Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  Novinari: Vukosavljević obesmišljava napore Radne grupe
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

08. 08. 2018. Beograd

Izvor: Beta

Novinari: Vukosavljević obesmišljava napore Radne grupe

Članovi Radne grupe za izradu Nacrta Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji do 2023. uputili su otvoreno pismo Ani Brnabić u kome ocenjuju da je ministar Vladan Vukosavljević svojim poslednjim izjavama narušio integritet članova te grupe i doveo u pitanje proklamovane namere Vlade Srbije u vezi sa izradom tog važnog dokumenta.

"Tvrdnjom da će u novoj Medijskoj strategiji 'biti možda 80 ili 90 odsto do onoga što je ova prethodna (radna grupa) uradila', Vukosavljević ne samo da prejudicira ishod procesa izrade Nacrta Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji do 2023. godine, već unapred obesmišljava napore svih članova novoformirane radne grupe koji pokušavaju da svojim angažmanom značajno unaprede institucionalni okvir za podizanje nivoa medijskih sloboda i slobode izražavanja u našem društvu", navodi se u pismu.

Članovi Radne grupe očekuju od Vlade Srbije jasan odgovor na konstatacije ministra Vukosavljevića, pre svega, o svrsi njihovog angažmana.

Ako Ministarstvo kulture i informisanja zaista planira da u konačnom tekstu Strategije zadrži najveći deo prethodnog Nacrta Medijske strategije, iz te grupe ne vide razlog za toliko trošenja materijalnih i ljudskih resursa na izradi novog dokumenta.

Članovi Radne grupe podsećaju Vukosavljevića da, prema onome što je zvanično saopšteno, "Vlada Srbije nije bila zadovoljna činjenicom da u prethodnoj radnoj grupi nisu učestvovali predstavnici relevantnih novinarskih i medijskih udruženja i asocijacija, ali i sadržinom ponudjenog Nacrta Medijske strategije".

"Većina nas je ušla u Radnu grupu sa uverenjem i Vašim garancijama da ćemo imati potpunu slobodu u izradi ovog strateškog dokumenta, bez ikakvih dodatnih ograničenja. Prethodni Nacrt Medijske strategije, prema onom što je dogovoreno, samo je jedan od dokumenata koji će nam poslužiti kao polazna osnova u našem radu", dodaju člavovi Radne grupe u otvorenom pismu premijerki Brnabić.

Zbog toga oni zahtevaju od Vlade Srbije i premijerke da još jednom članovima Radne grupe, javnosti, ali i ministru Vukosavljeviću, pojasni da li su angažovani za izradu "tih nedostajućih 10 do 20 odsto već postojećeg Nacrta Strategije, ili želi da dobije celovito rešenja koje će biti u skladu sa evropskim standardima, profesionalnim uzusima i željom da se uvaže obostrana proklamovana uverenja o potrebi za sveobuhvatnom Medijskom strategijom, koja će uvažavati pre svega javni interes gradjana Srbije u skladu sa njihovim ustavnim pravima".

Pismo su potpisali Članovi radne grupe Stojan Marković (Lokal Pres), Vukašin Obradović (NUNS), Dalila Ljubičić (Asocijacija medija), Jelena Kleut (NDNV), Nino Brajović (UNS), Boban Tomić (ANEM) i Tanja Maksić (AOM).

Ministarstvo: Tvrdnje članova Radne grupe tendenciozne i proizvoljne

Ministarstvo kulture i informisanja osporilo je tvrdnje članova radne grupe na medijskoj strategiji da je ministar Vladan Vukosavljević svojim poslednjim izjavama narušio integritet članova grupe i doveo u pitanje namere Vlade Srbije, i te tvrdnje ocenilo kao "tendenciozne i proizvoljne".

Ministarstvo je navelo da je u medijskom nastupu ministra reč bila o pretpostavci, a ne o tvrdnji, "koja može da se pokaže u konačnom ishodištu kao tačna, ali i ne mora".

"Time se svakako ne 'prejudicira' ishod procesa, niti se obesmišljavaju napori, već se iskazuje pretpostavka i jedna od mogućnosti", navodi se u saopštenju i dodaje: "ministrov navod u vezi sa potencijalnim učešćem onoga što je prethodna radna grupa uradila je u domenu pretpostavke i jedino tako se može tumačiti".

Ministarstvo je dodalo da ima jednog člana u radnoj grupi i da učestvuje na konstruktivan način i da "nije u prilici da 'planira', niti 'zadržava' izradu teksta Nacrta Medijske strategije, niti to čini".

U saopštenju se dodaje i da Ministarstvo sa optimizmom gleda na rad Radne grupe i očekuje da će rad na Medijskoj strategiji biti okončan u predviđenom roku.

"Ministarstvo smatra da se ovakvim navodima i pogrešnom interpretacijom gubi dragoceno vreme u izradi ovako važnog dokumenta, te izražava optimizam da će radna grupa uspešno izraditi tekst Nacrta Medijske strategije 'bez ikakvog ograničenja' i u demokratskoj atmosferi", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je dalje navelo da ohrabruje potpisnike "otvorenog pisma" (nekoliko članova radne grupe) da se "u punom kapacitetu" posvete izradi medijske strategije, "umesto da se bave proizvoljnim interpretacijama i izražavaju bojazan oko stvari koje niti utiču, niti mogu uticati na njihov rad i rezultate rada".

"U suprotnom, mogao bi se steći utisak da je indukovanje nepostojećih kriznih situacija zapravo paravan za nešto drugo", navodi se u saopštenju.

Nema komentara.

Ostavi komentar