Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  Poreskoj malo i 45 dana da vrati PDV, a ministar najavljuje još kraći rok
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

12. 07. 2018. Beograd

Izvor: Insajder

Poreskoj malo i 45 dana da vrati PDV, a ministar najavljuje još kraći rok

Dosadašnja praksa je pokazala da se u Srbiji zakonski rokovi za izmirenje dugovanja ili povraćaj PDV-a privrednicima često ne poštuju. Ta prekoračenja su, kao u slučaju plaćanja obaveza, čak i tri do četiri puta duža od zakonom propisanih. Propisi koji se odnose na rokove menjaju se gotovo sa svakom novom vlašću. Tako je danas i novi ministar finansija Siniša Mali za sledeću godinu najavio manji porez na zarade, ali i skraćenje zakonskog roka koji je sada 45 dana za povraćaj poreza na dodatu vrednost(PDV) privrednicima.

Kako je rekao Mali, tokom ove godine će biti završen kompletan predlog propisa za smanjenje poreza na zarade, pa bi ta mera mogla da se sprovodi od januara naredne godine. Istim predlogom će biti predviđeno i smanjenje zakonskog roka za povraćaj PDV-a.

"Sada je zakonski rok za povraćaj PDV-a 45 dana, ali nema potrebe da čekamo toliko ukoliko je dokumentacija u redu", rekao je Mali u Privrednoj komori Srbije na proglašenju "Blic preduzetnika 2017".

Detalje o novom predlogu ministar, međutim, nije izneo, a novinari nisu dobili ni priliku da Siniši Malom postave pitanje kako očekuje da se ti rokovi smanje kada su se izvoznici tokom 2017. žalili da se ne poštuju ni postojeći od 45 dana.

Privrednici u strahu od „odmazde“ Poreske uprave

Prema istraživanju Insajdera, u protekloj godini je ogroman problem u poslovanju privrednika pravila je neredovna isplata sredstava na ime povraćaja poreza na dodatu vrednost. Ovo su najviše osetila izvozna preduzeća koja računaju na priličnu svotu od povraćaja PDV-a. 

A da problem postoji i da Poreska uprava kasni i probija zakonske rokove, javno, za skupštinskom govornicom, saopštio je prethodni ministar finansija Dušan Vujović krajem prošle godine. Tada je i Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku za Insajder rekao da su ti rokovi ponovo produženi.

 "Pre pet, šest godina bili su 30 do 45 dana. Sada je to od 60 do 70 dana, što pravi probleme u poslovanju, jer vlasnici preduzeća ne mogu da čekaju povrat PDV-a i primorani su da podižu kredite po nepovoljnim kamatama, kako bi uložili, recimo u neophodnu nabavku. Tako opet upadaju u začaran krug dugovanja. Jer čak i kada stigne povrat PDV-a, u minusu su za iznos kamate na kredit koji su uzeli. Veliki problem je što privrednici ne žele javno da pričaju o tome jer se plaše odmazde Poreske uprave", objašnjava Rajić.

Vrzino kolo dugova javnog sektora - rokovi plaćanja važe samo na papiru

Prema podacima Agencije za privredne registre, tokom 2017. u odnosu na prethodnu godinu, osim povećanog zaduživanja privrede istovremeno su produženi i već predugi i zakonom nedozvoljeni rokovi izmirenja dugovanja.

U tome prednjači javni sektor, koji umesto za 45 dana kako je to predviđeno zakonom, svoje obaveze plaća u proseku sa zakašnjenjem od čak četiri meseca, odnosno 134 dana.

Privrednici najduže čekaju da naplate svoja potraživanja od lokalnih samouprava i njihovih komunalna preduzeća, kao i od dela republičkih javnih preduzeća, i sve to uprkos Zakonu koji je te rokove ograničio na mesec i po dana.

Prema podacima Mreže za poslovnu podršku, čak 70 odsto dugovanja privatnom sektoru čine obaveze javnog sektora. Na naplatu svojih potraživanja najduže čekaju izvođači radova u elektroenergetici i putarska preduzeća, koja rade na održavanju i izgradnji puteva.

Nema komentara.

Ostavi komentar