Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

22. 10. 2010.

Vize nisu na dnevnom redu

Evropska unija trenutno ne razmatra mogućnost ponovnog uvođenja viza za građane Srbije zbog povećanog broja onih koji u zemljama Unije traže azil.

Ipak, od vlasti u Beogradu očekuje se pojačana kontrola granica, poručuju zvaničnici Evropske unije.

Prema podacima nadležnih službi u toku je drugi talas lažnih zahteva za dobijanje azila od ukidanja viza, a samo u septembru trajni boravak u Nemačkoj po tom osnovu tražilo je 800 državljana Srbije.

Srbija i Evropska unija zajedno će pojačati kontrolu granica kako bi bio smanjen priliv zainteresovanih da trajni boravak u nekoj od zemalja Evropske unije isposluju zahtevima za azil, najavljeno je u četvrtak.

Lažni azilanti za sada ne ugrožavaju bezvizni režim za građane Srbije, ponovio je državni sekretar za migracije i azil u belgijskoj vladi Melkior Vatele.

"Nema razloga da pitanje vizne liberalizacije sa Srbijom bude ponovo stavljeno na dnevni red. Taj režim se primenjuje, funkcioniše, usavršava i nećemo to postavljati na dnevni red samo zato što pojedinci pokušavaju da zloupotrebe proceduru", rekao je Vatele.

Azil traže siromašni stanovnici nerazvijenih opština u Srbiji a zahteve najčešće upućuju Švedskoj, Belgiji i Nemačkoj.

Državna sekretarka nemačke pokrajine Bavarske Emilija Miler podsetila je da se azil daje samo politički progonjenim osobama, kakvih u Srbiji, prema njenoj oceni, nema.

Šaip Kamberi, predsednik opštine Bujanovac, odakle je navodno pojačano iseljavanje u zemlje EU, izjavio je da gradska vlast do sada nije bila sa tim upoznata.

On je pozvao nadležne u evropskim zemljama, da dostave precizne informacije o broju građana iz Bujanovca koji su zatražili azil, kako bi opština reagovala i objasnila im da vizna liberalizacija ne omogućava dobijanje političke ili ekonomske zaštite u nekoj od država Unije.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije