Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  Brnabić: Natalitet tema od nacionalnog značaja, ne politika
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

19. 03. 2018. Beograd

Izvor: Beta

Brnabić: Natalitet tema od nacionalnog značaja, ne politika

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da mere za podsticanje rađanja podrazumevaju tri stvari – finansijsku podršku, projekat e-beba, kojim se uklanjaju administrativne prepreke za roditelje, i usklađivanje rada i roditeljstva.

Govoreći o jučerašnjem obraćanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića o pitanju mera za podsticanje nataliteta, ona je kazala da je Vlada usvojila Strategiju za podsticanje rađanja u petak, a sada rade na konkretnijem akcionom planu koji podrazumeva tri stvari.

"Prva je finansijska, i ona je najvažnija, druga je ono što radimo kroz elektronsku upravu poput projekta 'e beba', a koja treba do kraja septembra da zaživi u svim porodilištima, i treća je usklađivanje rada i roditeljstva na šta stalno ukazuje ministarka Slavica Đukić Dejanović", kazala je Ana Brnabić.

Upitana da li je neubičajeno to što ona kao predsednica Vlade nije prisustvovala jučerašnjoj konferenciji s Vučićem i ministarkom Đukić Dejanović, ona je ocenila da je važno što se predsednik obratio, jer tema o podsticanju rađanja nije političko pitanje, već je pitanje od nacionalnog značaja.

"Jučerašnje obraćanje Vučića najznačajnije je njegovo obraćanje do sada. Ova tema je od nacionalnog značaja i drago mi je što je predsednik skrenuo temu na ovaj način", rekla je premijerka.

Brnabić je rekla i da će od 20. do 22. aprila u Vašingtonu biti održan sledeći sastanak s delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o novom aranžmanu sa Srbijom, takozvanom "čuvarkuća" aranžmanu.

Gostujući na Radio-televiziji Srbije, ona je kazala da taj aranžman podrazumeva više savete za Srbiju, a manje kontrole, i ocenila da je dobro da Srbija ima tu vrstu "kontrolnog mehanizma".

Brnabić je rekla da su za sada dogovoreni glavni ciljevi novog programa "čuvarkuće", a to su veći privredni rast i veće plate i primanja za građane Srbije.

Prema njenim rečima, još nije poznato trajanje aranžmana sa MMF-om, ali je najverovanije da će to biti na tri godine.

"Sledeći sastanak sa MMF-om biće održan od 20. do 22. aprila u Vašingtonu i tamo će biti ministar finansija Dušan Vujović i guvernerka Narodne banke Jorgovanka Tabaković. Onda će oni ponovo posetiti Beograd sredinom maja, kada treba da se finalizuje dogovor, a u julu se ide na Odbor MMF-a i nadam se odmah potpisivanje aranžmana", kazala je premijerka.

Nema komentara.

Ostavi komentar