Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

14. 05. 2018. Brisel

Izvor: Fonet

NATO razume politiku Srbije i poštuje odluku naroda

Poštujemo odluku Srbije da ne bude članica NATO jer razumemo da je takvo raspoloženje građana i veoma cenimo što Srbija sa nama sarađuje u bezbednosnim pitanjima, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) predsednik Parlamentarne Skupštine NATO saveza Paolo Ali, koji je prošle nedelje boravio u Srbiji.

“Nije neophodno da se Srbija u ovom trenutku pridruži NATO. Možda će do toga doći u budućnosti ali to zavisi od građana Srbije, a ne od NATO, koji uvek prihvata zahteve za članstvo, kao što je to bio slučaj sa drugim državama u regionu”, rekao je Ali.

Prema njegovim rečima, Srbija je veoma bitan igrač kada je reč o bezbednosti na Zapadnom Balkanu, ali u Evropi postoje i druge zemlje koje nisu članice NATO zbog svoje vojne neutralnosti, kao što su Finska, Švedska, Austrija, Švajcarska, NATO sarađuje i sa tim zemljama.

Ako Srbija ostane vojno neutralna, NATO sa tim nema problema, rekao je Ali i istakao da je Srbija veoma važna za NATO jer je reč o veoma stabilnoj državi, u poređenju sa ostalim državama regiona.

Na pitanje o poziciji NATO kada je reč o kosovskom problemu, Ali je rekao da je najbolji način za rešavanje problema uvek je političkim putem.

Kosovu su potrebni bezbednost i stabilnost. NATO i Kfor su deo te stabilnosti, oni štite pripadnike kosovske i srpske zajednice, rekao je on i naveo da će Kfor ostati na Kosovu sve dok to bude neophodno, "možda nekoliko godina, možda duže"

Povodom bombardovanja NATO, razume da je to što se dogodilo 1999. godine jasno je urezano u pamćenje građana Srbije i da je "upravo to najverovatnije najznačajniji razlog što je javno mnjenje u Srbiji protiv ulaska u NATO i poštujemo odluku naroda".

"To se desilo pre skoro dvadeset godina. Verovatno bi stvari bile drugačije da je prethodno obezbeđena rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, ali ne smemo zaboraviti šta se u to vreme dešavalo na Zapadnom Balkanu i tokom Miloševićeve vladavine. Verovatno je bilo grešaka, ali mislim da je situacija ovde bila zaista dramatična”, rekaoje Ali.

Od tada, dodao je, mnoge stvari su se promenile, svet se promenio i NATO se veoma promenio.

Upitan o vojnoji saradnji Srbije sa Rusijom, Ali je istakao da Srbija ima slobodu da učestvuje u vojnim vežbama sa Rusijo ili bilo kojom drugom zemljom.

"Cenimo to što Srbija održava ravnotežu u smislu što sa jedne strane ima dobre odnose sa Rusijom, a sa druge strane ima odličnu saradnju sa NATO."

“Važno je da Srbija održava dobre odnose sa Rusijom, ali i sa Zapadom. Zahtev Srbije za prijem u članstvo u Evropskoj uniji predstavlja dokaz da je zemlja okrenuta i ka Evropi, ka Zapadu. Zapadni Balkan je od presudnog značaja za kompletiranje projekta EU. Evropa neće biti kompletna bez Balkana”, napomenuo je Ali.

Odgovarajući na pitanje da li je politika balansa Srbije dugoročno moguća, predsednik Parlamentarne Skupštine NATO je rekao da njega interesuju brojke i realnost.

 “Ja sam inženjer i mene interesuju brojke i realnost. 70 odsto robne razmene Srbije je sa Evropskom unijom, 20 odsto sa zemljama zapadnog Balkana i oko 10 odsto sa ostalima. Svega nekoliko procenata iznosi trgovinska razmena Srbije i Rusije, što znači da srpska stvarna veza sa Rusijom nije toliko bitna, već ona sa Zapadom, sa EU, naveo je Ali i zaključio da je politička odluka na Srbiji, "ali mi na Srbiju gledamo kao na zapadnu zemlju".

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije