju sve više i više integrativni deo evropskih politika.

Upitan da li Srbija može da postane članica EU bez adekvatnih reformi u oblasti demokratije, Majstorović je odgovorio da će kvalitet budućeg članstva u EU zavisiti mnogo od kvaliteta promene same EU.

Ukoliko se u EU stvori kritična masa desno populističkih orijentisanih režima, oni neće biti zainteresovani za kvalitet demokratije i demokratskih prava u državama kandidatima, već će njihovo članstvo posmatrati iz neke drugačije vizure. Da li će to biti vizura Evrope kao „hrišćanskog kluba“, kao „Tvrđave Evrope“, kao Evrope koja je zatvorena za migraciju, to ostaje da se vidi, rekao je on.

On je rekao da se nada da to nije pravac u kojem Evropa ide i da će sadašnje, liberalno-socijalno-demokratske snage u Evropi imati snage da se racionalnim argumentima suprotstave bilo kakvim potencijalnim pokušajima da Evropa krene u tom pravcu.

Izuzetno je važno i da se politički lideri u regionu jasno i nedvosmisleno opredele kakvoj EU žele da pristupe njihove države, umesto da cinično sa strane komentarišu stanje demokratije u pojedinim članicama EU, ocenio je Majstorović.

Nema komentara.

Ostavi komentar