Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  Tim za dijalog na sastanku u Vladi, evidentirani problemi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

13. 07. 2018. Beograd

Izvor: Beta, Fonet

Tim za dijalog na sastanku u Vladi, evidentirani problemi

Tim za dijalog, koji čine predstavnici medijskih i novinarskih udruženja, i vladino Koordinaciono telo za saradnju sa medijima, su na prvom sastanku održanom u Vladi Srbije evidentirali više od 20 pitanja i tema kojima će se ova dva tela prioritetno baviti.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, Tim za dijalog i Koordinaciono telo formirani su kako bi zajednički i operativno radili na rešavanju problema novinara i medija. 

Na sastanku je potvrđen sastav Tima za dijalog, koji čine medijska i novinarska udruženja: Zoran Sekulić (Asocijacija medija), Milorad Tadić (Asocijacija nezavisnih elektronskih medija), Zorica Višnjić (Lokal pres), Tanja Maksić (Asocijacija onlajn medija), Slaviša Lekić (Nezavisno udruženje novinara Srbije), Petar Jeremić (Udruženje novinara Srbije), Nedim Sejdinović (Nezavisno društvo novinara Vojvodine), Marina Dimitrić (RAB Srbija) i Dejan Gligorijević (Sindikat novinara Srbije).

Koordinaciono telo čine Nemanja Pantić, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ana Subotić, Ministarstvo kulture i informisanja, Milica Vučković, Ministarstvo pravde, Jelena Parezanović, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Ranka Vujović, Republički sekretarijat za zakonodavstvo. 

Kopredsednice Koordinacionog tela su savetnica predsednika Srbije za medije Suzana Vasiljević i savetnica predsednice Vlade Srbije za medije Jelena Kovačević, koja je i predsedavala današnjim sastankom, precizira se u saopštenju. 

Dogovoreno je da se redovni sastanci Tima za dijalog i Koordinacionog tela održavaju jednom mesečno, kako bi se operativno razmatrala i rešavala aktuelna pitanja.

Na sastanku je evidentirano više od 20 pitanja i tema kojima če se ova dva tela prioritetno baviti, navodi se na kraju saopštenja.

Sejdinović: Rešavanje problema - test za Vladu Srbije

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović izjavio je da od rešavanja gorućih pitanja u medijima zavisi učešće novinarskih udruženja u Radnoj grupi za izradu medijske strategije. On je ocenio i da će se vrlo brzo videti da li će Vlada Srbije kroz svoje Koordinaciono telo zaista biti spremna da rešava probleme za koje je, kako je ocenio, sama odgovorna. 

"Na osnovu toga ćemo doneti odluku šta ćemo dalje da radimo", kazao je Sejdinović.  

On je naveo da se na sastanku, između ostalog, razgovaralo o potrebi da se deblokira rad Stalne radne grupe za bezbednost novinara, ali i o problemima bezbednosti novinara koji su političke prirode. 

"Izneli smo stav da predstavnici vlasti stvaraju atmosferu nasilja i targetiraju novinare, zbog čega je ugrožena njihova bezbednost. Takođe smo ukazali i na brojne zloupotrebe izvršne vlasti koja protivzakonito iznosi detalje iz istrage i na taj način dodatno ugrožava bezbednost i urušava institucije", kazao je Sejdinović. 

Dodao je da su predstavnici udruženja ukazali i na ozbiljne probleme u sferi konkursnog sufinansiranja medija i brojne zloupotrebe u tom procesu i tražili da se Koordinaciono telo odredi prema tome, ali su predložili i konkretna rešenja za njihovo prevazilaženje. Prema njegovim rečima, na današnjem sastanku razgovaralo se i o potpuno netransparentnom odlivu novca građana ka medijima bliskim vlasti kroz javne nabavke, direktno ili indirektno oglašavanje, sponzorstva, donacije, ugovore i slično, a udruženja su zahtevala da se ta oblast uredi, te ukazala i na izveštaje Saveta za borbu protiv korupcije o tim temama. 

Udruženja su ukazala i na "nezakonit status Tanjuga i Radio-televizije Kragujevac, na težak profesionalni i ekonomski položaj novinara i medija, političke zloupotrebe REM-a, probleme u slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, svakodnevno, kontinuirano kršenje novinarskog kodeksa i podršku vlasti medijima koji krše kodeks, te brojna druga otvorena pitanja". 

"Skoro da nema oblasti u medijskoj sferi u kojoj ne postoje ozbiljni problemi. A ovo je tek početak jednog, čini se, mukotrpnog procesa, kojim ćemo testirati da li je Vlada Srbije zaista spremna da rešava brojne, rekao bih dramatične probleme na medijskoj sceni ili samo želi da se pred međunarodnom zajednicom prikaže da je kooperativna", rekao je Sejdinović. 

On je dodao da su udruženja podsetila Koordinaciono telo da je ovaj proces vezan sa radom Radne grupe za izradu medijske strategije, odnosno da su ta dva procesa međuzavisna. 

"Apsolutno nećemo dozvoliti da budemo iskorišćeni kao pre četiri godine, kada je Srbija dobila pozitivne ocene od EU za medijske slobode zahvaljujući donošenju novih medijskih zakona koji su u primeni proizveli potpunu katastrofu, ne zbog toga što su toliko loši, već zbog toga što vlast ne poštuje sopstvene zakone i što medije vidi kao alatku za održavanje vlasti i uništavanje političkih protivnika", naveo je predsednik NDNV-a. 

Sejdinović je kazao da je danas postignut dogovor da se sastanci Koordinacionog tela Vlade Srbije i Tima za dijalog održavaju jednom mesečno, dok će u međuvremenu teći komunikacija, te da će medijska i novinarska udruženja dalji dijalog i rad na medijskoj strategiji određivati u odnosu na konkretne rezultate vezane za rešavanje iznetih problema u medijskoj sferi.

Nema komentara.

Ostavi komentar