Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  Vučić: Uhapšeno više američkih državljana, ali ništa opasno
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

19. 02. 2018. Beograd

Autor: Jelena Marković Izvor: Beta, N1

Vučić: Uhapšeno više američkih državljana, ali ništa opasno

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je dobio neke informacije o hapšenju više američkih državljana u Srbiji, ali je i dodao da ne smatra da je to "nešto posebno opasno".

Vučić je na konferenciji za novinare posle sastanka sa američkim senatorom Ronom Džonsonom kazao da će detalje o tom hapšenju saznati večeras na sastanku s predstavnicima bezbednosnih službi.

"Ne mislim da je to nešto posebno opasno, bilo je tu i državljana nekih drugih zemalja ali da ne govorim ništa dok ne dobijem izveštaj službe bezbednosti", kazao je predsednik Srbije.

U Beogradu je početkom februara uhapšen pripadnik američkih "Mornaričkih foka" K.D. a u stanu u kome je boravio, policija je pronašla pištolj CZ-99 sa izbrisanim brojem.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je tim povodom da je "očigledno da se nešto dešavalo" ali nije želeo da iznosi detalje tog hapšenja.

Kompromis podrazumeva ustupke i Beograda i Prištine

Vučić je izjavio i da je američkom senatoru Ronu Džonsonu rekao da je Beograd spreman za kompromis s Prištinom, ali da on mora podrazumevati ustupke obe strane.

"Zamolio sam SAD da nam pomognu i da zamole kosovske Albance da budu spremni na fleksibilna rešenja koja će omogućiti kompromis", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije ocenio je da je u rešavanju kosovskog pitanja najvažnije doneti rešenje koje će biti najbolje za našu decu i budućnost a da Srbija pri tome ne bude ponižena niti sa manjim poštovanjem od onog koje ima danas.

"Rekao sam senatoru da smo spremni na kompromisna rešenja ali za kompromis je potrebno dvoje. Ključno je kako ćemo rešiti odnose sa Prištinom jer bi dogovor imao za posledicu da bi odnosi Srba i Albanaca, kao dva najveća naroda na Zapadnom Balkanu, bili rešeni za najmanje 100 godina", kazao je predsednik Srbije. 

Vučić je ocenio da je "velika stvar" što je američki senator rekao da je važno da se razgovara i da narodi u regionu dodju do rešenja.

"Ne radimo mi u regionu bilo šta što bi trebalo da zadovolji interese Amerikanaca ili Rusa već zato što je to potrebno našoj deci", naveo je Vučić.

On je ocenio da je Ron Džonson "uticajni čovek koji se zalaže za najbolje moguće odnose Srbije i SAD" a da su razgovori s njim bili sadržajni, sveobuhvatni i iskreni.

"Razgovarali smo o bilateralnim odnosima, za nekoliko meseci obeležava se 100 godina od kako je ispred Bele kuće u Vašingtonu podignuta srpska zastava u čast našeg savezništva. Uspostavili smo dobre ekonomske odnose, naša trgovinska razmena je na nivou od 560 miliona dolata, očekujemo da bude na još višem nivou kao i značajniji dolazak američkih investitora", kazao je Vučić.

On je dodao da je Džonson potvrdio američku podršku evropskom putu Srbije.

"Srbija se nalazi na evropskom putu ali ima i dobre i iskrene odnose sa Rusijom, Kinom i drugim prijateljskim zemljama. Srpsku politiku ne vodi niko drugi sem narod i građani Srbije koji biraju svoje rukovodstvo. Mislim da ta politika stoji na istim postulatima već godinama, da je do sada garantovala mir i stabilnost i da je to politika budućnosti", kazao je Vučić.

Džonson je kazao da svi u regionu moraju da gledaju u budućnost, da su strpljenje i fleksibilnost od suštinskog značaja i dodao da bilo kakav dogovor Beograda i Prištine mora biti pravedan za obe strane.

Naveo je da Srbija ima veliku važnost za svetski mir i da su mir i prosperitet za sve ljude na Balkanu iskrena želja SAD.

pon

19.02.

2018.

peja kostolac [neregistrovani] u 14:05

android

Tvoje reci nam ulivaju sigurnost. Znaci da ne brinemo. Ilija Cvorovic se samo zezao.

Odgovori

Ostavi komentar

Najčitanije