Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  Turajlić: Sistemski se urušavaju etika, moral i poštenje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

06. 06. 2018. Beograd

Izvor: Beta

Turajlić: Sistemski se urušavaju etika, moral i poštenje

Profesorka Srbijanka Turajlić rekla je da je situacija u društvu rezultat ukupne degradacije, jer u zemlji u kojoj se sistematski uništavaju etika, moral i poštenje, posledično dolazi do porasta svih mogućih vrsta falsifikata, prevara i laži.

"Utisak je da više niko ne razlikuje laž od istine i, što je najvažnije, izostaje osuda laži. Zašto da se ona devojka iz Vršca ne predstavi kao lažna doktorka, kad se nama keramičar predstavlja kao šef BIA, a čovek koji ima pečenjaru kao direktor koji vodi jedan ozbiljan sistem kao što je Elektroprivreda Srbije ili Vulin kao ministar vojske? Dakle, vi imate nebrojeno mnogo primera da ljudi, koji nemaju nikakvog profesionalnog znanja, rade posao za koji je potrebno znanje", kazala je Srbijanka Turajlić.

Predsednik Društva psihologa Srbije Ivan Jerković ocenio je da se u društvu u Srbiji neguje "hajdučko-revolucionarna tradicija, u kojoj se cene prevaranti".

"Može se govoriti o tome da se danas, od udžbenika u školama, preko narativa u javnosti, neguje hajdučko-revolucionarna tradicija. U toj tradiciji nadmudrivanja, snalažljiv je, pametan onaj koji uspe da troši struju, a da njegovo brojilo to ne meri", rekao je Jerković za Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).  

On je ocenio je da je u Srbiji očigledno povećan nivo tolerancije za prevaru i dodao da se situacija neće promeniti dok god na takve ljude budemo gledali sa simpatijama, kao na vickaste i visprene, umesto da ih osuđujemo za prevaru ili prekršaj. 

Nema komentara.

Ostavi komentar