Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  Novinarska udruženja se vraćaju u grupu za izradu strategije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

23. 05. 2018. Beograd

Autor: 2 Izvor: N1

Novinarska udruženja se vraćaju u grupu za izradu strategije

Na sastanaku predstavnika novinarskih i medijskih udruženja sa predstavnicima Ministarstva kulture i informisanja razgovaralo se o izradi nove medijske strategije i temama koje se odnose na položaj medija. Medijska udruženja odlučila su da se vrate u radnu grupu, a nezvanično saznajemo da u njoj neće biti državni sekretar Aleksandar Gajović.

Sastanku u Vladi Srbije su prisustvovali predstavnici Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Udruženja novinara Srbije, Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Asocijacije medija, Lokal presa, Asocijacije nezavisnih elektronskih medija, Asocijacije onlajn medija, RAB Srbija i Sindikata novinara Srbije, kao i savetnica predsednika Srbije za medije Suzana Vasiljević piše N1.

"S obzirom na to da je reč o važnom dokumentu za budući razvoj medijske scene u Srbiji, cilj je da u izradi strategije učestvuju sva relevantna novinarska i medijska udruženja, kako bi se zajedno došlo do najboljih rešenja u interesu medija i javnosti i da bi se zajednički radilo na poboljšanju položaja medija u Srbiji", piše u saopštenju Vlade Srbije. 

Dodaje se da je to prvi u nizu planiranih susreta predstavnika države i novinarskih i medijskih udruženja a da će termin narednog sastanka biti naknadno dogovoren. 

Predsednik NUNS-a Slaviša Lekić kaže da misli da postoji politička volja Vlade, kao i da je premijerka jasno iskazala političku volju da se uspostavi saradnja.

"Za razliku od prošlog puta, sada smatra da možemo da napravimo nešto. Prema dosadašnjem raspoloženju, medijska udruženja i asocijacije će se najverovatnije vratiti u sastav radne grupe za izradu medijske strategije. Faktički, mi smo se dogovorili da ćemo se dogovarati. Novost je da smo dogovorili da se formira koordinaciono telo za saradnju sa medijima, to je nešto potpuno novo i nevezano za rad radne grupe za izradu medijske strategije. Postoji volja sa obe strane, ako se ispoštuje ono što smo se danas dogovorili, moguće je da novu medijsku strategiju dobijemo do decembra. Sada kažem da ima političke volje, jer vidim da se promenio premijerkin stav. Prošli put kad smo traćili dijalog i postavili zahteve čekali smo 45 dana te odgovore. Sad smo već dogovorili da sledeći sastanak bude u prvoj nedelji juna. Nevezano da li postoji spoljni pritisak ili ne - mislim da sada zaista postoji raspoloženje za nastavak dijaloga. U radu radne grupe će učestvovati samo medijski stručnjaci".

Predsednik UNS-a Vladimir Radomirović kaže da je sastanak bio veoma konstruktivan i da su se dogovorili da se napravi nova radna grupa, koja bi trebalo da vrlo brzo završi posao i da strategija bude do kraja godine usvojena kao Vladin dokument.

"Ta strategija treba da omogući građanima kvalitetnije informisanje. Najvažnije da postoji dijalog, sada ga ima. Da je bilo sluha i volje - ovaj posao bi odavno bio gotov. UNS će sa skepsom prilaziti svakom sastanku sa vlastima, jer smo se mnogo puta opekli, za sada smo zadovoljni. Kako sada stvari stoje, mi se vraćamo u radnu grupu za izradu medijske", rekao je Radomirović.

Izrada medijske strategije zaustavljena je u aprilu posle konsultacija predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić, koji su pozvali na otvoreniji postupak donošenja tog dokumenta. 

Više novinarskih i medijskih udruženja ocenilo je ranije da je nacrt Strategije razvoja javnog informisanja do 2023. godine, "nelegitiman dokument, izrađen bez učešća relevantnih predstavnika struke i civilnog društva".

Nema komentara.

Ostavi komentar