Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  UNS: Dužnost novinara je da iznose zapažanja o sudskim procesima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

06. 07. 2018. Beograd

Izvor: UNS

UNS: Dužnost novinara je da iznose zapažanja o sudskim procesima

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je da novinari imaju pravo i dužnost da javno iznose svoja zapažanja o sudskim postupcima i da im to ne mogu uskratiti Društvo sudija Srbije i beogradski advokati.

UNS je u saopštenju naveo da "kategorički odbacuju" napade Društva sudija Srbije i Jugoslava Tintora iz Advokatske komore Beograda na Komisiju za istraživanje činjenica o ubistvima novinara i njenog predsednika Verana Matića, zato što je javno iskazao ozbiljnu sumnju u način na koji Specijalni sud vodi postupak za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije. 

"UNS protestuje zbog pokušaja Društva sudija i Jugoslava Tintora da izražavanje slobodnog mišljenja o toku suđenja i postupcima sudija i advokata proglase za kršenje pretpostavke nevinosti", ukazali su iz UNS-a.

To novinarsko udruženje je pozvalo kolege i javnost da "ne daju da ih zaplaše i ućutkaju strukovne organizacije koje svoje članove žele da postave iznad društva i izvan domašaja javne kritike".

Istakli su da novinari treba pomno da prate suđenje bivšim rukovodiocima Državne bezbednosti Srbije i njihovim saradnicima, optuženim za ubistvo Slavka Ćuruvije, te da bez bojazni izveštavaju javnost o svim aspektima tog procesa i o svim nepravilnostima i nelogičnostima koje uoče.

Iz UNS-a su naveli i da su duboko zabrinuti zbog nekažnjivosti zločina nad novinarima i ukazali da je slučaj Slavka Ćuruvije jedan od retkih kod kojih je sudski postupak u toku.

Prethodnih dana su društvo sudija Srbije i Jugoslav Tintor koji je na čelu jednog ogranka podelje Advokatske komore Beograda kritikovali Verana Matića, predsednika Komisije za istragu ubistava novinara zbog toga što je ukazivao da postoji čitav niz neobjašnjivih radnji na suđenju za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

Nema komentara.

Ostavi komentar