Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  Kuburović u UN: Saradnja sa Mehanizmom u Hagu besprekorna
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

07. 06. 2018. Njujork

Izvor: Fonet

Kuburović u UN: Saradnja sa Mehanizmom u Hagu besprekorna

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je danas na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da se saradnja Beograda sa Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove - naslednikom Haškog suda, odvija besprekorno.

Srbija nema otvorena pitanja sa Mehanizmom za krivične sudove i saradnja se odvija bez problema, rekla je Nela Kuburović, ali je izrazila zabrinutost zbog zdravstvenog stanja nekih optuženih i osuđenih.

"U nekim slučajevima postoji neadekvatna medicinska nega", izjavila je Nela Kuburović. Ona je iznela podatak da je Srbija za više od dve decenije predala Haškom sudu stotine hiljada stranica dokumenata, ali da joj taj materijal, uprkos obećanju, nije vraćen.

Glavni tužilac Mehanizma za krivične sudove Serž Bramerc je naveo da Srbija nije procesuirala svoje visoko rangirane funkcionere, ali je veliki broj njih već osuđen u Haškom tribunalu, rekla je Nela Kuburović.

Ona je izjavila da je nemogućnost procesuiranja ratnih zločina počinjenih nad Srbina na Kosovu direktna posledica odbijanja Prištine da sarađuje sa Beogradom.

Prema rečima Nele Kuburović, Srbija je spremna da preuzme slučaj funkcionera Srpske radikalne stranke (SRS) Petra Jojića i Vjerice Radete, koji su u Hagu optuženi za zastrašivanje svedoka u postupku protiv lidera SRS Vojislava Šešelja, osuđenog na 10 godina zatvora zbog zločina protiv čovečnosti.

U interesu je Srbije da se taj predmet procesuira, konstatovala je Nela Kuburović. Uz ocenu da uspeh procesuiranja ratnih zločina zavisi od regionalne saradnje, Nela Kuburović je izjavila da Srbija najbolje sarađuje sa Bosnom i Hercegovinom. Srbija će učiniti napore da se rasvetli sudbina nestalih u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu, rekla je Nela Kuburović.

Nema komentara.

Ostavi komentar