Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  Probijeni svi zakonski rokovi, na konkursima izabrani direktori u osam od 37 javnih preduzeća
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

27. 02. 2018. Beograd

Autor: Bojana Anđelić Izvor: Insajder

Probijeni svi zakonski rokovi, na konkursima izabrani direktori u osam od 37 javnih preduzeća

Prošlo je gotovo godinu dana od kada je istekao zakonski rok za izbor svih direktora javnih preduzeća preko javnog konkusa, a Vlada Srbije je imenovala tek četvrtinu direktora. Prema Istraživanju Insajdera od 37 javnih preduzeća samo u osam su direktori izabrani na javnom konkursu. Svi ostali su u statusu vršioca dužnosti direktora, neretko sa partijskom knjižicom, što Zakon takođe zabranjuje.

Podatke o rezultatima raspisanih konkursa  Ministarsvo privrede, inače predlagač  Zakona o javnim preduzećima koji je usvojen u martu 2016, već gotovo tri meseca odbija da dostavi  Insajderu.  I pored dva zahteva, poslata u decembru 2017. i januaru 2018, odgovori o razlozima kašnjenja sa izborom direktora i nepoštovanja Zakona  iz kabineta ministra Gorana Kneževića nisu dostavljeni.

Ministra Kneževića smo takođe pitali i zašto su na čelo pojedinih javnih preduzeća poput Srbijagasa, EPS-a, Koridora Srbije, Pošte Srbije kao vršioci dužnosti postavljeni stranački funkcioneri kada je to po zakonu zabranjeno, ali i zašto je početkom 2017. uveravao javnost da će sve biti završeno u zakonskom roku. Ministarstvo nije dostavilo odgovore na ova pitanja.

U Zakonu o javnim preduzećima stoji da „konkursi za izbor direktora raspisani po odredbama ovog zakona moraju biti okončani najkasnije u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu ovog zakona“.

Kako se pokazalo, sve ono na šta je aktuelna vlast ukazivala kao zloupotrebu  prethodne vlasti kada su u pitanju javna preduzeća, i sama primenjuje i praktikuje. Departizacija i depolitizacija javnih preduzeća i ovoga puta ostala su samo na nivou obećanja, jer se ista i dalje korsite za stranacko podkusurivanje ali i kao meka za udomljavanje partijskih kadrova.

Iako je vec postojao Zakon o javnim preduzecima iz 2012.  koji je predviđao izbor direktora na konkursuma, vlada Aleksandra Vučića  donela je novi  kojim je sebi postavila i rokove . Svi rokovi su, međutim, probijeni.

Analizom kadrovskih rešenja koja se objavljuju na sajtu Vlade, a u kojima se objavljuju sva imenovanja i razrešenja, dolazi se do zaključka da su na javnom konkursu u od januara 2016. do danas izabrani samo sledeći direktori:

-         Goran Puzović , direktor JP Srbijavode

-         Jelena Matejić, direktor JP Elektromreže Srbije

-         Dejan Ćika, direktor JP Skijališta Srbije

-         Radomir Stojić, direktor PP Mokra gora

-         Jugoslav Petković, direktor Jugoimport SDPR

Svi oni su pre izbora na javnom konkursu bili u statusu vršioca dužnosti direktora u istim tim preduzećima.  Pre 2016. na konkursu su izabrani još Jelena Trivan za direktora „Službenog glasnika“, Miroslav Stojčić za direktora „Zeleznica Srbije“ AD i Dragoljub Kojčić za direktora  Zavoda za udžbenike.

S druge strane, bez obzira na Zakonom ograničen rok za vršenje funkcije u v.d. stanju veliki broj  preduzeća vode v.d. direktori od kojih mnogi imaju partijske knjižice što je takođe Zakonom zabranjeno.

Tako je u v.d statusu već gotovo dve godine na čelu Elektroprivrede Srbije Milorad Grčić inače član i funkcioner Srpske napredne stranke. Njegov stranački kolega Zoran Babić imenovan je za v.d. direktora Koridora Srbije,  dok je funkcioner SPS-a Dušan Bajatović već godinama na čelu Srbijagasa.  „Pošte Srbije“ u v.d. statusu od septembra 2016. vodi Mira Petrović takđe sa stranačkom funkcijom u PUPS-u.

Za direktore Srbijagasa i Koridora Srbije su raspisani konkursi, ali direktori nisu izabrani na njima, iako su u slučaju Srbijagasa, prema istraživanju Isnajdera,  bile najmanje četiri prijave za tu funkciju.

Obećanja

Od 2000. do danas, departizacija i depolitizacija javnih preduzeća bili su deo obećanja u ekspozeima srpskih premijera.

Aleksandar Vučić,  ekspoze 2014.

„Ono što će predstavljati potpunu novinu u radu vlade jeste činjenica da ćemo apsolutno izbaciti partije iz upravljačkih struktura javnih preduzeća, uvesti profesionalni menadžment, povećati profit i smanjiti gubitke u svakom od njih.“

Ivica Dačić, ekspoze 2012.

„Upravljanje javnim preduzećima biće profesionalizovano, a Vlada će preuzeti kontrolnu ulogu.“

Mirko Cvetković, ekspoze 2011.

„Reformu javnih preduzeća koja podrazumevaju ukidanje monopola, uvođenje profesionalnog rukovodstva i smanjenje subvencija“.

Vojislav Koštunica, ekspoze 2004. i 2007.

„Osnovni ciljevi budućeg preuređenja državne uprave biće racionalizacija, decentralizacija, depolitizacija i profesionalizacija uprave"

uto

27.02.

2018.

A.Stefanović [neregistrovani] u 11:48

Političari su......

Sve sam Pinokio do Pinokia.

Odgovori

Ostavi komentar

Najčitanije