Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  Savet Evrope pozvao Srbiju da usvoji zakon o nestalim bebama
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

08. 06. 2018. Brisel

Izvor: Fonet

Savet Evrope pozvao Srbiju da usvoji zakon o nestalim bebama

Komitet ministara Saveta Evrope izrazio je žaljenje zato što vlasti Srbije još nisu usvojile mere za uspostavljanje mehanizma koji će omogućiti pojedinačna obeštećenja svim roditeljima čije su bebe nestale iz porodilišta u Srbiji, saopštio je Savet Evrope.

Kako se navodi, Komitet ministara ponovo je pozvao vlasti Srbije da preduzmu sve neophodne mere da se ustanovi mehanizam koji će pomoći u rešavanju svakog pojedinačnog slučaja i da do 1. oktobra ove godine obaveste Komitet o preduzetim merama na usvajanju zakona o nestalim bebama.

Komitet ministara je odlučio i da ponovo sagleda situaciju u decembru i naložio Sekretarijatu tog tela da izradi nacrt rezolucije u kojoj se poziva na preispitivanje ovog slučaja na svakoj sednici Komiteta za ljudska prava sve dok vlasti Srbije ne usvoje neophodne mere.

Komitet ministara Saveta Evrope je na sastanku od 5. do 7. juna u Strazburu razmatrao i dokle je Srbija stigla u izvršenju presude Evropskog suda za ljudska prava iz 2013, kojom je, povodom predstavke Zorice Jovanović u čiju je korist presudio, državi Srbiji naložio da zakonski i institucionalno reši pitanje nestalih beba.

Vlada Srbije je 8. marta uputila Skupštini Srbije Predlog zakona o nestalim bebama, ali ga parlament još nije usvojio.

Nema komentara.

Ostavi komentar