Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  Direktorka Poreske uprave: U prethodnih 20 godina imovina nije na pravi način unakrsno kontrolisana
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

08. 03. 2018. Beograd

Izvor: Insajder, B92

Direktorka Poreske uprave: U prethodnih 20 godina imovina nije na pravi način unakrsno kontrolisana

Direktorka Poreske uprave Dragana Marković rekla je na Kopaonik biznis forumu da Uprava u prethodnih 20 godina nije na pravi način vršila unakrsnu kontrolu imovine, a da je jedan od razloga za to sistematizacija i složenost tog procesa. Kako je Insajder ranije pisao, u slučajevima kada prijavljena primanja ne mogu da objasne luksuzan život kontrolom bi trebalo utvrditi odakle potiče razlika između prijavljene i realne imovine i oporezovati sve prihode.

"Želimo da se time bavimo u budućnosti. Do kraja godine ćemo doneti akt o sistematizaciji koji će nam u tome pomoći", rekla je Marković.

Podsetimo, Insajder je ranije pisao da, uprkos najavama da će sprovođenjem unakrsne kontrole biti utvrđeno da li pojedinci koji evidentno žive luksuznije nego što im omogućuju prijavljeni prihodi na koje se naplaćuje porez ovakvo ispitivanje još nije sistematski zaživelo.

Ovo je potvrdio i ministar finansija Dušan Vujović, koji je rekao da za sada još nema sistemske unakrsne kontrole svih prihoda i imovine, a da se samo slučajno dešava da poreski organi primenom standardnih procedura, povremeno otkriju da postoji raskorak između prijavljene i realne imovine. 

Poreska policija podnela oko 1.500 krivičnih prijava

Govoreći o radu Poreske uprave, Marković je rekla da je u 2017. godini naplaćeno oko 11 milijardi evra javnih prihoda što je za 14,6 odsto više u odnosu na 2015. godinu. Ona je dodala da je naplata PDV-a dostigla rekordnih 2,5 milijardi evra prošle godine.

Marković je navela da je poreska policija u 2017. godini podnela 1.583 krivične projave protiv 2.137 lica za 1.700 krivičnih dela i dodala da je 116 osoba lišeno slobode, te da je otkriveno 129 "peračkih i fantomskih preduzeća".

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije