Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  Uoči samita u Sofiji: Povezivanje Balkana pre proširenja EU
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

15. 05. 2018.

Autor: Vojsislav Stevanović Izvor: N1

Uoči samita u Sofiji: Povezivanje Balkana pre proširenja EU

Deceniju i po nakon Solunskog samita, zemlje EU trebalo bi da zajedničkom deklaracijom bliže odrede evropsku budućnost zemalja kandidata na Zapadnom Balkanu.

Hoće li se međutim 2025. godina, često pominjana kao orjentacioni datum i učvrstiti kao cilj za zemlje, ili će evropski zvaničnici, kao što to sve češće opominju stručnjaci, ublažiti evropski optimizam Evropske komisije. 

Međusobno povezivanje kandidata za EU, mnogo više nego proširenje ili članstvo Unije, biće reči po kojima će se pamtiti sofijski samit i deklaracija, ocenjuju poznavaoci. Ambasador Bugarske u Srbiji Radko Vlajkov smatra da je tekst "sofijske deklaracije" rezultat zajedničkog angažovanja svih 28 članica EU i zemalja Zapadnog Balkana i rezultat kompromisa.

"Povratak teme proširenja i stavljanje akcenta na Zapadni Balkan za vreme našeg predsedavanja imalo je odjek u društvima u ovim zemljama. U Srbiji se na svakih šest meseci vrše istraživanja javnog mnjenja u vezi odnosa prema EU. U poslednjih šest meseci podrška EU porasla je za 4 odsto", kaže ambasador Bugarske Radko Vlajkov.

Program sofijskog samita, ocenjuju stručnjaci, napravljen je prema onome što su kandidati postigli, poput infrastrukturnog povezivanja, ali i u odnosu na pitanja gde nije napravljen pomak. Takođe i na otvorena pitanja poput odnosa Grčke i Makedinije, ii Beograda i Prištine.

"Strategija EU iz februara, videli smo, procurele su radne verzije, je dosta dosta razvodnjena u odnosu na ono što je krenulo od početka i od jedne veoma jake akcije EU prema Zapadnom Balkanu mi smo došli do "konektivitija", kaže potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak.

"Mislim da politika proširenja, odnosno raspoloženje o proširenju u EU, nije baš da nije povezano sa onim što se događa kod nas. I sama Evropska komisija govori o endemskoj korpuciji, o organizovanom kriminalu, o vezama najviših organa vlasti sa organizovanim kriminalom", rekao je programski menadžer Evropskog fonda za Balkan Igor Bandović.

Pogled u predlog bužeta, pak, budi optimizam - predlog je da IPA fondovi budu veći za petinu

"Što je na neki način poruka da kad se krati da se ne krati na nama. Takođe, treba imati u vidu da je to daleko od onoga što je EU izdvajala za istočnoevropsko proširenje", rekao je Međak.

Uz to, pitanje je i kako će EU da se sama reformiše.

"Mislim da će to proširenje biti deo šireg paketa razgovora o budućnosti EU i ono što je sad činjenica jeste da je to jedan nesiguran proces", smatra Vladimir Pavlović iz Beogradske otvorene škole.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije