Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

08. 08. 2018. Beograd

Izvor: N1

Na pomolu formiranje novog opozicionog saveza

Pokret slobodnih građana i Zelena ekološka partija - Zeleni potpisali su sporazum o saradnji. U predsedništvu Pokreta Saše Jankovića obezbeđena im je tzv. zelena stolica. Da li je ovo početak osnivanja novog opozicionog saveza koji bi bio konkurenciija Savezu za Srbiju koji je inicirao Dragan Đilas?

Pokret slobodnih građana i Zelena ekološka partija - Zeleni parafirali su saradnju. Borbu u političkoj areni nastavljaju zajedno. 

Ne negira Saša Janković da je ovo početak života novog opozicionog bloka, ali to nije ni potvrdio. Objašnjava: sastaviće prvo jasan politički program, a onda pozvati sve zainteresovane partije. Kada će to biti - ne otkriva.

"Dosta je najava. Mi smo u ovom momentu dogovorili našu stratešku saradnju i to vam predstavljamo sve što budemo dogovorili kasnije vi ćete prvi da to saznate, nadamo se da će to biti dobra vest za sve građane Srbije", rekao je Janković.  

Građani žele stranačko jedinstvo, a ne novu opozicionu kolonu. Stav je to već udruženih partija u Savezu za Srbiju.

"Samo zajedno, poručuju nam građani morate zajedno da promenite ovaj režim i da omogućite da tek onda mi primetimo vaše programske, ideološke posebnosti. Ako ne idete u jednoj koloni, besmisleno je. I dve kolone, tri kolone, probali smo u Beogradu, probali smo na ranijim izborima i svi su propali", podseća Borko Stefanović. 

Formalno, politički život Saveza za Srbiju trebalo bi da počne u septembru. Jer, početkom devetog meseca okupljene partije potpisaće sporazum o saradnji.

Do tada, štampa spekuliše da se ta koalicija već klima. Naime, "Večernje novosti" saznaju da deo demokrata planira da ruši lidera DS-a jer je uveo stranku u partijski klub u kojem su i Dveri.

Da su opozicioni savezi nestabilni i komplikovani pokazala je i skorija istorija - podseća sagovornik N1, novinar Milan Mišić.

"Nešto se u svakom slučaju dešava i čini mi se da sazreva neko uverenje opozicije da mora mnogo organizovanije i složnije da se suprotstavlja vladajućoj stranci ako računa da na prvoj sledećoj izbornoj utakmici postigne bolji rezultat od ovih prethodnih", smatra Mišić. 

No, ako ukrupnjavanje opoziciji i donese nešto više glasova, tumači sagovornik N1, vladajućoj, Srpskoj naprednoj stranci rejting oslabiti neće.

Nema komentara.

Ostavi komentar