Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  Srbija se krije iza fiktivne firme kako bi izbegla plaćanje dosuđenog iznosa
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

06. 08. 2018. Beograd

Izvor: Insajder

Srbija se krije iza fiktivne firme kako bi izbegla plaćanje dosuđenog iznosa

Andreas Frišneht, američki advokat koji zastupa firme Petera Kamaraša u sporu sa Železarom i državom Srbijom, kaže za Insajder da je odluka suda u Londonu potvrdila da “ništa nije bilo sporno u načinu na koji je HPK Menadžment upravljao Železarom”.

“Pored toga, odluka je potvrdila i pravo koje HPK po ugovoru ima na privatizacioni bonus za prodaju kompanijske imovine Hestilu”, rekao je on. 

Prema odluci Arbitražnog suda u Londonu, Železara je dužna da Kamaraševoj firmi na ime privatizacionog bonusa isplati oko 12,4 miliona dolara. Uz sve pripadajuće kamate ta cifra može dostići i iznos od nekoliko desetina miliona dolara.

“Iskoristićemo sva raspoloživa sredstva da naplatimo dosuđeno”

“Srbija se sada krije iza fiktivne firme kako bi izbegla plaćanje ovog dosuđenog iznosa”, kaže Frištneht.

Naime, nakon privatizacije 80 odsto Železare, kineska Hestil Grupa je osnovala novu firmu koja je preuzela svu imovinu, a staro preduzeće, Železara Smederevo, sa svim zaostalim dugovima, ostalo je u stopostotnom vlasništvu države Srbije.

“Ako je Srbija zainteresovana za privlačenje stranih investicija, pobrinuće se da ova presuda bude isplaćena”, rekao je Frišneht.

Prvi korak ka osiguravanju naplate bilo je pokretanje postupka u sudu u Vašingtonu.

“Naši klijenti nameravaju da iskoriste sva raspoloživa sredstva kako bi naplatili dosuđeni iznos”, kaže Frišneht.

Arbitražni postupak

Kako je Insajder juče objavio, firma Petera Kamaraša HPK Menadžment, koja je od marta 2015. do polovine 2016. upravljala smederevskom Železarom, dobila je spor pred Londonskim sudom za međunarodnu arbitražu protiv Železare Smederevo u maju ove godine.

Arbitražni proces je započet 5. avgusta 2016, a pokrenuo ga je HPK Menadžment pozivajući se na klauzulu 17 ugovora sa Železarom i Republikom Srbijom, u kome se navodi da će upravo Londonski sud za međunarodnu arbitražu odlučivati o svim potencijalnim sporovima.

Pošto do danas nisu dobili dosuđeni novac, njihov advokat Andreas Frišneht je ovog ponedeljka pred sudom u Vašingtonu protiv države Srbije i Železare podneo zahtev da se odluka izvrši.

Nema komentara.

Ostavi komentar